Materiaal eigenschappen verklaard: Waarom droogt kunststof niet in de vaatwasser?

Barend Blom - Manager Opleidingen Sector Kunststoffen, 17 juli 2015
Kunststof materiaal in de vaatwasser

Het gebruik van een vaatwasser is gemeengoed geworden in de Nederlandse huishoudens en het zal u vast niet ontgaan zijn dat de kunststof producten nog nat blijken te zijn en andere materialen zoals metaal, glas en keramiek niet. De Cruijffiaanse uitspraak "Elk nadeel heb zijn voordeel”  is zeker van toepassing op kunststof producten, het heeft namelijk alles met de materiaaleigenschappen te maken!

 

Een algemeen kenmerk van kunststof is dat dit materiaal een zeer lage thermische geleiding heeft. Bij het produceren van kunststof producten komt dit goed van pas. De kunststof koelt snel af waardoor een snelle cyclustijd mogelijk is. De producten zijn in no-time afgekoeld!

 

Maar in de keuken hebben we te maken met de keerzijde van deze materiaaleigenschap. Gedurende het verblijf in de vaatwasser wordt het keukengerei uiteraard opgewarmd. We hebben dan te maken met thermische geleidbaarheid en warmte capaciteit.

 

Een voorbeeld: Stel alle vaat is 45˚C als het programma klaar is en het droogprogramma gaat beginnen. De kopjes, mokken en borden uit keramiek, het glaswerk en de roestvaststalen pannen en bestek bezitten het vermogen om de warmte lang vast te houden. Het vocht op deze producten zal hierdoor gaan verdampen. Terwijl voorwerpen uit hout het vocht ook enigszins zullen opnemen.  Maar de kunststof producten zijn na lange tijd nog steeds nat. Waarom?

 

Alle vaat is na de spoelcyclus in principe even nat en heeft min of meer dezelfde hoeveelheid achtergebleven spoelwater op het oppervlak. De kunststof producten zijn vaak lichter, plus over het algemeen worden deze producten vaak ontworpen met dunnere wanden. Dus er is minder massa beschikbaar om warmte vast te houden.

 

Wanneer een vaatwasser het wasprogramma heeft beëindigd, komt het droogprincipe neer op het feit dat vaat warm is en daarmee het achtergebleven vocht zal verdampen. Ondanks het feit dat alle vaat vanaf dezelfde temperatuur zal gaan afkoelen zal een glazen of keramisch bord, kom of kopje misschien wel het 10-voudige opgeslagen warmte bezitten dan een kunststof voorwerp, dus een grotere warmte capaciteit.

 

Maar er is nog een nadelig element van invloed op het droogproces; de warmtegeleidingscoëfficiënt. Er zal warmte opgeslagen zijn aan de binnenzijde van een voorwerp als deze ondersteboven in de waskorf staat. Deze warmte zal vrij gemakkelijk weg geleiden via de wanden naar de bodem/voet waar het water in de kraag is achtergebleven. Dus alle warmte die achtergebleven is in de zijwanden van de kop wordt gebruikt voor het laten verdampen van dat achtergebleven water. Maar in het geval van een kunststof beker, zal de warmte in de zijwanden niet tot bovenaan de voet komen waar het water is blijven staan. Er blijft een te geringe hoeveelheid warmte over om de achtergebleven hoeveelheid water te laten verdampen...

Conclusie:  een kunststof product zal dus altijd minder goed drogen.

 

Gerelateerde opleidingen

Cursus Basiskennis kunststoffen en verwerkingstechnologie
Tijdens de cursus Basiskennis kunststoffen en verwerkingstechnologie leert u de basiskennis, trends en toepassingen op het gebied van kunststoffen.
Cursus Kunststofkennis
Tijdens de cursus Kunststofkennis staan de belangrijkste eigenschappen, analysetechnieken en materiaalkeuze centraal.
Cursus Polymeerchemie
Tijdens de 5-daagse HBO cursus Polymeerchemie vindt er een verdieping plaats in de theorie achter polymeren en kunststoffen.