Case: Sneller meetmachines programmeren, de volgende stap voor Industrie 4.0.

Mikrocentrum,  9 juli 2015
Holmatro screenshot computer programma2

Joost van Eijk, hoofd Verspaning van Holmatro Rescue Equipment, is enthousiast: “Heel snel programmeren vanuit 3D CAD mét intelligent gebruik van PMI. Precies wat wij nodig hadden voor onze volgende stap”. Hij heeft het hier over het CAI systeem van PAS Technology, geleverd door CNC-Consult & Automation.

 

Holmatro

De hydraulische gereedschappen en systemen van Holmatro worden wereldwijd gebruikt bij reddingsoperaties, industriële toepassingen en Special Tactics-operaties. Dit vraagt om uitermate betrouwbaar materieel. Om er zeker van te zijn gebruikers hun specialistische werk optimaal kunnen uitvoeren, heeft Holmatro een 'best-in-class' instelling; ze streven naar marktleiderschap door middel van baanbrekende technologie. In hun meetkamers worden de producten gecontroleerd op nauwkeurigheid.

Jos Schaareman, Quality Controller bij Holmatro, vertelt:


“Dankzij nauwgezette controle kunnen we het maakproces monitoren en bijsturen. Dat is essentieel om de kwaliteit van onze producten te kunnen garanderen. Eén van de belangrijkste meetmiddelen die wij op onze meetkamer hebben is de DEA Mistral 775 computergestuurde meetmachine (CMM). Deze, door Hexagon Metrology geleverde CMM, wordt aangestuurd met PC-DMIS software. Het programmeren van deze machine werd tot voor kort gedaan met het meegeleverde softwarepakket. Dat ging goed, maar was ook tijdrovend omdat alle maat-, vorm- en plaatstoleranties afzonderlijk geprogrammeerd werden.”


Holmatro is continu op zoek naar verbeteringen in het proces. Van Eijk legt uit:

“Omdat wij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, moet er veel gecontroleerd worden om het productieproces te monitoren. Dat zorgde ervoor dat de meetkamer een bottleneck werd voor ons totale proces.”

Uitdaging

In plaats van extra meetmachines en menskracht, werd gezocht naar een andere oplossing. Eigenlijk was men op zoek naar een programmeeroplossing, zoals een CAM systeem voor verspanende machines. Al snel werd echter duidelijk dat zij het niet moesten zoeken in de bestaande CAM systemen, maar bij een dedicated softwaresysteem.

 

Oplossing

De oplossing werd gevonden op een seminar bij CAD/CAM leverancier CNC-Consult & Automation. Samen met een aantal andere bedrijven was Holmatro in de zomer van 2014 uitgenodigd voor de presentatie van een Computer Aided Inspection (CAI) systeem bij deze softwareleverancier, genaamd PAS Solution.

Van Eijk: “Ik kan mij nog goed onze eerste reactie herinneren. Tijdens de presentatie stootten mijn collega en ik elkaar aan en zeiden: Dit is precies wat wij nodig hebben! En we waren niet de enige bedrijven die er zo over dachten!”.

PAS Solution

PAS Solution is een CAI systeem dat zijn sporen al had verdiend o.a. Amerika, Canada en Japan. CNC-Consult was één van de eerste bedrijven die het systeem officieel naar de Nederlandse markt bracht als distributeur. Na een bezoek aan de leverancier in Chicago raakten zij overtuigd dat dit systeem het ontbrekende puzzelstuk was om meetkamers verder te automatiseren en klaar te maken voor Industrie 4.0.

 

Implementatie

Na softwareinstallatie en training doet Holmatro nu ervaring op met deze applicatie.

 “Met de PAS Solution zijn wij nu in staat om in zeer korte tijd het meetprogramma te generen, we besparen minimaal 50% programmeertijd. Door de CAD integratie kunnen we ook tegelijkertijd starten met de CAM programmeur en vormt dit dus geen knelpunt meer voor het gehele proces.”

 

Door deze tijdbesparing kan Holmatro verder met de ontwikkeling van de volgende stap in automatisering van de meetkamer: het beladen van de CMM met behulp van robots, voor een 24/7 meetproces.

 


HolmatroCNC-Consult & Automation en Hexagon Metrology zijn lid van het Mikrocentrum High Tech Platform.