Interview met Paul van der Linden, vakdocent Kunststof-, Matrijs- en Spuitgiettechnologie.

Mikrocentrum, 28 oktober 2015
interview en cv

In 1976 begon hij zijn loopbaan als leerling matrijzenmaker bij  het toen nog bestaande Philips PMF. Daarnaast studeerde hij in de avonduren HTS Werktuigbouwkunde en Bedrijfskunde; een basis om binnen Philips door te kunnen groeien naar het constructiebureau en later productontwikkeling. Na circa twaalf jaar Philips zocht hij nieuwe uitdagingen en werd hij achtereenvolgens Engineer en Sales Manager bij verschillende spuitgietbedrijven. En of een fulltime baan in de kunststofbranche nog niet uitdagend genoeg was, werd hij 22 jaar geleden ook vakdocent bij Mikrocentrum. Kortom, een man met passie voor het kunststofvak: maak kennis met Paul van der Linden.

 

Waarom heeft u besloten om te gaan doceren?

Via Philips kwam ik met Mikrocentrum in aanraking, omdat meerdere toenmalige collega’s er destijds lesgaven. Op zeker moment kwam er een plaatsje als docent vrij en daar heb ik toen naar gesolliciteerd. Waarom? Nou, nadat ik zelf tot mijn 33e gestudeerd had, leek het mij leuk om eens ‘aan de andere kant’ van de klas te staan en alle kennis en ervaring die ik in de loop der jaren had opgedaan te delen. En dat bevalt nog steeds goed!

 

Heeft u op dit moment nog een baan naast uw docentschap?

Ja, ik werk fulltime als International Sales en Marketing Manager bij de Rompa Group; een bedrijf dat gespecialiseerd is in spuitgieten, thermovormen, assembleren en verschillende decoratietechnieken. Rompa’s ‘roots’ liggen in Nederland en het hoofdkantoor is hier nog steeds gevestigd; in Tilburg. Echter onze productielocaties liggen in Tsjechië, China, de VS en Mexico.

 

Welke trends en ontwikkelingen ziet u in de kunststofmarkt?

Productieverplaatsing is een grote trend. Ik zie enerzijds een verschuiving van westerse productiebedrijven naar kostenbesparende ‘low cost areas’, zoals we dat bij Rompa ook gedaan hebben naar Tsjechië, China en Mexico. En anderzijds zie ik dat grote corporate klanten, met name in de automotive en consumer goods markt, leveranciers zoeken met lokale productiefaciliteiten om zo dichterbij hun afzetmarkt te zitten en daarmee hoge transportkosten te vermijden. Mede doordat veel westerse bedrijven hun productie naar het buitenland verplaatsen, zit de nieuwe generatie afgestudeerde engineers niet meer, zoals ikzelf vroeger, tussen de spuitgietmachines of in de gereedschapmakerij. Als docent krijg ik dan ook vooral veel vragen over de praktijk. Cursisten brengen vaak voorbeelden uit hun eigen bedrijf mee met gerichte vragen over hoe ze problemen moeten oplossen of waardoor bepaalde fouten worden veroorzaakt.

 
Hoe sluit u tijdens uw lessen op die praktijkgerichte vragen aan?

Ik maak veel gebruik van voorbeelden en heb in de loop der jaren verschillende praktijkgerichte oefeningen ontwikkeld. De cursisten doen deze oefeningen tijdens de les en we bespreken dat dan klassikaal. Ook werk ik graag met filmpjes over matrijzen en machines en laat ik andere kunststofgerelateerde video’s zien.

 

Waar bent u het meest trots op?

Ik ben er het meest trots op dat ik na 22 jaar lesgeven nog steeds in staat ben om cursisten te boeien en na afloop van een les te horen krijg dat ze veel geleerd hebben. Gelukkig zie ik, naast de trend van productieverplaatsing, dat er in West-Europa nog steeds veel in ontwikkeling is en dat er dus nog volop kansen liggen voor goed opgeleide vakmensen in de kunststofbranche.

 

Paul van der Linden geeft de volgende cursussen:

Cursus Kunststof-, matrijs- en spuitgiettechnologie
De cursus Kunststof-, matrijs- en spuitgiettechnologie zorgt voor kennis van verschillende aspecten van spuitgieten en calculatie.
Cursus Matrijzen voor kunststoffen B
Tijdens de cursus Matrijzen voor kunststoffen B leert u de belangrijkste aandachtspunten voor een productontwerp van een kunststof spuitgietproduct.