Een stille revolutie binnen de gezondheidszorg dankzij Biophotonics?

PhotonicsNL, Guus Taminiau, 10 mei 2016
Biophotonics

Fotonica als Key Enabling Technology
Fotonica wordt erkend als Key Enabling Technology voor de 21ste eeuw in zeer uiteenlopende toepassingsgebieden, waaronder biologie en daarmee ook de gezondheidszorg. Het aantal toepassingen hierbinnen is inmiddels zo groot dat deze nieuwe technologie aangeduid wordt met de naam Biophotonics. Meest bekende toepassing is het gebruik van lasers voor therapie en chirurgie. Minder bekend zijn nieuwe toepassingen binnen de medische diagnostiek, en dan met name nieuwe non-invasive technieken.


De impact van Biophotonics binnen de gezondheidszorg.
Veel toepassingen binnen de medische technologie zijn te danken aan het steeds meer voor handen zijn van fotonische componenten (lichtbronnen, lasers, geïntegreerde optiek, detectoren en camera’s) welke steeds geavanceerder, maar vooral ook kleiner en goedkoper worden. Met name de integratie van micro-elektronica (chips) en fotonische componenten (optische chips) in combinatie met Informatie Technologie leidt tot ongekende nieuwe mogelijkheden en uiteindelijk tot nieuwe apparaten, welke niet alleen op de ziekenhuisvloer, maar juist ook bij de huisarts en zelfs bij de patiënt thuis terecht zullen komen. Het moge duidelijk zijn dat deze verschuiving van de ziekenhuisvloer naar de huisvloer tot betere preventieve zorg zal leiden, dus vooral de gezondheid van patiënten ten goede zal komen en ‘last but not least’ een forse kostenreductie binnen de gezondheidszorg zal kunnen opleveren.

 

Download het gehele artikel uit tijdschrift FMT Gezondheidszorg.


 

Dit artikel is gepubliceerd in het decembernummer van het tijdschrift FMT Gezondheidszorg. De oplage van dit tijdschrift is 2500.