Cursus Matrijzen voor kunststoffen B uitgebreid met module Autodesk® Moldflow® simulatie

BAREND BLOM, OPLEIDINGSMANAGER KUNSTSTOF- EN MATRIJSTECHNOLOGIE, 13 september 2017
autodesk moldflow

Een belangrijk onderdeel van de cursus Matrijzen voor Kunststoffen B is de groepsopdracht waarbij cursisten in kleine groepjes een kunststof spuitgietproduct en spuitgietmatrijs ontwikkelen. Hierbij wordt alles tot in het kleinste detail doorgerekend. Voordat de matrijs wordt aangemaakt, is het steeds vaker gebruikelijk om software simulaties uit te voeren. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van Autodesk® Moldflow®. Het doel: het verbeteren van het ontwerp van het kunststof product en de spuitgietmatrijs, plus het optimaliseren van het productieproces.

De redenen om in een dergelijke analyse te investeren, zijn bijvoorbeeld: uitsluitsel krijgen of de matrijsholten daadwerkelijk helemaal gevuld worden en controleren of de stroming van het materiaal vrij is van luchtinsluitingen. Ook kan een simulatie visualiseren of er bepaalde hotspots in de matrijs ontstaan, waardoor het afkoelen teveel cyclustijd kost. Dit kan vervolgens resulteren in aanpassingen zoals het verplaatsen van een aanspuitpositie op het product.

Met Autodesk® Moldflow® simulatie brengt u het productontwerp een hoger level

Een dergelijke analyse is echter geen feilloos hulpmiddel om een slecht matrijsontwerp om te toveren in een hightech huzarenstukje matrijstechnologie. Het is juist bedoeld om een goed ontwerp naar een nog hoger level te krijgen. Daarom worden de cursisten in de gelegenheid gesteld om het ontwerp van de eindopdracht door vakspecialist en gastdocent Mark Klarenbeek te laten simuleren en van commentaar te laten voorzien.

“Het simuleren van kunststofverwerkingsprocessen is niet alleen een krachtig middel om tot goede matrijzen en processen te komen, maar ook om tot een optimaal productontwerp te komen.” – Mark Klarenbeek, senior Autodesk® Moldflow® consultant bij Pezy Group en gastdocent bij Mikrocentrum

Over de cursus Matrijzen voor Kunststoffen B

De cursus Matrijzen voor kunststoffen B  leert u de belangrijkste aandachtspunten voor een productontwerp van een kunststof spuitgietproduct. Deze cursus gaat begin oktober in Eindhoven en Utrecht van start (startgarantie).