Expertmeeting

Technology for AgriFood 2015

16 oktober 2015  

1931 Congrescentrum Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch

Expertise 'Van boer tot Google ...'

De ontwikkelingen op technologiegebied gaan razendsnel en bieden ongekende mogelijkheden voor verdere innovatie van voedselketens.

Met een expo en een inspirerend programma is dit hét kennis- en netwerkplatform voor technologische expertise, samenwerking én innovatie, maar ook voor oriëntatie op mogelijkheden en snel veranderende verdienmodellen in de waardeketens van AgriFood.

'Technology for AgriFood’ faciliteert kennisoverdracht, nieuwe business kansen, interactie en samenwerking voor professionals werkzaam in:

  • de (high tech) maakindustrie;
  • zaadveredeling & productie;
  • land- & tuinbouw, veeteelt, sierteelt;
  • voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie;
  • retail & horeca;
  • onderwijs & wetenschap;
  • overheid;
  • zakelijke dienstverlening.

Van idee tot gebruiker, doe tijdens deze expertmeeting nieuwe inzichten op en verbreed uw horizon.

Technology for AgriFood 2015

Vrijdag 16 oktober 2015 van 09u00 tot 16u00

Expertise 'Van boer tot Google ...'

Voedselketens ontwikkelen zich razendsnel dankzij innovaties in technologie en businessmodellen. Denk aan robotisering, precisielandbouw of ‘city farming’, maar ook aan technologie rond voedselbeleving met oog op gezondheid en werk. Nederland speelt hierbij een vooraanstaande rol als ’s werelds meest efficiënte voedselproducent en ‘broedplaats’ voor innovatie. Als onafhankelijk kennis- en netwerkcentrum voor de industrie organiseert Mikrocentrum daarom een nieuw event, Technology for AgriFood. De eerste editie vindt op vrijdag 16 oktober plaats in Den Bosch als onderdeel van de landelijke Dutch Agri Food Week.

Melkrobots, die de melkopbrengst vergroten en de boer ontzorgen, zijn bezig aan een gestage opmars in de melkveehouderij. In de akkerbouw is precisielandbouw met inzet van sensoren, drones, satellietbeelden en computers een opkomend fenomeen. Nog relatief onbekend is ‘city farming’: het dichtbij de consument verbouwen van gewassen in geconditioneerde, gesloten omgevingen met hulp van slimme LED-verlichting. En uit onverwachte hoek melden zich nieuwe spelers. Zo werkt Google op het snijvlak van voedsel, gezondheid en technologie.

Zomaar enkele voorbeelden van de steeds grotere rol die technologie in de agrifood-sector speelt. Technology for AgriFood speelt in op deze trend met een expo en een inspirerend lezingenprogramma. Dit nieuwe event moet de aanzet zijn tot een jaarlijks platform voor technologische expertise, samenwerking en innovatie, maar ook voor oriëntatie op mogelijkheden en veranderende verdienmodellen in de waardeketens van de agrifood.

Cross-over

Maarten Steinbuch is een van de sprekers op Technology for AgriFood 2015. De hoogleraar aan de TU Eindhoven houdt zich onder meer bezig met slimme auto’s en (voetbal)robots. Steinbuch ziet kansen voor de high-tech in de agrifood-sector. “Robots vinden we al veel in de industrie en komen ook in de agrifood-sector steeds meer voor. De maatschappelijke uitdaging ligt niet alleen in de acceptatie en de exploratie van de mogelijkheden, maar ook in het nadenken over de consequenties ervan. Wat kan de cross-over opleveren, en hoe versnellen we die?”

Internet of Plants

De cross-over tussen high-tech en agrifood levert al aansprekende resultaten op, zoals met precisielandbouw: op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen, voor een beter en efficiënter gebruik van water, gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest, arbeid en grond. Van den Borne Aardappelen schakelt daar onder meer sensortechnologie voor in: steeds slimmere sensoren leveren waardevolle informatie op en daarmee kan de aardappelketen in alle schakels meer waarde realiseren. Tijdens Technology for AgriFood 2015 zal het bedrijf tevens een tipje oplichten van het ‘Internet of Plants’, naar analogie met het al langer bekende Internet of Things, waarin machines, apparaten en computers met elkaar zijn verbonden via het internet.

