Fouten met Aluminium

Fouten met Aluminium - corrosie

Aluminium is hèt materiaal voor optimaal ontwerpen. Je kan slim functies integreren met de vele fabricage processen die mogelijk zijn. Maar waar moet je op letten om fouten te voorkomen? In deze blog worden verschillende veel gemaakte fouten gedeeld ter voorkoming en om te helpen optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van aluminium.

 


Aluminium is een onedel metaal. Dit zorgt ervoor dat het materiaal snel een oxidelaag vormt waarmee het zichzelf beschermd. Hieraan dankt aluminium zijn corrosiebestendigheid. Echter, het is raadzaam het materiaal met verstand van zaken in te zetten. Net als ieder ander materiaal heeft ook aluminium zijn eigenheden. Om de corrosiebestendigheid van aluminium te benutten pas je dit in het gebied tussen de pH 5-8 toe.

 

 aluminium bij pH e1418053814845

Afbeelding 1: Aluminium bij pH

 

Buiten dit gebied zal iets moeten worden gedaan om het materiaal te beschermen. Zoals je ziet gebeurt er bij een pH van 4 nauwelijks iets, echter er hoeft maar wat water te verdampen en de pH schiet naar beneden. En dan gaat materiaalafname snel. (De mate waarin, is per zuur/base verschillend. Aluminium in bijvoorbeeld ammoniak omstandigheden , pH13, is weer uitermate geschikt. Vandaar dat aluminium in bijv. varkensstallen veel wordt toegepast.)

Geannodiseerd aluminium zal bij lage pH iets langer meegaan maar de annodiseerlaag lost beneden een pH van 4 ook op en daarmee is deze combinatie geen lang leven beschoren.

Het tweede waar goed op gelet moet worden, is de rangorde ten aanzien van edelheid. Zoals gezegd is aluminium een relatief onedel metaal. Dit betekent dat in combinatie met een ander metaal in natte omstandigheden het aluminium zich opoffert. Dat is mooi als je aluminium als opofferingsanode inzet, het principe zoals men bij boten hanteert, maar als dit gebeurt op een ongewenst moment heb je een probleem.

 

 edelheidsreeks e1418054017861

Afbeelding 2: Edelheidsreeks

 

Het voorkomen van dit opoffergedrag kan onder andere door de stroomkring te onderbreken. Dus een isolatie tussen de twee verschillende metalen toepassen, de geleidende vloeistof, zoals (zee)water wegnemen, of een ander onedeler metaal als opoffermateriaal inzetten. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Vaak wordt aluminium ook beschadigd door onjuiste reiniging. Bijvoorbeeld twee chloor tabletten i.p.v. de voorgeschreven één, want dan wordt het lekker schoon……
Het aluminium krijgt het voor de kiezen en een gecorrodeerd, beschadigd, uiterlijk is het resultaat.
Niet voor niets wordt bij onderhoud en reiniging voorgeschreven een pH neutraal middel te gebruiken.

 

 Fouten met Aluminium - corrosie

Foto: Beschadiging door reiniging

 

Last but not least, gebruik de juiste legering voor de toepassing. De legeringen met bijvoorbeeld koper zijn sterk en meestal ook goed verspaanbaar, maar gevoeliger voor corrosie. Afhankelijk van de toepassing, het benodigde fabricageproces, de mechanische eigenschappen etc. is de keuze voor de juiste legering te maken. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, er is heel veel informatie gratis te vinden op aluSelect. Daarnaast wordt er binnenkort een themabijeenkomst over dit onderwerp georganiseerd waar u kennis en ervaringen onderling kunt uitwisselen.

 

Meer weten over Aluminium?

Op AluminiumNext praten we u in een dag bij over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van aluminium. Feiten en fabels over de toepassingsmogelijkheden van aluminium en aluminium legeringen passeren de revue. Staal en aluminium worden vergeleken en ook de bewerkingstechnieken en materiaaleigenschappen worden besproken. Meld u daarom aan voor de themabijeenkomst op 16 juni 2015 in de Hilvaria Studio's te Hilvarenbeek.