Themabijeenkomst

Automatisering in de kunststofindustrie

12 februari 2019  

Mikrocentrum, De Run 1115, Veldhoven

09.30 tot 17.00

Leden High Tech Platform: 75 euro (excl. BTW) of zet uw voucher in voor gratis deelname. Niet-leden High Tech Platform: 95 euro (excl. BTW)

Op automatiseringsgebied is er voor kunststofverwerkende bedrijven nog veel te winnen. Wat gaat u automatiseren? Welke winst valt te behalen? Hoe start u met een geslaagd automatiseringstraject? Hoe pakt u dat aan? Op 12 februari nemen we de stappen voor een geslaagd automatiseringstraject onder de loep tijdens de themabijeenkomst: Automatisering in de kunststofindustrie.

Efficiënt produceren blijft essentieel

De kunststofindustrie investeert flink in automatisering en robotisering, met als doel: efficiënter en 24 uur per dag produceren. Productiemachines worden steeds sneller en energiezuiniger, maar ook slimmer en completer. Slimmer door innovatieve technieken, bijvoorbeeld om omsteltijden te verkorten of diagnoses te stellen via een app. Completer door systeemoplossingen voor geïntegreerde robot- en transportbesturing en aansluiting op MES- en ERP-systemen. Welke stappen zijn er nodig om deze doelen te bereiken? Diverse sprekers en exposanten helpen u hierbij op weg.

Deze lezingen bieden de stappen voor een geslaagd automatiseringstraject

 • Organiseren, optimaliseren en “deels” automatiseren – Total Productivity
 • Verbeterde inspectieprocessen voor binnenkomende goederen – Babtec
 • Robotisering en realtime gegevens leiden tot betere resultaten – Desch Plantpak
 • Welke overwegingen moet u maken voor een geslaagd automatiseringstraject? – ORA Machines NV
 • Smart Machine - Transparency assistance and efficiency – ENGEL
 • Automatiseren in de kunststofindustrie, praktijk – Kornelis Caps & Closures
 • Logistiek in de extrusie - Meldon Plastics BV & Plastilux GmbH
 • Logistiek rondom het spuitgietproces - Olmia Robotics
 • Het meten van vaste stoffen en poeders in de kunststoffenindustrie – VEGA Meet- en Regeltechniek

Meld u direct aan

09:00-09:30
Ontvangst
09:30-09:40
KarinMous klein
Welkom

Karin Mous, Mikrocentrum

09:40-10:00
ErikDeRuijter
Opening door de dagvoorzitter

Drs. W.F. (Erik) de Ruijter MBA/MBI, Directeur Beleid en Advies, NRK

Klanten vragen duurzame producten, die CO2 besparen en zich thuis voelen in een circulaire wereld. Bedrijven in de Nederlandse rubber- en Kunststofindustrie hebben zich daarom gespecialiseerd en zijn op behoorlijk hoge mate geautomatiseerd. Die automatisering betreft zowel de inzet van systemen, robots en cobots, als het ontsluiten en gebruiken van digitale informatie. En dat wordt steeds belangrijker.

Succesvolle automatisering vereist ook de juiste context en aanpak. Internationale concurrentie, samenwerking in de waardencirkel met partners en een gespannen arbeidsmarkt dwingen daartoe. Bij de aanpak is de focus van belang. Naast de techniek dient even veel aandacht te worden gegeven aan de ontwikkeling van de organisatie en het meenemen van de medewerkers. Kortom Techniek-Organisatie-Individu, oftewel het TOI-model zoals de NRK het noemt.

Samenhang is het trefwoord voor de komende tijd. Een goed innovatieproject of de strategie van een bedrijf zorgt er voor dat uiteenlopende doelen en belangen elkaar versterken. De NRK Innovatiespin helpt bedrijven daarbij: praktisch en concreet.

Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  NRK (1,4 MB)

10:00-10:30
MichelTaken AutomatiseringKunststoffen
Organiseren, optimaliseren en 'deels' automatiseren van assemblagewerkzaamheden

Michel Taken, Total Productivity

Total Productivity bedenkt en bouwt assemblage- en productiesystemen. Het primaire doel bij onze projecten is om in samenspraak met de klant een juiste balans in de doelstellingen te vinden en een uitgebalanceerd systeem te ontwerpen dat aan de eisen voldoet. We beginnen daarom altijd eerst met organiseren en optimaliseren waardoor in relatie tot de doelstellingen de oplossingen variëren van relatief eenvoudig ingerichte werkplekken tot en met volledig geautomatiseerde systemen inclusief robotica, vision en andere high-end technologie.

Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Total Productivity (2,7 MB)

10:30-11:00
PhilipOptiz SarahRoulands
Verbeterde inspectieprocessen voor binnenkomende goederen - een case study

Philip Opitz, Babtec
Sarah Roulands, Babtec

De Quality Supply Chain is een van de opkomende onderwerpen op het gebied van kwaliteitsbeheer. Op basis van een case study zullen we uitleggen hoe een spuitgietbedrijf problemen met de kwaliteit van de Inkomende goedereninspectie oploste. Op basis van de initiële probleemidentificatie laten we u zien welke stappen hebben geleid tot een betere inspectie van binnenkomende goederen en hoe processen kunnen worden verbeterd.

Lezing in het Engels

11:00-11:30
Koffie-/theepauze
11:30-12:00
JanWillemWieringa
Robotisering en realtime gegevens leiden tot betere resultaten

Jan Willem Wieringa, CEO / Managing Director, Desch Plantpak

Desch Plantpak is producent van potten en trays voor de tuinbouw en gebruikt met name gerecycled plastics in 4 fabrieken. Sinds jaren gebruiken we robots binnen ons spuitgiet proces, en recent hebben we een inpak robot geïnstalleerd achter een grote thermoformer, mede omdat het moeilijk is aan personeel te komen. Ons diverse ERP systemen zijn gekoppeld aan een BI systeem, want ons bijna realtime informatie geeft om onze business beter te runnen.

12:00-12:30
Pieter van Ballegooijen xs
Welke overwegingen moet u maken voor een geslaagd automatiseringstraject?

Pieter van Ballegooijen, Eigenaar & Managing Director, ORA Machines NV, Heverlee

Deze lezing is helaas niet doorgegaan.

12:30-13:30
Lunchpauze
13:30-14:00
FelixSchmidt
Smart Machine - Transparency assistance and efficiency

Felix Schmidt, Application and technology specialist, ENGEL

Het is niet vanzelfsprekend dat uw spuitgietmachine de gevraagde precisie haalt. De ervaring leert dat vanwege externe factoren zelfs gevalideerde processen afval produceren in de loop van tijd. Dit is het gevolg van externe procesinvloeden, zoals viscositeitsveranderingen veroorzaakt door batchveranderingen of gerecycled materiaal, waarvoor de toepassingsingenieur de nominale waarden van het proces indien nodig moet aanpassen. De applicatie-engineer heeft vaak alleen de mogelijkheid om te reageren op afgekeurde versies die al zijn gegenereerd.

De slimme spuitgietmachine maakt het mogelijk om procesafwijkingen tijdens de injectiefase te detecteren en deze actief te compenseren in de huidige opname om constante reproduceerbare kwaliteiten te produceren.

Lezing in het Engels.

14:00-14:30
Ytsen2
Automatiseren in de kunststofindustrie, praktijk

Ytsen de Boer, Projectleider automatisering, Kornelis Caps & Closures

Wat als je de kans krijgt om smart industry toe te passen in een nieuw te bouwen productiehal. Dat je met z’n allen begint te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van smart industry, dat je super enthousiast wordt. Dat je alle machines kan uitlezen en sturen en dat allemaal op afstand, dat je automatisch kunt plannen, dat je analyses en preventief onderhoud kan laten uitvoeren op basis van beschikbare data. Maar is je organisatie hiervoor gereed? Zijn je leveranciers hier al voor klaar? Zijn de systemen allemaal wel zo open?

Soms heb je het gevoel dat je tussen het wal en het schip bent terecht gekomen of is het juist een goudmijntje. Is dat een reden om het te laten of zie je zoveel mogelijkheden dat je het gewoon gaat doen.

Op tijd juiste beslissingen nemen is sleutel tot succes.

Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  Kornelis YtsenDeBoer (2,7 MB)

14:30-15:00
Koffie-/theepauze
15:00-15:30
StfanMeldon
Logistiek in de extrusie

Stefan van Zinderen, ICT en Security manager, Meldon Plastics BV & Plastilux GmbH

Van eigenwijs naar eigentijds

Stefan van Zinderen, ICT en Security manager bij Meldon Plastics BV vertelt over de verandering die Meldon heeft ondergaan op het gebied van logistiek. Naast de uitdaging, de oplossing en de toekomst, zal Stefan ook ingaan op de methodieken die gebruikt zijn tijdens dit veranderproces. Naast Kotter, scrum zal Stefan ook stil staan bij de factor mens tijdens een dergelijke verandering.

15:30-16:00
PetervanOlm AutomatiseringKunststoffen
Logistiek rondom het spuitgietproces | ontladen - sorteren - kwaliteitscontrole

Peter van Olm, Olmia Robotics

Met de komst van cobots, kleine robotarmen waar werknemers mee en naast kunnen werken, zijn veel handelingen rondom het productieproces te automatiseren. Olmia Robotics ontwikkelde een ontladingssysteem, waarmee de logistiek grotendeels zonder tussenkomst van werknemers kan worden uitgevoerd. Denk daarbij aan het ontladen en direct sorteren van de gemaakte producten, maar ook het verpakken en palletiseren. In deze presentatie worden diverse cobotapplicaties besproken die een productieverhogende en/of kostenbesparende invloed hebben op het productieproces.

Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  OlmiaRobotics (496 KB)

16:00-16:30
RobSmulders
Het meten van vaste stoffen en poeders in de kunststoffenindustrie

Rob Smulders Business Development Manager, VEGA Meet- en Regeltechniek BV

In deze technische presentatie bespreek ik het volgende:

 • Verschillende technieken niveaumeting (inclusief de voor- en nadelen)
 • Waarom ziet markt voordelen in contactloze meting?
 • Ontwikkeling contactloze niveaumetingen
 • Uitdaging meten van vaste stoffen/kunststof en oplossingen met huidige stand der techniek
 • Voorbeeld projecten

Deze lezing is beschikbaar als een Adobe Acrobat PDF bestand:

Adobe Acrobat PDF bestand  VEGA Niveau meten in de kunststoffen industrie (4,8 MB)

16:30-17:00
Napraten onder het genot van een drankje.

Exposeren

Deelnemen aan Automatisering in de Kunststofindustrie geeft u de mogelijkheid uw expertise en merk onder de aandacht te brengen bij een specifieke doelgroep: De Nederlandse en Vlaamse kunststofindustrie Interesse om exposant of sponsor te worden?

Download de exposanteninformatie.

Bezoekersprofiel

Automatisering voor de Kunststofindustrie is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met het automatiseren van de productie van kunststofproducten.

Kosten:
Leden High Tech Platform: 75 euro (excl. BTW) of zet uw voucher in voor gratis toegang.
Niet-leden High Tech Platform: 95 euro (excl. BTW)*

Inclusief catering, parkeren en hand-out.

*Nog geen lid? Word lid en de korting wordt direct verrekend.


Organisatie Automatisering in de kunststofindustrie:

Mikrocentrum
Postbus 359
5600 AJ Eindhoven

T: +31 (0)40 – 296 99 22
E: themabijeenkomsten@mikrocentrum.nl
 

KarinMous klein Christel
Exposanteninformatie  Informatie congresdeelname 
Karin Mous Christel Janssen
E: k.mous@mikrocentrum.nl  E: c.janssen@mikrocentrum.nl