Google

Internetgigant Google is al jaren actief in de wereld van de food. Michiel Bakker, director Global Food Services, zal vertellen over het interne Food Program, dat moet bijdragen aan het creëren van een inspirerende werkomgeving voor Google-medewerkers. Hij kijkt daarbij naar het snijvlak van food, health en technologie en onderzoekt hoe ‘food experiences’ invloed kunnen hebben op het welzijn en presteren van individuen en teams. Ook zoekt hij externe samenwerkingen om de uitdagingen en kansen in het grotere voedselsysteem te ontdekken en aan te pakken.

Dutch Agri Food Week

Technology for AgriFood verbindt experts uit de agrifood-sector met de wereld van high-tech systemen, life sciences en ICT. Als Expertmeeting is het event onderdeel van de Dutch Agri Food Week, die in het teken staat van nieuwe verbindingen & innovatie in voedselketens.

09:00-09:45
Ontvangst & registratie
09:00-09:45
Ontvangst & registratie
09:45-09:55
Welkom & Opening

Dagvoorzitter Mat Josquin, Mikrocentrum
09:45-09:55
Welkom & Opening

Dagvoorzitter Mat Josquin, Mikrocentrum
10:20-10:40
AgriFoodTech de toekomst voor Nederland

Marcel van Haren, directeur GMV & manager FME Cluster Agri & Food
10:20-10:40
AgriFoodTech de toekomst voor Nederland

Marcel van Haren, directeur GMV & manager FME Cluster Agri & Food
10:40-11:00
Slimme High Tech in Agro/Food?

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch, hoogleraar Mechanical Engineering TU/e
10:40-11:00
Slimme High Tech in Agro/Food?

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch, hoogleraar Mechanical Engineering TU/e
11:00-11:30
Pauze
11:00-11:30
Pauze
11:30-11:50
Plant Phenotyping and vision-guided robotics in horticulture

Rick van de Zedde, Senior researcher/ business developer, Wageningen UR
11:55-12:15
Horticulture 4.0; Tuinbouw in een digitale wereld!?

Harrij Schmeitz, Innovatiemakelaar ICT in AGF Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen & Managing Director Fresh Informationmanagement Center BV
12:15-13:15
Lunchpauze
12:15-13:15
Lunchpauze
13:15-13:35
De toepassingen van 3D X-stralen CT in de agrifood sector

Michiel Bruschke, R&D Executive Zeelandia
Jan Dewanckele, Operations and support engineer bij Inside Matters
13:40-14:00
Precisielandbouw, sensortechnologie & Internet of Plants’

Jacob van de Borne, directeur van den Borne Aardappelen bv
Hans Izeboud, directeur Aris bv
13:40-14:00
Precisielandbouw, sensortechnologie & Internet of Plants’

Jacob van de Borne, directeur van den Borne Aardappelen bv
Hans Izeboud, directeur Aris bv
14:00-14:30
Pauze
14:00-14:30
Pauze
14:30-15:00
Google Food at work

Michiel Bakker, director Global Food Services Google
14:30-15:00
Google Food at work

Michiel Bakker, director Global Food Services Google
15:00-16:00
Netwerkborrel
15:00-16:00
Netwerkborrel
09:00-09:45
Ontvangst & registratie
09:45-09:55
Welkom & Opening

Dagvoorzitter Mat Josquin, Mikrocentrum
10:20-10:40
AgriFoodTech de toekomst voor Nederland

Marcel van Haren, directeur GMV & manager FME Cluster Agri & Food
10:40-11:00
Slimme High Tech in Agro/Food?

