Themabijeenkomst

De 3 petten van de High Tech Projectmanager

3 november 2016  

*techniekHuys, Veldhoven

Leden High Tech Platform: 245 euro Reguliere tarief: 295 euro Prijzen zijn excl. BTW.

Van technisch specialist tot ondernemende projectmanager

Na 2 eerdere succesvolle edities van de High Tech Projectmanager in 2014 en 2015 organiseert Mikrocentrum voor de 3e maal een themabijeenkomst die ingaat op de dagelijkse uitdagingen van (aankomend) projectleiders en projectmanagers in de High Tech omgeving.

Techniek, instrumenten en methodieken alleen maken een project niet tot een succes. Verbinding maken met je klant en je projectteam en oog hebben voor kansen om toegevoegde waarde voor je klant en je eigen organisatie en team te creëren, dragen daar misschien nog wel meer aan bij.

Met het thema “De 3 petten van de High Tech Projectmanager” adresseren we een aantal onderwerpen en potentiële rolconflicten waar een (aankomend) projectleider of projectmanager in de High Tech omgeving vaak mee te maken heeft.

Hoe combineer je de rollen van:

  • inhoudelijk technisch specialist
  • aansturende en motiverende manager en
  • onderscheid makende en kansen creërende ondernemer?

Met 2 keynotes en een 3-tal workshoprondes geven we u op inspirerende en actieve wijze handvatten voor de invulling van uw rol als High Tech Projectmanager.

Mis het niet. Graag tot 3 november.

09:00-09:30
Ontvangst
09:30-09:35
Opening door Mikrocentrum

Karin Mous, Event Manager, Mikrocentrum

09:35-10:00
Marco Buijnsters
Opening door de dagvoorzitter - Wie-is-wie

Marco Buiijnsters, Business Consultant, Trainer & Coach Project Management , Balance Advies | Projecten | Interim

10:00-10:30
JanvandenBrink
Rolconflicten

Jan P. van den Brink, Directeur, Frencken Engineering B.V.

Als gedreven technicus zet je graag iets moois neer voor de klant. Maar ja, is de klant wel bereid daar ook voor te betalen? Of is goed al goed genoeg voor de klant? Kun je het over je technologische hart verkrijgen om voor een mindere oplossing te gaan als dat beter past bij de wensen/budget van de klant? En behoren de commerciële aspecten en risico's nemen tot jouw competenties? En hoe geef je nu leiding aan mensen waar je ook vanuit je technische achtergrond intensief op inhoudsniveau mee moet samenwerken? En is teamleden en stakeholders managen überhaupt wel iets waar je het geduld en de energie voor op kan brengen? Zomaar wat voorbeelden uit het dagelijkse leven van een High Tech projectmanager. Kun je al deze rollen wel in één persoon combineren of leidt dit tot rolconflicten? En hoe ga je daar mee om? Jan van den Brink gaat in deze keynote vanuit zijn achtergrond en ervaring als technicus, projectmanager en ondernemer in de High Tech omgeving in op deze vraagstukken.

10:30-11:00
PieterHavenaar
Jouw project: een bom of een goudmijn.

Pieter Havenaar

"Herkennen van de belangrijkste drivers, risico’s en kansen in je project is belangrijk om je projectstrategie en projectaanpak te bepalen.
Is het vaste prijs of uurtje factuurtje, heeft de klant verstand van zaken en is de scope eigenlijk wel helder genoeg en meer van dat soort zaken.

Eenmaal (h)erkend ga je daar uiteraard naar acteren om zodoende van een eventueel potentiële bom een “goudmijn” van je project te maken.
Een goudmijn in de zin van een tevreden opdrachtgever die weer terug wil komen, maar ook een tevreden werkgever en projectteam en uiteraard ook jijzelf als projectmanager.

Hoor van Pieter waar je de pareltjes in je project kunt vinden en uit je project kunt halen wat er in zit"

11:00-11:30
Koffie-/theepauze
11:30-12:30
Start workshop Ronde 1

Derk BolManagen van "De Techniek" in je project
Derk Bol, Interim Manager R&D en Innovation
Hoe zorg je er als projectmanager voor dat nieuwe, nog niet eerder toegepaste technologie, binnen tijd en geld in het product komt? Aan de hand van een overzicht van de engineeringsprocessen in een project wordt ingegaan op het managen van de onzekerheden die bij productinnovatie horen. In een oefening kun je je eigen project eens tegen het licht houden.

Derk Bol is Interim Manager R&D en Innovation. Hij heeft brede ervaring op het gebied van definitie en management van researchprogramma’s gericht op toepassingen in de hightech industrie (Océ, NXP, VDL, Philips, FEI, e.a). Hij heeft daarvoor gewerkt op het gebied van productontwikkeling en systems engineering in de ruimtevaart, hightech industrie, energie- en rail-infrastructuur, en de glastuinbouwsector. Derk Bol ondersteunt bedrijven bij het opzetten en managen van innovatieprocessen, het deelnemen in open innovatietrajecten met andere partners en het stroomlijnen en innovatief maken van productontwikkelingsprocessen. Derk Bol is tevens freelance trainer bij het Mikrocentrum.

