3 manieren om 3D printen in te zetten voor een snellere productie

Martin Pieters, Layertec,  4 augustus 2015
3D printer Layertec

Veel mensen zien 3D printen als een nieuwe snelle en makkelijkere mogelijkheid voor het maken van prototypes. Dat beeld klopt helemaal, maar het gebruiken van 3D print kan een stuk verder gaan dan dat. Er zijn veel meer fases tijdens het ‘creëren’ van een product, dan alleen de ontwikkeling van het prototype. In deze blog lees je waarom 3D print ook zeer geschikt is om je te helpen bij het maken, assembleren en controleren van je product.

 

 

1. Hulp bij produceren

Bij het produceren van producten komen vaak meerdere verschillende bewerkingen kijken. Niet al deze bewerkingen zijn eenvoudig uit te voeren of bereikbaar voor je gereedschap. Soms kan het handig zijn om een mal te gebruiken die je helpt met het positioneren van je bewerking. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een aantal gaten op een bol oppervlak. Of het frezen van een bepaald profiel onder een hoek. Hoe zorg je ervoor dat het werkstuk in die hoek gepositioneerd blijft?  

Door een mal te gebruiken kun je deze bewerkingen eenvoudiger uitvoeren. Dit helpt je namelijk met het positioneren of het ‘vasthouden’ in de gewenste positie. Het voordeel van een 3D geprinte mal is de vormvrijheid die je hebt en de mogelijkheid om snel aanpassingen aan te brengen. 

 

3d printen voor productie

 

 

2. Handig assembleren

Naast het bewerken van onderdelen, kan het ook nodig zijn om onderdelen samen te stellen voordat het een eindproduct is. Door een mal te gebruiken hou je je handen vrij om sneller of beter onderdelen te plaatsen. Door de mal te maken met behulp van een 3D printer kun je je ontwerp perfect ondersteunen op de manier die jij het beste acht. Door deze in huis te printen kun je snel aanpassingen doorvoeren. Een ander voordeel is dat je niet hoeft te wachten met de set-up van je assamblagelijn tot er een echt product is. Door onderdelen in 3D te printen kun je alvast testen hoe het product het beste geassembleerd kan worden. Eerder starten betekent vaak ook dat je eerder klaar bent.

 

3d printen voor assembleren

 


3. Product controleren

Voldoet je product aan alle eisen? Voor een deel kun je dit virtueel testen maar sommige eigenschappen zal je ook in het echt moeten testen. Hoe is de passing van het ene onderdeel ten op zichte van het andere? Valt die binnen de tolerantie? Is de beoogde ruimte tussen de onderdelen goed of moet een van de delen opschuiven of roteren? Door gebruik te maken van hulpgereedschappen kun je je product beter, handiger maar ook eenvoudiger beoordelen. Ook hier zul je zien dat de 3D geprinte versie je helpt met een grote vormvrijheid. Je kunt eenvoudig een mal of gereedschap printen die perfect de vorm van je ontwerp volgt en ook laat zien of het wel of niet ‘past’. Het geeft daarnaast ook de mogelijkheid om extra functionaliteit aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan ‘leidingwerk’ in je gereedschap om bijvoorbeeld af te zuigen of juist om verlichting in aan te brengen voor beter zicht. 

 

3d printen voor controleren


Conclusie

In veel situaties wordt er nu al gebruikt gemaakt van diverse mallen, houders en andere gereedschappen om beter en makkelijker een product te maken en te controleren. Door de vormvrijheid en snelheid van 3D printen heb je de mogelijkheid om het produceren nog verder te optimaliseren. Daarnaast speelt de complexiteit van een vorm geen rol in de productie van je ‘gereedschap’. Moeilijke geometrie is dus niet per se kostbaarder, wat met de traditionele manieren vaak wel zo is.  Wellicht zou je 3D geprinte hulpgereedschappen gewoon een kans moeten geven om te zien of het bij jou de productie kan vereenvoudigen en zelfs zal verbeteren.

 


Bron: Layertec, exposant tijdens RapidPro 2015