6 Tips voor Oppervlaktetechniek

Jille Pultrum, vakdocent Moderne Oppervlaktetechnologie,  5 oktober 2015
Moderne oppervlaktetechniek

In veel engineerings- en toepassingsprocessen krijgt men te maken krijgen met oppervlaktebehandeling. Daarbij dient met allerlei factoren rekening gehouden te worden, dus een goed begin is het halve werk. In deze blog 6 tips van een top-docent: 

 

TIP 1

Bezint eer ge begint - dit bekende gezegde geldt ook voor het voorkomen van oppervlakteschade als slijtage en corrosie. Een goede analyse van de gebruiksomstandigheden resulteert in de juiste en concrete eisen die aan het oppervlak gesteld dienen te worden.

 

TIP 2

Bij problemen met een oppervlak, stel eerst een goed diagnose alvorens een remedie te kiezen. Dit voorkomt een lange en dure trial@error weg.

 

TIP 3

Om voor een bepaalde toepassing een oppervlaktetechniek aan de man te brengen, helpt het de in en outs van concurrerende technieken te kennen. Je bent dan beter in staat het onderscheid te bepalen en in je voordeel te gebruiken.

 

TIP 4

Het aanbod aan oppervlaktebehandelingen en coatings is enorm groot. Een goede keuze maken is dikwijls lastig. Ook kan de uiteindelijk keuze onnodig duur en tijdrovend zijn. Een selectiemethodiek biedt hier de helpende hand.

 

TIP 5

Overweeg de mogelijkheid om een ander basismateriaal te kiezen in combinatie met een bijpassende oppervlaktebehandeling. Vaak kunnen onderdelen/producten sneller, beter en/of goedkoper geproduceerd worden.

 

TIP 6

Wist u dat een oppervlaktebehandeling niet alleen de prestaties aan het oppervlak kan verbeteren, maar ook het gehele ontwerp sterker en lichter kan maken? Het is zelfs mogelijk te besparen op het aantal bewerkingsstappen en benodigde onderdelen, middels een optimale combinatie tussen materiaalkeuze, bewerking en oppervlaktebehandeling.


Meer tips?

Tijdens de cursus Moderne Oppervlaktetechnologie kunt u een verdiepingsslag slaan. Omdat het vakgebied Oppervlaktebehandeling erg breed is werken wij met drie zeer ervaren docenten, allen werkzaam zijn in de high tech industrie. Naast theorie is er ook ruimte voor cases uit de praktijk en discussie met vakgenoten. Een aanrader voor het vinden van de juiste combinatie van materiaalsoort en oppervlaktebehandeling voor diverse vraagstukken.