 

Frans VosProject-leider of Project-lijder? Jij bepaalt!
Frans Vos, R&D Manager, VDL ETG
Na een aantal prikkelende vragen zal ik puttend uit mijn eigen ervaringen in/met het projectleider vak een aantal zaken, die bij VDL-ETG het verschil bepalen tussen “zelf aan de bal zijn” (leider)  of “zelf speelbal zijn” (lijder) op een interactieve manier behandelen. Onderwerpen, die de revue passeren zijn:

* (zelf)leiderschap (wat voor leider ben je zelf? Ontwikkel je jezelf nog wel?), 
* stakeholder management (wie ben je vergeten?), 
* financieel management (je leert het vak pas echt als alle 3 constraints snaar-strak gespannen staan)

Frans is binnen VDL-ETG verantwoordelijk voor de competenties van de projectleiders . Daarnaast is hij binnen VDL-ETG Technology & Development als operations manager verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk faciliteren van het klanten projectportfolio. Frans begon zijn loopbaan in 1992 bij Philips Consumer Electronics als Large Signal Engineer. Na verschillende functies vervuld te hebben binnen de diverse Philips divisies is hij in 2009 als Systems Development Manager aan de slag gegaan bij National Semiconductor. Sinds 2010 is hij groepsleider Development en Engineering bij VDL ETG.


Marco BuijnstersDe ondernemende projectmanager
Marco Buijnsters, Business consultant, Balance Advies | Projecten |Interim

Als projectmanager in de High Tech omgeving ben je vaak niet alleen met de techniek en je team bezig maar ook met de commerciële kant van je project. Want wie weet er nu beter waar het over gaat en hoeveel tijd en geld er in je project omgaat. Maar hoe commercieel mag je zijn in deze rol en hoe voorkom je dat de klant wel meer krijgt maar daar niet voor betaald? Hoe ver mag je gaan in je ondernemerschap om een geloofwaardige en betrouwbare partner te zijn voor je klant, opdrachtgever en werkgever? Samen gaan we ontdekken wat de juiste aanpak hierin voor jou is.

 

12:30-13:30
Lunch
13:30-14:30
Start workshops Ronde 2
14:30-15:30
Start workshops Ronde 3
15:30-16:00
Koffie-/theepauze
16:00-16:45
PeterRuchtiKLein
Als je stakeholder géén stem heeft...

Peter Ruchti, Projectmanager, Wildlands Adventure Zoo

‘Het managen van een project binnen planning en budget is al lang niet meer de opgave. Dit is een hygienne factor. Hoe creeer je waarde en draag je bij de strategie van de organisatie/opdrachtgever?! De kaders van het project worden steeds diffuser, innovatie steeds meer ‘on the job’,  hoe ga je om met al deze schuivende panelen? Niet door ze alleen maar af te houden…..Welke belangen van welke stakeholders zijn hard, welke bieden kansen om te schuiven. Vertaal dit naar je project: Maak hard wat hard moet en creeer ruimte waar ruimte nodig is. Dit is geen formule: hoe is dit toegepast in de ontwikkeling van Wildlands, wat kunnen we leren.

Managen van project is het doseren van ambities!’

16:45-17:00
Afsluiting door de dagvoorzitter
17:00-17:30
Borrel

Het programma is in wording. Ideeën? laat het ons weten: themadagen@mikrocentrum.nl onder vermelding van HTPM

Wilt u exposeren? 

- Voor deelnemers van het High Tech Platform is exposeren gratis.
- Geen deelnemer van het High Tech Platform? Dan betaalt u € 450,-.

Inschrijven als exposant


Wat bieden wij u?

  • Een tabletop (75 cm x 150 cm)
  • De gelegenheid om op een laagdrempelige wijze in contact te komen met de doelgroep van de themabijeenkomst
  • Een zeer gericht publiek
  • Gratis deelname voor 1 persoon aan de themabijeenkomst
  • Vermelding van uw deelname op onze website
  • Lunch

Locatie:
TechniekHuys, Veldhoven
De Run 4250
5503 LL Veldhoven

Datum:
Donderdag 3 november 2016


Prijs:
Leden High Tech Platform: 245 euro (excl. BTW)
Niet-leden High Tech Platform: 295 euro (excl. BTW)

De volgende presentaties mochten wij op de website publiceren:

Jan van den Brink - Frencken Engineering

Pieter Havenaar

Peter Ruchti - Wildlands

Frans Vos - ASML

Derk Bol