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch, hoogleraar Mechanical Engineering TU/e
11:00-11:30
Pauze
11:30-11:50
Water-, nutriëntsensoren en ICT als managementtool voor emissie-loos kweken

Wim Stenfert Kroese, SensorTagSolutions
12:15-13:15
Lunchpauze
13:15-13:35
Van Boerderij naar Bord: Vision and Robotics @ Wageningen UR

Gert Kootstra, Wageningen UR Food & Biobased Research
13:40-14:00
Precisielandbouw, sensortechnologie & Internet of Plants’

Jacob van de Borne, directeur van den Borne Aardappelen bv
Hans Izeboud, directeur Aris bv
14:00-14:30
Pauze
14:30-15:00
Google Food at work

Michiel Bakker, director Global Food Services Google
15:00-16:00
Netwerkborrel
09:00-09:45
Ontvangst & registratie
09:45-09:55
Welkom & Opening

Dagvoorzitter Mat Josquin, Mikrocentrum
10:20-10:40
AgriFoodTech de toekomst voor Nederland

Marcel van Haren, directeur GMV & manager FME Cluster Agri & Food
10:40-11:00
Slimme High Tech in Agro/Food?

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch, hoogleraar Mechanical Engineering TU/e
11:00-11:30
Pauze
11:30-11:50
Duurzaam circulair

Lins Keijzers, melkveehouder & adviseur in de agrarische sector
11:55-12:15
Smart Farming van data naar instructie

Pieter Hogewerf, Onderzoeker, Wageningen UR Livestock Research
12:15-13:15
Lunchpauze
13:15-13:35
Commercial Solutions for City Farming

Gus van der Feltz, Global Director City Farming, Philips Horticulture LED Solutions
13:40-14:00
Precisielandbouw, sensortechnologie & Internet of Plants’

Jacob van de Borne, directeur van den Borne Aardappelen bv
Hans Izeboud, directeur Aris bv
14:00-14:30
Pauze
14:30-15:00
Google Food at work

Michiel Bakker, director Global Food Services Google
15:00-16:00
Netwerkborrel
09:00-09:45
Ontvangst & registratie
09:45-09:55
Welkom & Opening

Dagvoorzitter Mat Josquin, Mikrocentrum
10:20-10:40
AgriFoodTech de toekomst voor Nederland

Marcel van Haren, directeur GMV & manager FME Cluster Agri & Food
10:40-11:00
Slimme High Tech in Agro/Food?

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch, hoogleraar Mechanical Engineering TU/e
11:00-11:30
Pauze
11:55-12:15
Gaat voedsel 3D- of 4D-printen de kok vervangen?

Edwin Rappard, 4CCCC
12:15-13:15
Lunchpauze
13:40-14:00
Precisielandbouw, sensortechnologie & Internet of Plants’

Jacob van de Borne, directeur van den Borne Aardappelen bv
Hans Izeboud, directeur Aris bv
14:00-14:30
Pauze
14:30-15:00
Google Food at work

Michiel Bakker, director Global Food Services Google
15:00-16:00
Netwerkborrel

Expo-mogelijkheden - zorg dat u erbij bent!

 

Technology for Agri-Food is:

  • Compact en effectief
  • Informeel en laagdrempelig
  • Kruisbestuiving tussen verschillende technologie- en toepassingsgebieden
  • Hoogwaardig lezingenprogramma
  • Tabletop expositie
Hoe kunt u deelnemen?

Graag nodigen wij u uit om deel te nemen als exposant. U heeft daarbij de volgende mogelijkheden:

Exposanten pakketten Brons €500,-   Zilver €750,-   Goud €.1000
Table-top expositie (1,5x2m met 1x statafel, 2x kruk en ruimte voor 1x banner van 80x200cm) *   *   *
Logo op event website *   *   *
Pitch (2,5 minuut)     *   *
Advertentie in bezoekers hand-out     *   *
Deelnemerslijst (excl. mailadressen)     *   *
Logo op uitnodiging (+/- 10.000 gerichte adressen)         *
Mogelijkheid voor extra standruimte**         *

 

 *10% korting voor deelnemers van het High Tech Platform van Mikrocentrum (excl 21% BTW)

 

Verzorgen lezing

Wanneer u interesse heeft een lezing te verzorgen dient u Goud sponsor te zijn. Mikrocentrum draagt zorg voor een gevarieerd, inhoudelijk programma en bepaalt welke lezing in het programma zal worden opgenomen.

