Eerste hulp bij spuitgietproblemen

Barend Blom - Opleidingsmanager Mikrocentrum, 18 februari 2015
probleemanalyse bij spuitgieten

De vakterminologie van het spuitgieten en specifiek problemen bij spuitgieten spreekt soms tot de verbeelding: kleurslierten, jetting, grammofoonplaat- en dieseleffect... Geen probleem komt alleen of is hetzelfde in spuitgietland. Maar hoe gaat u te werk om deze problemen op te lossen?

Spuitgietprocessen worden steeds complexer. Problemen in het productieproces zorgen niet alleen voor ontevreden klanten, geldverspilling en tijdverlies maar ook voor ontevreden medewerkers en stress binnen de organisatie.  Bovendien zijn veel voorkomende problemen in het spuitgietproces niet alleen nadelig voor het opleveren van het eindproduct, omdat het niet op de markt gebracht kan worden en in de afvalbak beland. Het oplossen van dergelijke problemen vraagt ook veel ervaring en vakmanschap van de spuitgieter zelf.

De basis ligt bij een goed productontwerp

Laten we vooropstellen dat de basis van een goed spuitgietproduct ligt bij een goed productontwerp, juiste materiaalkeuze, doordachte matrijsconstructie, in perfect verkerende staat van de spuitgietmachine en niet te vergeten een goed opgezet en robuust proces. Dan nog kan er het nodige misgaan. U kunt het probleem proberen te tackelen door aan de knoppen te draaien en zo de parameters anders in te stellen. Grote kans dat dit het probleem verhelpt … althans voor even. Maar dit heeft natuurlijk niets te maken met vakmanschap en een structurele manier van werken.

Slim handboek voor probleemanalyse bij spuitgieten

Handboek Oppervlaktefouten2

Het is altijd verstandig om een ervaren collega mee te laten kijken om op die manier het probleem definitief te verhelpen. Als deze collega ooit de cursus Probleemanalyse bij spuitgieten heeft gevolgd is de kans groot dat hij/zij het handboek "Oppervlaktefouten in thermoplastische spuitgietproducten" uit de achterzak tovert! Dit is een erg handig boekwerk waarin alle mogelijke problemen die kunnen ontstaan tijdens een lopend spuitgietproces beschreven staan. Handig! Aan de hand van kleurenfoto’s en diagrammen helpt het u een systematische controle uit te voeren. Zo ziet u werkelijk niets over het hoofd.

Cursus Probleemanalyse bij spuitgieten

Het handboek wordt niet los verkocht maar maakt integraal deel uit van de cursus Probleemanalyse bij spuitgieten. Het handboek is echter géén wondermiddel om alle spuitgietproblemen te lijf te gaan, want u moet wel degelijk kennis hebben van het gehele spuitgietproces. Onze spuitgietcursussen helpen u uw vakmanschap te vergroten en zo sneller problemen op te lossen.

 

Bekijk cursusaanbod