Industrieel lijmen: hoe past u dit toe in uw bedrijf?

Bron: Vakblad Kunststof & Rubber, september 2014,  5 februari 2015
Verlijmen van een treindeur

Lijmverbindingen zijn in opkomst. Maar ondanks de vele voordelen – denk aan gewichtsreductie – is er nog veel huiver voor het industrieel inzetten van lijmtechniek. Want houdt die “Bison Kit” het wel? Ontdek in deze blog hoe u industrieel lijmen toepast in uw bedrijf. 

"Industrieel lijmen bestaat al bijna honderd jaar en is in Nederland vooral door vliegtuigbouwer Fokker toegepast", aldus dhr. Knottnerus, eigenaar van de Lijmacademie. "Tegenwoordig worden voor vliegtuigen delen van uiteenlopende materialen, metaal, kunststof en composiet, verlijmd. Ook andere markten maken gebruik van de techniek en eisen gegarandeerde kwaliteit. Bij de acceptatie van industrieel lijmen zijn certificering van lijmprocessen en uitvoering door goed gekwalificeerd personeel een belangrijke factor."

Industrieel lijmen: grootschalige toepassing binnen de automotive industrie

Het is vooral de automobielindustrie, met Duitsland voorop, die het industrieel lijmen naar grootschalige toepassing heeft gebracht. Bijna alles kan worden verlijmd, tot de autoruiten toe. Bovendien kan er niet de corrosie optreden waar andere verbindingstechnieken wel last van kunnen krijgen. Vaak zijn de verschillende constructiedelen dunner uit te voeren, omdat de verbinding over complete vlakken wordt gemaakt en niet via lokaal verstevigde punten.

Gewichtsbesparing is een belangrijke driver voor het toepassen van lijmen

Een constructie kan bijvoorbeeld in lichtgewicht materiaal worden uitgevoerd en op strategische punten worden versterkt met delen hogesterktestaal die worden verlijmd. Ook kan het soms beter uitpakken om een complex deel te vervangen door meerdere eenvoudig te produceren, lichtgewicht onderdelen die vervolgens aan elkaar worden gelijmd.


Een lijmverbinding moet betrouwbaar zijn

Dit alles neemt niet weg dat er nog een uitdaging ligt. Bedrijven die met industriële lijmtechniek aan de slag gaan, willen met zekerheid kunnen voorspellen dat ze betrouwbare lijmverbinding maken. Daarvoor zijn gecertificeerde processen nodig, waarin u bepaalde procedures volgt en ISO of DIN kwaliteitsnormen gebruikt om tot een hoge kwaliteit verbinding te komen.

Welke testen bepalen de zekerheid van een lijmverbinding?

Zekerheid kan ook worden verkregen door veel testen te doen: destructieve testen voor het bepalen van de sterkte van een verbinding en versnelde verouderingstesten voor de levensduur. Dat kan bij voorbeeld in een klimaatwisselkast, waarin lijmverbindingen afwisselend aan hoge en lage temperatuur en hoge en lage luchtvochtigheid worden onderworpen; die cycli kunnen wel een maand lang doorlopen. Ook kunt u testen met UV, want daar kunnen lijmen gevoelig voor zijn en met zoutwaterige milieus – voor toepassingen in de offshore.

Kortom, het is belangrijk eerst alle randvoorwaarden te invullen om industrieel lijmen een push te geven. En inderdaad is de techniek in opkomst in Nederland maar ons land loopt nog altijd achter op bijvoorbeeld Duitsland waar een grotere maakindustrie is.

 

Acceptatie van industrieel lijmen neemt toe

De acceptatie neemt echter toe. Zoals in de luxejachtbouw, een nichesector die de lijmtechniek al veel toepast. “En de offshore en maritieme sector stellen zich ervoor open,” signaleert Knottnerus. Uitdagingen liggen nog in de toepassing van lijmtechniek voor uiteenlopende (nieuwe) kunststoffen en composietmaterialen, zoals vezelversterkte kunststoffen. ”Constructeurs kunnen in hun ontwerpen nog meer rekening houden met de mogelijkheden die verlijmen biedt. Zoals het combineren van lichtgewicht materialen of de flexibiliteit in maatvoering.”

Kennis van lijmen is de sleutel tot succes

Zo is er nog heel veel lijmkennis en -ervaring die in de hoofden van ontwerpers en anderen kan blijven “plakken”. En de Europees erkende diploma’s, zijn inmiddels dankzij de samenwerking tussen Mikrocentrum en de Lijmacademie ook in Nederland te behalen. Meer leren over industrieel lijmen? Volg dan onze cursus lijmen of de opleiding tot lijmoperator of lijmspecialist.

 

Bekijk cursusaanbod