Hoofdsponsorschap (€3.000)

Is Technology for AgriFood de kern van uw bedrijfsactiviteiten?
Wordt dan hoofdsponsor en profiteer van alle voordelen van exposantpakket Goud, aangevuld met:

  • Sponsorvermelding op alle uitingen
  • Banner op plenair podium
  • Business Case lezing op het event
  • Lunch aangeboden
  • Logo op badge
  • De mogelijkheid om een speciale actie naar de bezoekers te doen tijdens het event.**

Download aanmeldformulier exposanten

 


** In overleg met Mikrocentrum

Locatie  

 

Brabanthallen

1931 Congrescentrum Brabanthallen
Oude Engelenseweg 1
5222 AA ’s-Hertogenbosch

 

 

Per auto

Congrescentrum 1931 is per auto eenvoudig te bereiken en ligt op ongeveer 1 uur rijden van Apeldoorn, Amsterdam, Den Haag, Bergen op Zoom, Venlo, Roermond, Rotterdam en Antwerpen.

A2 vanuit Utrecht/Amsterdam

Richting 's-Hertogenbosch. Houd bij Knooppunt Empel de A59 richting Waalwijk- 's-Hertogenobosch-Noord Centrum aan en volg de verwijzing Brabanthallen. Neem hier afslag 's-Hertogenbosch Centrum- Maaspoort- Brabanthallen en ga hier links naar de Maaspoortweg. Volg deze weg tot de Zandzuigerstraat, op de Zandzuigerstraat links afslaan naar de Diezekade. Neem de 2de afslag rechts, de Oude Engelenseweg op. U vindt Congrescentrum 1931 aan uw rechterzijde. (U heeft de ingang van Brabanthallen 's-Hertogenbosch gepasseerd.)

A2 vanuit Eindhoven/Maastricht

Richting 's-Hertogenbosch. Houd bij afslag 's-Hertogenbosch Centrum rechts aan richting ring 's-Hertogenbosch-West. Bij het begin van de bebouwde kom van 's-Hertogenbosch rechtdoor rijden op de Randweg. Sla vervolgens rechtsaf richting Magistratenlaan. Ga rechtdoor op de Magistratenlaan. Weg vervolgen naar de Parallelweg. Sla linksaf naar de Oude Engelenseweg. U vindt Congrescentrum 1931 aan uw rechterzijde.

A2 vanuit Nijmegen/Groningen

Richting 's-Hertogenbosch- Heesch- Oss op de A-59. Volg hier de afslag Rosmalen- Berlicum- 's-Hertogenbosch Centrum en P+R Transferium. Voeg in op Graafsebaan (borden naar 's-Hertogenbosch-Centrum). Weg vervolgen naar De Grote Elst. Weg vervolgen naar Stadionlaan.Ga rechtdoor over één rotonde. Weg vervolgen naar Aartshertogenlaan. Flauwe bocht naar rechts om op de Aartshertogenlaan te blijven. Sla linksaf bij Orthenseweg. Weg vervolgen naar Diezebrug. Sla rechtsaf bij Boschdijkstraat. Boschdijkstraat draait iets naar rechts en wordt Veemarktweg. Weg vervolgen naar Oude Engelenseweg. U vindt Congrescentrum 1931 aan uw rechterzijde.

 

Openbaar vervoer

1931 bevindt zich op ongeveer 10 minuten loopafstand van Centraal Station ‟s-Hertogenbosch. U dient daarbij de stationsuitgang “West” te nemen en het bord “Brabanthallen” te volgen. De weg naar 1931 kunt u gemakkelijk vinden door het spoor aan uw „rechterhand‟ te houden. Na ongeveer 9 minuten komt u aan op een kruispunt en ziet u de toren van Congrescentrum 1931, en onder deze toren treft u de hoofdentree van 1931.

