Themabijeenkomst

Onderhoud van spuitgietmatrijzen

19 maart 2015  

Arburg, Utrecht

13.30 - 18.15 uur

Leden High Tech Platform: 145 euro (excl. BTW)
Niet-leden High Tech Platform: 195 euro (excl. BTW)

Goed onderhoud bespaart geld!

Het belang van onderhoud aan spuitgietmatrijzen wordt nogal eens onderschat binnen het spuitgietbedrijf. Door de spuitgietmatrijzen in goede conditie te houden zullen de directe en indirecte kosten op termijn lager zijn.

Hoe ga je om met matrijsonderhoud? Denk daarbij aan planning, benodigde competenties in de werkplaats, uitbesteden of zelf doen, innovaties en ontwikkelingen. Philips Consumer Lifestyle laat zien hoe zij het matrijsonderhoud met de LEAN Manufacturing-methodiek hebben aangepakt.

Tijdens deze middag gaan we het hebben over:

 • Waarom onderhoud aan spuitietmatrijzen?
 • Gebruik van gereedschappen en hulpmiddelen
 • Reinigingsmethoden en reparatie
 • Efficient werken
 • Planning

Met de juiste kennis van zaken en een planmatige aanpak bent u gegarandeerd van een snellere opstart van de productie, heeft u minder productafkeur, minder stress binnen de organisatie en lagere onderhoudskosten.

Graag tot 19 maart!

13.30 uur
Ontvangst
14.00 uur
Welkom door Arburg en Mikrocentrum
14.10 uur
Gerrit Hazeleger
Opening door de dagvoorzitter

Gerrit Hazeleger, Managing Director , Arburg, Utrecht

14.20 uur
Total Cost of Ownership

Marco de Bruin, Mould and More

Waarom gaat de lease auto wel structureel naar de garage terwijl de auto slechts een vervoermiddel is? Het belang van onderhoud aan de spuitgietmatrijs is vaak onderschat binnen het spuitgietbedrijf.

De matrijs is op maat gemaakt rondom het product en zorgt voor omzet. Door de spuitgietmatrijzen in een goede conditie te houden zullen de directe en indirecte kosten op termijn lager zijn.

14.40 uur
LEAN Excellence matrijs onderhoud

Marcel de Bruin, Philips Consumer Lifestyle, Drachten

Philips Consumer Lifestyle Drachten produceert +/- 7,5 miljoen scheerapparaten per jaar van 4 verschillende scheerapparaat types met een veelvoud aan varianten volgens LEAN principes. Hierbij wordt 90% van de kunststof onderdelen in huis geproduceerd met behulp van ruim 155 actieve productie matrijzen. Op deze themadag zal door Marcel de Bruin Maintenance Engineer Matrijzen worden gepresenteerd hoe Philips het matrijs onderhoud laat aansluiten bij LEAN Manufacturing en dan vooral aandacht voor de onderwerpen: Planning, Matrijzen onderhoud, Competenties werkplaats, Efficiency verbetering en samenwerking innovaties / ontwikkeling.

15.10 uur
Reparatie en onderhoud matrijzen

Mark Holthuis, Directeur , Kurval, Nieuw Vennep

Niets heeft zich de laatste jaren zo snel veranderd als de kunststof industrie , matrijzen worden aangeleverd van over de hele wereld met alle voor en nadelen van dien.

Dat vraagt aanpassingen in het behandelen van de matrijzen om ze naar behoren in productie te kunnen houden. Naast het reguliere onderhoud is er ook meer vraag naar reparatie middelen als nabewerkings apparatuur en vooral lasmethoden. Kleine lasreparaties hebben daar de mogelijkheid geschapen voor langer produceren met veel goedkopere matrijzen. Deze lezing bied inzicht in deze mogelijkheden.

 

15.40 uur
Pauze
16.10 uur
Keuze van uw onderhoudspartner

Erik Huyding, Hendrikx matrijzen

Waarom heeft u onderhoud nodig en wat is het belang van goed onderhoud en het proactief nemen van acties?  Wellicht zodat u weet wat de status van uw matrijs is (APK), uw productie/planning niet in gevaar komt (proactief) en u de afspraken met uw klant kunt nakomen (klanttevredenheid)

16.40 uur
Verdien geld met reinigen

Fred Dubach, Engineering Chemicals

Kostenbesparingen en productiviteitsverbeteringen zijn noodzakelijk voor elk bedrijf.

Ga eens na hoeveel tijd er besteed wordt aan een kleurwisseling en/of polymeer wisseling in de productie. Vandaar dat het enigszins verbazend is om vast te stellen hoe weinig tijd, er tijdens de opleidingen, besteed wordt aan het reinigen van de cylinder, schroef en matrijs.

Wat zijn de kosten van afkeur van gespoten of geextrudeerde kunststofdelen vanwege zwarte stippen of andere niet acceptabele kleurafwijkingen??

Het grote gamma aan beschikbare polymeren voor het injectie- en extrusieverwerkingsproces maak het niet eenvoudig om het juiste, dus effectiefste en prijsgunstigste product te kiezen.

 

17.10 uur
Afsluiting door de Dagvoorzitter
17.15 uur
Broodje (aangeboden door Arburg)
18.15 uur
Sluiting

Wilt u exposeren?

 • Voor leden van het High Tech Platform is exposeren gratis.
 • Geen lid van het High Tech Platform? Dan betaalt u € 450,-.
Inschrijven als exposant

Wat bieden wij u?
 • Een tabletop (75 cm x 150 cm)
 • De gelegenheid om op een laagdrempelige wijze in contact te komen met de doelgroep van de themabijeenkomst
 • Een zeer gericht publiek
 • Gratis deelname voor 1 persoon aan de themabijeenkomst
 • Vermelding van uw deelname op onze website
 • Gratis eten en drinken

Locatie:
Arburg
Krommewetering 81
3543 AM Utrecht

Datum:
19 maart 2015

Prijs:

 • Leden High Tech Platform: 145 euro (excl. BTW)
 • Niet-leden High Tech Platform: 195 euro (excl. BTW)