Hoe kies je het 5-assig bewerkingscentrum dat bij je past?

Made-in-Europe, 18 januari 2017
Verspannen 5 assig

5-assige bewerkingscentra zijn geliefd bij verspanende bedrijven. De ene 5-asser is de andere echter niet. De fabrikanten hanteren verschillende bouwwijzen. Hoe je het 5-assig bewerkingscentrum kiest dat het beste bij je past, is geen gemakkelijke keuze. Verspanen 2020 geeft deelnemers komende week een houvast.

 

Invloed bouwwijze verstrekkend
Daarmee houden de overeenkomsten op, zal op Verspanen 2020 blijken uit een presentatie door machineleverancier Dymato. Afhankelijk van het type bedrijf dat je bent, kiest je een bepaald concept 5-asser. Onder de titel Invloed bouwwijze 5-assig bewerkingscentrum op uw rendement doet Willem van Dam van Dymato uit de doeken wat de invloed van de verschillende bouwwijzen van 5-assige bewerkingscentra is op de kostprijs, de verspaningscapaciteit en de nauwkeurigheid. Van Dam geeft de deelnemers aan Verspanen 2020 daarmee inzicht in de factoren die ze mee moeten laten wegen bij de volgende machinekeuze.

 

Toepassing bepaalt de keuze
Zijn vertrekpunt is de toepassing, meer precies het type verspaner dat in de 5-assige machine investeert. Algemene toeleveranciers willen vooral een universeel inzetbare machine kopen, geschikt om een breed scala aan materiaalsoorten efficiënt te verspanen. Welk machine concept past het beste bij een allrounder? Wie juist grote werkstukken verspaant, moet zich afvragen wanneer het zinvoller wordt om de spindel te laten kantelen in plaats van het zware werkstuk. Dat kan de dynamiek ten goede komen. Wanneer kies je best voor de 4e en 5e as in de tafel of in de kop? Wie geharde materialen verwerkt, met veel gekromde oppervlakken is wellicht beter uit met een 5-assige hoge snelheidsfreesmachine (HSC). Welke voordelen bieden dit type 5-assige machines. Investeren in een 5-assige machine vergt dus een goede voorbereiding om het juiste type te kiezen.

2e editie Verspanen 2020
De 2e editie van Verspanen 2020 vindt op 24 januari in het techniekHuys in Veldhoven plaats. Thema is dit keer de Schijf van 5. Geld verdienen en kwalitatief hoogwaardige producten verspanen: dat vergt een balans tussen machine, gereedschap, opspanning, programmeren en koelsmeermiddelen. Jeroen Nije van Nijdra, Gijs de Jonge van Hogeschool van Amsterdam en Peter ten Haaf van Sirris gaan in het Verspanen Café met elkaar in discussie over de vijf thema’s, de Schijf van Vijf. Daarna kun je kiezen uit een van de drie tracks waarin specialisten dieper in gaan op één bepaald aspect. Meer over Verspanen 2020 lees hier. Of ga direct naar de website om je aan te melden. Verspanen 2020 begint op 24 januari om 13.00 uur in het techniekHuys in Veldhoven.

 

Bronartikel: Made-in-Europe