Best practice: Nieuwe behandelmethodes met behulp van 3D printing

Maureen van Eijnatten, Jan Wolff, Tim Forouzanfar, 16 april 2015
Individueel oogkasimplantaat

Door de recente ontwikkelingen op het gebied van 3D printen vindt er paradigmaverschuiving plaats in de medische wereld. Zo proberen artsen over te stappen van massaproductie naar gepersonaliseerde patiëntenzorg, van kopieën naar iteraties.

 

Van 3D Printer tot InnovatieLab

"Toen ik in 2011 afdelingshoofd werd, hebben we een 3D-printer en software gekocht. Maar al snel merkten wij artsen dat we technische mensen misten. Nu werken we samen met de afdeling fysica en medische technologie. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van het 3D InnovationLab VUmc in 2013." aldus Tim Forouzanfar, hoogleraar mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en oprichter van het 3D InnovationLab VUmc. Het 3D InnovationLab VUmc kan de clinicus ondersteunen om nauwkeuriger en kosten effectiever complexe operaties uit te kunnen voeren. Denk daarbij aan op maat gemaakte kaak- of schedelimplantaten. Primair is het Lab dus omgeving voor multidisciplinair onderzoek, waar medici, onderzoekers, ontwerpers en de industrie samen kunnen komen.

 

 

Complexe operaties

Het VUmc krijgt jaarlijks een groot aantal trauma- en kankerpatiënten binnen. Veel van deze patiënten vereisen een individueel en dus een complex behandeltraject. Daarom gebruiken verschillende afdelingen van het VUmc 3D technologie voor pre-operationele planning, het produceren van zichtmodellen en zaagmallen, patiënt-specifieke applicaties voor radiotherapie, educatie en onderzoek. Het 3D InnovationLab beschikt hiervoor over verschillende softwarepakketen voor 3D modeling en reverse engineering, een optische 3D scanner, een inkjet printer, een FDM printer en een Bioplotter®. Een voorbeeld van een recente toepassing is het plannen van complexe aangezichtsreconstructies met behulp van een 3D model (zie foto). Verder kan gedacht worden aan toepassingen in de radiotherapie (bolussen), orthopedie (heupkoprotaties), en het digitaal plannen, ontwerpen en printen van individuele implantaten.

 

 Aangezichtsreconstructie

 

Onderzoek

Op dit moment lopen er zo’n 25 verschillende onderzoeksprojecten binnen het 3D InnovationLab. Deze onderzoeken richten zich niet alleen op nieuwe toepassingen van 3D printen, maar bijvoorbeeld ook op het optimaliseren van de medische beeldvorming die de 3D data genereert. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de invloed van verschillende CT parameters op de nauwkeurigheid van de 3D modellen, en naar de mogelijkheden van MRI. Daarnaast is de stap van image processing en data conversie een speerpunt.

 

 

Toekomst

Het onderzoek van het 3D InnovationLab op het gebied van virtueel plannen, het gebruik van slimme polymeren, 3D printen, en in een later stadium tissue engineering en chirurgische navigatie zal operaties nauwkeuriger maken, de interventieperiode verkorten en complicaties verminderen. Dit komt de kwaliteit van de patiëntenzorg ten goede en vermindert de totale kosten van de gezondheidszorg.


>> Lees ook:
3D InnovationLab wint RapidPro Award 2015