Lan|Abar Handling Technologies verbetert de efficiëntie met eDrawings

CAD2M B.V., 22 juni 2016
eDrawing

Lan|Abar Handling Technologies uit Tilburg is gespecialiseerd in het ontwerpen, construeren en installeren van handling systemen voor verpakte producten binnen sterilisatie processen. Zij vormen de schakel tussen de productaanvoer en de sterilisatie ervan. In de fabriek van Lan|Abar worden de systemen ontworpen en alvast in modules geassembleerd, zodat deze op locatie makkelijker geïnstalleerd kunnen worden.

 

Lan|Abar Handling Technologies streeft ernaar om zo efficiënt mogelijk te werken en is dan ook bezig om Lean Manufacturing te implementeren. Met dit doel in het achterhoofd, installeerden zij in hun assemblagehal zes grote schermen. Hierop zijn SOLIDWORKS tekeningen inzichtelijk voor de monteurs die de modules samenbouwen. Op de computer die de schermen voedt, is het SOLIDWORKS programma eDrawings geïnstalleerd. Via eDrawings kan elk project vanuit SOLIDWORKS worden opgeroepen. Zo kunnen monteurs zelf werktekeningen en 3D modellen bekijken, zonder een engineer te hoeven raadplegen. Ze kunnen de modellen ook bewerken voor optimaal inzicht, door bijvoorbeeld doorsnedes te maken of onderdelen te verbergen.

 

Na een korte training in het gebruik van eDrawings, konden de monteurs er al snel mee overweg. Tom de Jong, Mechanical Engineer bij Lan|Abar, vertelt: “De monteurs pikten het heel snel op. Zelfs de inleners die geen training hebben gehad, kunnen gauw zelfstandig aan de slag. Voor hen heb ik een handleiding samengesteld op basis van de help-functie in eDrawings.“

 

De resultaten waren al snel merkbaar. Er worden minder fouten gemaakt en de schermen leiden tot een behoorlijke tijdsbesparing. Ook worden de engineers van Lan|Abar ontlast: ”De werktekeningen werden standaard op A3 geprint. Hierdoor was het bij grote samenstellingen lastig om details duidelijk te zien. De engineeringsafdeling werd dan gevraagd om grotere tekeningen af te drukken. Ook bij andere vragen over de tekeningen, werden de engineers geraadpleegd. Nu is dit niet meer nodig en kunnen monteurs zelf alle details van een tekening bekijken. Zo wordt de engineeringsafdeling minder vaak gestoord,” aldus De Jong. Ook heeft Lan|Abar hiermee een stap gezet in de richting van het papierloos werken, licht hij toe: “Het scheelt een heleboel pakken papier, nu we op deze manier werken!”

 

Of iedereen gelukkig is met deze nieuwe werkwijze? “Nou en of,” vertelt Tom de Jong. “Uiteraard zijn de engineers blij met de oplossing, maar ook de monteurs zijn tevreden. Het programma biedt hen veel meer mogelijkheden dan ze aanvankelijk dachten. We hadden iedereen nog een lijst gegeven waarop ze vragen en opmerkingen konden schrijven, maar ik heb niks anders dan positieve geluiden terug gehoord.”

 

SOLIDWORKS reseller: CAD2M B.V., www.cad2m.nl

CAD2M is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform.