De weg naar de kunststoffenbeurs

Eline Terpstra, Mikrocentrum,  8 september 2015
de weg naar de kunststoffenbeurs

In deze blog komen 5 exposanten aan het woord die dit jaar aanwezig zijn op de Kunststoffenbeurs. Hoe bereiden zij zich voor, wat zijn hun verwachtingen en hoe ‘smart’ zijn ze met Kunststoffen? Maar ook: wat kunt u verwachten op de stands...

 

GREIJN FORM TECHNICS BV

Het vacuümvormen van klantspecifieke producten uit kunststof plaat is de hoofdactiviteit van Greijn Form Technics, maar ook zagen, frezen, draperen, buigen, zetten, verlijmen en assembleren. Kortom: ze maken bijna alles en zijn dit jaar te vinden op standnummer 44. Hoe bereiden ze zich voor?

"Vooraf maken wij een planning ivm de bezetting, denken na over de inrichting van de stand en verzamelen de producten waar we dit jaar onze stand mee willen vullen. We zetten een klein berichtje op onze website en onderaan onze mails om zo ook wat kenbaarheid aan de beurs te geven. Ondertussen staan we al jaren op de Kunststoffenbeurs en onze verwachtingen zijn wederom hoog. Het is voor ons altijd een goede beurs; er zijn geïnteresseerden die verstand van zaken hebben en die meestal al meteen met directe aanvragen op de stand komen. Verder is dit voor ons ook een beetje een relatiebeurs, vele klanten komen onze stand bezoeken."

Greijn Form Technics is zeker "Smart" met kunststoffen: "We zijn continue in de weer met innovaties en nieuwe kunststoffen. Momenteel zijn wij druk bezig om biopolymeren te vacüumvormen, kunststoffen gemaakt van bioplastics," albus Claudia Watrin-Van Duren.

 

 

Layertec

Layertec is leverancier van de professionele 3D printers van Stratasys, een van de beste 3D printers ter wereld. Hierdoor biedt Layertec innovatieve mogelijkheden voor de kunststofindustrie, zoals het in 3D printen van spuitgietmallen en matrijzen. Waarmee op een snelle en betaalbare wijze individuele producten met spuitgiettechniek kunnen worden gemaakt.


Arnaud Kooij vertelt enthousiast: "Dit jaar staan we voor het eerst op de Kunststoffenbeurs en we willen vooral de focus leggen op het 3D printen van matrijzen. Het wordt een prachtige stand, met voorbeelden van matrijzen en mallen die door onze klanten in 3D zijn geprint. Ons doel is tweeledig, we staan er om nieuwe contacten op te doen, maar vooral om voorlichting te geven over de mogelijkheden met betrekking tot 3D printen. We merken namelijk dat de mogelijkheden van de printers en materialen nog erg onbekend zijn. En dat is jammer want deze technologie is inmiddels zo volwassen dat het slim inzetten van een 3D printer de concurrentiepositie van een bedrijf enorm kan versterken.


Die voorlichtingsrol komt ook tot uiting in ons ambassadeurschap van Smart Industry. 3D printing speelt daar een belangrijke rol in en Layertec is betrokken bij diverse fieldlabs.
"Momenteel nemen we deel aan het fieldlab Ultra Personalised Products, wat aansluit op de trend mass-customisation. Dit richt zich op het flexibel en gemakkelijk produceren van unieke persoonlijke producten zoals kleding, brillen, protheses etc. En binnenkort start ook het Multi-Materials 3D fieldlab. Daarin wordt onderzocht hoe er meerdere materialen tegelijkertijd geprint kunnen. Zo ontstaan er nieuwe combinaties en unieke producten!"

