Interview met Marnix Tas, system architect en docent optica

Mikrocentrum,  9 maart 2016
shutterstock 298625675

Wist je dat elk frietje die op je bord komt meer dan vier keer is gecontroleerd door een vision camera systeem? Marnix Tas beleefde zijn vuurdoop als docent Optica bij de service ploeg van een frietfabriek in Zeeland, bedrijfsintern op locatie. Het was in 2013, in opdracht van Mikrocentrum. "Optica is echt een groeimarkt" vertelt hij ons vol enthousiasme. 

 

Waarom bent u les gaan geven en hoe lang doet u dit al?

Een paar jaar terug heb ik mezelf aangemeld bij het Mikrocentrum uit pure nieuwsgierigheid. Ik vroeg me af hoe het zou zijn om les te geven en de cursisten enthousiast te krijgen voor het vakgebied optica, waar ik toen 15 jaar ervaring in had opgedaan.

 

Wat voor werk doet u naast het doceren?

Hoe kan het ook anders: optisch systeem ontwerper bij ingenieursburo CCM in Nuenen met vele klanten in de regio. De laatste jaren ben ik meer multidisciplinair aan het werk als systeem architect. Optica blijft mijn specialisme.

 

Met wat voor vragen komen uw leerlingen tijdens bedrijfsinterne cursussen?

De cursisten werken met optische systemen, maar het ontbreekt vaak aan inzicht hoe de verschillende onderdelen samenwerken: lichtbron, verlichting, object, lens, en camera. De fysische kennis over licht als golfverschijnsel is meestal beperkt. Halverwege de cursus hoor je de kwartjes vallen: “Zit het daarom zo in elkaar”. Een juich moment voor de docent! Vragen? Zeer divers, maar meestal vanuit de werksituatie.

 

Hoe sluit u hierop aan in uw lessen?

Ik sluit graag aan op de werksituatie. Bij voorkeur kom ik eerst langs als het een bedrijfsinterne cursus betreft. Dan kan ik de situatie en wensen goed inschatten. De optica cursus heeft een solide basis en bied voldoende aanknopingspunten om aan te sluiten op specifieke interesses en wensen. Meestal pas ik kleine dingen aan in het lesmateriaal. Vragen over de praktijk van de cursisten probeer ik altijd uit te werken.

 

Wat neemt de deelnemer mee als hij/zij de cursus heeft afgerond?

Mensen met kennis van optica zijn dun gezaaid. Een mechanisch of electro-technisch constructeur die verstand heeft van optica, heeft een streepje voor.

 

Waar bent u het meest trots op?

Op de cursisten! Ze hebben de moeite genomen om iets nieuws te leren, en hebben daar best wat energie in gestoken. Huiswerk en toetsen horen er bij mij helemaal bij. Het klink schools, maar ik geloof in de kracht van herhaling. Huiswerk,  toetsen, opgaven en praktijk zijn een essentieel onderdeel van de cursus om echt iets te leren. Doen, doen, doen!

 

Cursisten over Marnix Tas

BedankjeMarnixTas

Gerelateerde opleidingen

Cursus Advanced optics
Werkt u met optische instrumenten of bent u betrokken bij de ontwikkeling van optische systemen? Dan is kennis over onderwerpen als MTF, polarisatie, dubbele breking, interferentie, buiging van licht en aberraties onmisbaar. Met de cursus Advanced Optics legt u een stevige basis.
Cursus Optica
Tijdens de cursus Optica maken we u wegwijs in de wereld van de geometrische en fysische optica. Na afloop weet u te werken met optische instrumenten, -componenten en -technieken en de bijbehorende hulpmiddelen.