Bent u liever connected of in the cloud?

Hessel Visser,  6 november 2015
cloud computing

De ontwikkelingen op het gebied van ICT lijken wel weer in een stroomversnelling gekomen te zijn. Het tijdperk van de machtige ERP-systemen met mammoetachtige uitstraling is verleden tijd. Deze ERP-systemen zijn nauwelijks meer te beheersen.

De diverse softwarepakketten zijn zodanig complex geworden dat alleen maar grote bedrijven dit zich (nog) kunnen permitteren. De laatste jaren zagen we deze software uitgebreid worden met diverse functionaliteiten die steeds minder pasten in de grote softwaredoos. Denk ook aan het SAP-debacle bij Defensie: Speer. Het maken van koppelingen naar andere innovatieve software werd bijvoorbeeld vaak op een hinderlijke manier gedwarsboomd.

 

Waar gaan we dan wel heen?

Is de cloud de oplossing of moeten we eerst gaan kijken naar een slimmere manier van verbinden via de juiste stekkers? Als we Google search op “Cloud Computing” laten zoeken dan krijgen we 162.000.000 hits. Bij de term “Industry 4.0” komen we niet verder dan 480.000 hits terecht. Dus Cloud Computing is ruim 300 keer zo veel. Bij “Smart Factory” zien we 380.000 vindresultaten. O

Op voorhand zou je zo de cloud ingaan als meest bekende term maar daar zit echter wel een addertje onder het gras. Het belang van connectivity wordt nog wel eens onderschat bij een migratie naar de cloud. Het is echter een uitermate belangrijk aspect wanneer u succesvol gebruik van cloud-diensten wenst te maken. Wanneer connectivity te weinig aandacht krijgt, kan dit zelfs bedrijfskritische gevolgen hebben. Dat kan bijvoorbeeld wanneer de cloud gebruikt wordt om ERP-databases te synchroniseren. Er zijn echter ook zaken, zoals een trage verbinding en lange wachttijden, die kunnen leiden tot gefrustreerde gebruikers.

 

Goede ketenintegratie

Het lijkt wel een open deur om niet te snel over te lopen naar een oplossing in de cloud. Er worden nu al vele ERP-oplossingen aan de man gebracht. Laten we eerst eens kijken hoe we willen integreren in de keten. Hoe kom je tot de juiste stekkerbaarheid? Wat moet er eerst gebeuren? Worden de ouderwetse ERP-pakketten binnenkort te duur voor de kleinere organisaties? Om dit soort vragen te beantwoorden kun je naar het Business Software Event gaan op 1 december in ‘s-Hertogenbosch. Daar zijn meer dan 90 standhouders aanwezig om u te woord te staan, er worden 30 lezingen en 8 workshops verzorgd. Dit helpt u te onderzoeken wat voor u de beste oplossing is.