 

Simco-Ion en Vortec

Simco-Ion en Vortec hebben een gecombineerde stand van 9m aan het begin van de beurs, bij de centrale bar. Simco-Ion biedt oplossingen voor de beheersing van statische elektriciteit en Vortec, een andere productgroep binnen ITW produceert innovatieve persluchtproducten waaronder Vortec buizen voor diverse koeltoepassingen. Bij voorbeeld bij het frezen van implantaat lenzen voor medische toepassingen. Ook in de praktijk worden Simco-Ion en Vortec worden ook wel gecombineerd toegepast in bepaalde oplossingen van klanten. Zoals voor het reinigen van 3d delen. Denk daarbij aan een spuitgietdeel dat stof aantrekt, daarbij is Simco samen met Vortec in staat om de statische elektriciteit te elimineren en te reinigen.


Sjoerd Crezee verteld over de aanloop naar de beurs: “Allereerst bekijken we de veranderingen in het assortiment die betrekking hebben op kunststoffen en stellen we ons de vraag wat we willen laten zien. We onderzoeken de demomstratie-mogelijkheden om het visueel te maken.


Onze eyecatcher wordt een plasma buis van 2 meter hoog met bliksemschichten. We willen grafisch in 3d onze toepassingen laten zien. Machines worden uitgekleed, zodat het voor iedereen herkenbaar is, en er is een videoscherm.
Onze ontladingsapparatuur mag er eenvoudig uitzien, maar het zet een heel proces in gang. Dit laten we zien door op de stand via electroden hoogspanning aan te brengen op een geïsoleerd stuk metaal. Met onze sensor kun je vervolgens de statische lading meten en het wordt direct via het IQ Easy Platform geneutraliseerd.
In feite gebeurd er in een productie omgeving precies hetzelfde: een sensor meldt wat er aangepast moet worden, en past het direct aan. De ontlading wordt toegepast en het systeem regelt zichzelf. Een operator is dus in steeds mindere mate nodig. Wel voor de machine, maar niet voor ionisatie apparatuur.”


“Smart” ziet Crezee vooral in het gebruik van een stukje software dat gegevens uitwisselt. Hun productrange bestaat uit ionisatiestaven, oplaad apparatuur en een meetapparaat welke met elkaar communiceren dankzij een control unit met touch screen.


Maar ze zien het ook in de adviserende rol die ze op zich hebben genomen, met betrekking tot het gebruik van sterk geisoleerd danwel elektrisch geleijdende kunststofen.


Zijn collega Tom Wesselink van Vortec haakt hierop aan: “Wij denken mee met de klant en vragen ons dan af hoe we het productieproces kunnen bespoedigen of vereenvoudigen. Hun vragen zijn soms heel specifiek. Zo bieden we productie technische oplossingen voor de rotatie-giettechniek, b.v. bij de wanddikte van kunststoffen. De wanddikte wordt beïnvloed door de temperatuur van de matrijs en soms is een precieze wanddikte nodig zodat het voldoet aan de toleranties van de klant, dus Vortec producten kunnen ingezet worden om de wanddikte te beïnvloeden.
Op de stand van Vortec zal tijdens de Kunststoffenbeurs een live-demonstratie gegeven worden van Vortec technologie. Daarbij wordt normale perslucht omgezet in een warme en koude luchtstroom, o.a. bedoeld voor koeling tijdens het verspanen van kunststoffen tijdens het boren, tappen en frezen. Je kunt de luchtstromen ook écht op de stand gaan voelen en ervaren dus.

  

 

Vink Kunststoffen

Vink Kunststoffen is voorraadhouder en distributeur op het gebied van kunststof halffabricaten, kunststof platen, folie, buizen, leidingsystemen, roosters, aanrijbeveiligingssystemen, filamenten en 3D printers. De business unit Vink Techniek kan daarbij elke behoefte aan kunststof bewerkingen verzorgen. Hoe zien zij de Kunststoffenbeurs tegemoet?

Heidy van Amerongen: "Om te beginnen hebben we  intern de interesse gepeild. Omdat onze eigenlijke doelgroep niet op deze beurs als bezoeker lijkt te komen, was de animo aanvankelijk niet zo groot. Echter met betrekking tot de business units 3D Printing, VINK Techniek en VINK GVK kwamen we toch tot een mooi gezamenlijk verhaal wat wij op de Kunststoffenbeurs willen uitdragen.

