5 tips om de kwaliteit in uw spuitgieterij te verhogen

Blisss, 14 oktober 2015
Matrijzen B Mikrocentrum 2

U heeft alles geregeld: de klant is binnen, de producten zijn gemaakt en verpakt maar dan… vlak voor het verzendklaar maken blijkt de productwand te dun te zijn. Snel denkt u dat het nog erger had gekund, namelijk dat de klant er zelf achter komt en u twee keer transportkosten moet betalen. 

 

Ik hoef u niet uit te leggen dat het terugdringen van productiefouten tot betere rendementen en tevredenheid onder klanten en medewerkers leidt. Dus ga ik er ook vanuit dat het terugdringen van fouten bij elke spuitgieterij topprioriteit heeft. Toch weten we dat elke spuitgieterij nog fouten mee zal maken. Want hoe strak je er ook bovenop zit, een foutje is snel gemaakt. Wel zijn er 5 tips waardoor u dit soort productiefouten kunt voorkomen:

 

1) Documenteer altijd de oplossing.

Het is menselijk om, als de machine weer goed draait, je te richten op de volgende uitdaging. Maar juist door de oplossing altijd te documenteren voorkomt u dat een oplossing meerdere keren verzonnen moet worden.

 

2) Meet tijdig en voldoende.

Het spreekt voor zich, maar zorg dat uw kwaliteitsbeheerder op tijd signalen krijgt welke artikelen hij / zij moet controleren en in welke steekproefgrootte. Zo houdt u grip tijdens het proces waardoor er tijdig ingegrepen kan worden bij fouten in uw spuitgieterij.

 

3) Documenteer altijd een preventieve maatregel

Dit sluit aan op de eerste tip, namelijk dat juist het goed afsluiten en afhandelen van een fout of klacht ervoor zorgt dat het de volgende keer voorkomen kan worden.

 

4) Zorg dat u op uw productieorders ook de laatst gemelde klachten laat zien.

Zo betrekt u ook de productiemedewerkers in de klachten die gemeld zijn op dit artikel.

 

5) Maak kwaliteit zichtbaar.

Laat in de productiehal of in de kantine meetbaar zien hoeveel afkeur er geweest is, wat het is ten opzichte van de vorige periode en wat de laatst gemelde klachten of complimenten zijn. Op die manier betrekt u hen ook in uw uitdaging. Voor de meetbaarheid bestaan softwarematig mooie oplossingen om de kwaliteit in uw spuitgieterij goed te monitoren. Hou de site in de gaten, binnenkort delen we tips voor de onderlinge vergelijking tussen aanbieders van ERP-software. 

 

Blog door Blisss, exposant op vakbeurs Kunststoffen 2015

Originele blog op: Kunststoffensoftware.nl