Overigens is het ook mogelijk om vanaf 's-Hertogenbosch CS met de OV-fiets naar Congrescentrum 1931 te komen. Meer informatie hieromtrent kunt u vinden op www.ov-fiets.nl. Plan uw reis naar 1931 via www.9292.nl.

 

Taxi

Indien u wenst, kunt u gebruik maken van de treintaxi. Op het station kunt u deze direct bestellen. Wilt u gebruik maken van een gewone taxi, dan kunt u onderstaande telefoonnummers bellen.

Taxi Centrale 's-Hertogenbosch 073-6145444
Vervoerservice Van Driel B.V. 073-5033333
Hein Tax 06-14725296
AAA Voordeel Taxi 073-6330000
James Drivers Service Taxi B.V. 073-5220643
1taxi.nu 073-5030500
073 Taxi 073-8504857

Gezien de snelheid van technische en organisatorische veranderingen is het evident dat bedrijven anticiperen en zich enerzijds bezinnen op hun verdienmodel, anderzijds op de kennis en kunde van medewerkers. Mikrocentrum biedt een uitgebreid programma van praktijkgerichte cursussen. Hieronder vindt u een overzicht van de cursussen die raakvlakken hebben met Technology for AgriFood.

 

Additive Manufacturing en Prototyping
Course Additive Manufacturing
State of the art knowledge in the field of 3D Printing has been acquired after completion of the course Additive Manufacturing
Course Design for Additive Manufacturing
The latest trends and developments with regard to 3D printing are discussed during the course.

Kunststof- en Matrijstechnologie
Cursus Kunststofkennis
Tijdens de cursus Kunststofkennis staan de belangrijkste eigenschappen, analysetechnieken en materiaalkeuze centraal.

Kwaliteitsmanagement en Veiligheid
Cursus Machine veilig ontwerpen (Module ABC)
Cursus Machineveilig ontwerpen met oa. wet- en regelgeving, risicobeoordeling en -reductie en mechanische veiligheidsmaatregelen.
Cursus Machineveiligheid PL en SIL (Module ABD)
Deze 4-daagse machineveiligheid cursus bestaat o.a. uit wet- en regelgeving, CE-markering, risicobeoordeling en PL/SIL.
Cursus Machineveiligheid voor de constructeur (Module C)
Leer tijdens de cursus 'Machineveiligheid voor de constructeur' mechanische veiligheidsmaatregelen volgens EN-normen toepassen en stel een SRS op.
Cursus Machineveiligheid, Wet- en regelgeving (Module A)
In één praktijkgerichte cursus dag verkrijgt u inzicht in o.a. machineveiligheid, wet- en regelgeving en CE-markering.
Cursus Risicobeoordeling en keuze van risicoreducerende maatregelen (Module B)
Leer machines en productielijnen op risico’s te beoordelen en deze te reduceren volgens wet- en regelgeving.
Cursus Robotveiligheid volgens de Machinerichtlijn (Module F)
De verdiepingscursus Robotveiligheid geeft u inzicht in machineveiligheid voor robot- en geïntegreerde productiesystemen.
Cursus Specialist machineveiligheid (Module ABCD)
De zeer complete vijfdaagse cursus Specialist Machineveiligheid geeft inzicht in PL/SIL, risicobeoordeling, CE markering en meer!
Cursus Veilige besturingen ontwerpen volgens PL/SIL (Module D)
Deze cursus leer u o.a. de machine besturingstechnische PL/SIL normen en de risicograaf toepassen en de faalkans te berekenen.
Cursus Wet en regelgeving, Hijsen en heffen in de praktijk (Module G)
In deze cursus staat het ontwerpen conform de CE-markeringsnormen op de hijs- en/of hefwerktuigen of hijsgereedschappen centraal.