We verwachten vooral spuitgiet- en thermovorm bedrijven op de beurs en hebben onze boodschap hier enigszins op aangepast. Zo nemen we mallen mee die gebruikt kunnen worden om te vacuümvormen. Deze zijn geproduceerd op een printer, die we natuurlijk ook mee nemen. Daarnaast laten we zien wat we nog meer in huis hebben op het gebied van kunststof bewerking.  We hopen natuurlijk dat een groep nieuwe klanten ons vindt voor hun vraagstukken, of dat nu printers, “on demand” prints, kunststof bewerking of glasvezelversterkte kunststof betreft. In feite hebben we alles onder één dak."

"Smart" ziet Vink voornamelijk in toepassingen op gebied van 3D printen:
"Dit passen we in de praktijk al toe voor mallen, voor kleine series (oa. prototypes) en dit zal tijdens de Kunststoffenbeurs ook te zien zijn op de stand.  We nemen ook een machine mee die print met een fotopolymeer dat lijkt op het daadwerkelijke eindproduct (digitaal materiaal/ digitale kunststof). Het product is na te bewerken, er kan geverfd worden, in geboord worden en het kan tevens (tijdelijk) in een machine worden gezet.

Ondertussen zijn ze al volop bezig met het ontwerpen van de achterwand (ze maken gebruiken van eigen standbouw), het printen van mallen, het (productie)vrij plannen van 3D machines en alle verdere voorbereidingen.

 

NOVU

NOVU (Nederlandse Orde van Uitvinders) is de beroepsorganisatie van productontwikkelaars, uitvinders en onderzoekers.  Als onafhankelijke vereniging ondersteunt NOVU haar leden tijdens het traject ‘van idee tot markt’ en tijdens de Kunststofbeurs zien ze zichzelf als een soort 'wegwijzer' in Kunststofland.

Desirée Gerritsen: “NOVU en Mikrocentrum hebben al jarenlang een bijzondere relatie en samenwerking. We staan dit keer door de 8e keer op de Kunststofbeurs. Misschien zijn we een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat we geen kunststof producent zijn. We staan er voor onze leden, die uitgenodigd worden voor de beurs en daar ontdekken hoe ze iets kunnen laten maken en welke rol kunststof kan betekenen bij het realiseren van hun vinding. We verwijzen ze door, zodat er een mooie samenwerking tussen uitvinder en kunststofbouwer kan ontstaan.

De Kunststofbeurs zien we ook als een stukje PR, klantenbinding en -werving. Zo komen we op de beurs ook wel in contact  mensen die zeggen “goed dat jullie er zijn, ik was al een tijdje van plan om lid te worden”. Daarom neem ik voor de zekerheid altijd inschrijfformulieren mee.

Onze verwachtingen voor Kunststoffen 2015 zijn niet anders dan de voorgaande edities, al is er door de komst van het internet veel veranderd. Er is online veel informatie te vinden, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. We zien een duidelijke meerwaarde in beursdeelname juist vanwege het persoonlijke contact. Daarnaast vinden we het een prettige organisatie en een goede plek om aanwezig te zijn. Op de stand hebben we een duidelijke, less-is-more, boodschap; we presenteren onze organisatie en we tonen een aantal foto’s van uitvindingen van onze leden. Op het thema ‘Smart met Kunststoffen’ haken we dit jaar niet aan, maar we beraden ons wel op het standconcept. Nog een paar weken…”

 

 

Meer weten?

De Kunststoffenbeurs is de grootste beurs over Kunststoffen in de Benelux. Dit jaar, op de 17e editie, is er wederom een expositie van 275 specialistische bedrijven en kennisinstellingen plus een uitgebreid lezingenprogramma.

Kunststoffen 2015 vindt plaats op 23 en 24 september in het NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven. De toegang is gratis.


Kijk voor meer informatie over het event op www.kunststoffenbeurs.nl

 

 KS2015 640 nl