Materialen en Verbindingen
Cursus Lijmen
De cursus Lijmen zorgt voor kennis van de diverse toepassingen en verwerkingsprocessen. Inclusief praktijkdag!
Cursus Praktische Materiaalkunde
De cursus Praktische Materiaalkunde legt het verband tussen de opbouw, eigenschappen en gedrag van materialen in de praktijk

Mechatronica, Robotica, Elektro en Industriële Automatisering
Cursus Elektronica voor niet elektronici
De praktijkcursus elektronica voor niet elektronici is gericht op het installeren, onderhouden, storingen zoeken en verhelpen daarvan.
Basiscursus Elektrotechniek voor de Industrie
U wilt beschikken over een stevige basiskennis van elektrotechniek en elektrisch schakelen dan is de cursus voor u!

Optica, Fotonica, Vision, LEDs en Lasers
Cursus Advanced Optics
Na de cursus Advanced Optics kent u alle moderne optische principes en kunt u deze toepassen in diverse praktijksituaties.
Cursus Laserveiligheid
De cursus Laserveiligheid geeft inzicht in de gevaren van het werken met lasers én de maatregelen die noodzakelijk zijn voor een veilige werksituatie.
Cursus Optica
Na de cursus Optica kent u de basistheorie van de geometrische en fysische optica.

Precisietechnologie en Werktuigbouwkunde
Cursus Constructieprincipes voor precisietechnologie
In deze cursus krijgt u praktische tips voor het werken met functionele specificaties bij industriële productontwikkeling.
Cursus Praktische Vacuümtechnologie
Tijdens de cursus Praktische Vacuumtechnologie gaat u vacuum in high tech toepassingen beleven
Cursus Tekeninglezen
Na de cursus Tekening Lezen leert u technische tekeningen te maken en correct te interpreteren.
Cursus Vorm- en Plaatstoleranties
Leer in 3 dagen om vorm- en plaatstoleranties toe te passen en o.b.v alle normen de productspecificaties te formuleren

Procesverbetering, Lean Six Sigma en Productiemanagement
Cursus CNC programmeren, frezen en draaien
Na afloop van de cursus CNC programmeren bent u in staat de diverse besturingen snel te doorzien op de mogelijkheden.
Training Lean Six Sigma Green Belt
Tijdens de training Lean Six Sigma Green Belt leert u productieproblemen efficiënt en gestructureerd op te lossen.
Cursus Optimaal verspanen
De cursus Optimaal Verspanen leert u de mogelijkheden van moderne snijgereedschappen te benutten t.b.v. een hoger rendement.

Productontwikkeling en R&D
Cursus Functioneel Specificeren
Praktische handvatten voor het werken met functionele specificaties bij industriële productontwikkeling.
Cursus Maakbaarheid
Tijdens deze cursus verbinden worden diverse productietechnieken behandeld met de nadruk op verspaning, plaatbewerking en lassen.
Cursus Methodisch Ontwerpen
In de cursus Methodisch Ontwerpen wordt ingegaan op de onderlinge samenhang van de gebruikte design- en individuele tools
Cursus Rekenen voor Constructeurs
Opfriscursus Rekenen voor Constructeurs – herhaling en toepassing van gangbare formules uit werktuigbouwkunde.
Cursus Technische creativiteit met TRIZ
TRIZ leert u om kennis van buiten het eigen bedrijf, markt of technologie systematisch toe te passen om uw eigen innovatievraagstukken op te lossen.
Cursus Tribologie
De cursus Tribologie (ontwerpen op levensduur) zorgt voor kennis en inzicht in slijtageleer, levensduur en betrouwbaarheid van uw product(ontwerp).

Projectmanagement, Persoonlijke Vaardigheden & Management
Training Projectmanagement voor engineers
Tijdens de training Projectmanagement voor Engineers leert u o.b.v. uw eigen praktijk uw projecten beter te plannen en organiseren.

Organisatie Technology for AgriFood

Mikrocentrum
Postbus 359
5600 AJ Eindhoven
Telefoon: +31 (0)40 - 2969911

Herman 1

Herman van Wierst   
Manager Event Management Services           
+31 (0)6 2035 1831
herman.van.wierst@mikrocentrum.nl

ZLTO
AgriFoodcapital fc1
GMV
LogoHTNL lc fc
libema
logo wageningen ur
fme logo