Matrijzen B ‘Wie zijn de docenten?’

Barend Blom - Mikrocentrum,  8 augustus 2016
Matrijzen B Docenten

Niets is effectiever dan leren van professionals die dagelijks met matrijzen te maken hebben. De materie is namelijk al ingewikkeld genoeg. De cursus bestaat uit maar liefst 17 modules die in 19 lesavonden worden behandeld. Naast deze theorie wordt er in kleine multidisciplinaire teams gewerkt aan groepsopdrachten. Een flinke tijdsinvestering voor de cursisten maar een garantie voor een zeer steile leercurve.

 

Het docententeam
Het docententeam van Matrijzen B bestaat uit drie vaste docenten; Paul van der Linden van Rompa Group en Dick van de Wetering van NTZ Nederland BV. Ook worden er soms gastdocenten ingezet. Zoals afgelopen jaar Mark Klarenbeek van Pezy Group. Zo is Mark Klarenbeek, na een les over rheologie door Dick van de Wetering, ingezet als gastdocent en heeft simulatiesoftware van Moldflow® behandeld. Hij heeft ter plekke data van één van de ontwerpen van de cursisten in het systeem ingevoerd en vervolgens konden de cursisten via vloeisimulatie zien wat er met het materiaal in hun matrijs zou gaan gebeuren.

 

Paul van der Linden
Paul van der Linden begon zijn loopbaan in 1976 als leerling matrijzenmaker bij Philips PMF. Daarnaast studeerde hij in de avonduren HTS Werktuigbouwkunde en Bedrijfskunde als basis om binnen Philips te kunnen doorgroeien naar het constructiebureau en later naar de productontwikkeling. Na twaalf jaar Philips zocht hij nieuwe uitdagingen en werd hij achtereenvolgens engineer en sales manager bij verschillende spuitgietbedrijven. Bovendien werd Van der Linden 23 jaar geleden vakdocent bij Mikrocentrum. “Ik heb tot m’n 33e jaar gestudeerd en daarna leek het mij leuk aan de andere kant te gaan staan, vóór de klas dus. Na al die jaren bevalt me dat nog steeds goed.” Paul van der Linden werkt momenteel als International Sales and Marketing Manager voor Rompa Group.

Dick van de Wetering

Na de HTS werktuigbouwkunde begon Dick van de Wetering bij DSM op de afdeling ontwikkeling kunststoffen. “Na een jaar kwam ik in de groep die Stanyl (PA 46) ontwikkelde. In deze tijd heb ik de opleiding kunststoftechnologie (post-hbo) afgerond.” Na vijf jaar startte Van de Wetering bij een joint venture van Shell Chemie en Hercules om het nieuwe materiaal DCPD (Metton) in Europa op de markt te zetten. Dit materiaal wordt verwerkt met reaction injection molding-apparatuur en hardt uit in de matrijs. Met dit proces kunnen productgewichten tot meer dan vijftig kilogram worden gemaakt. Na functies als productontwikkelaar bij CurTec en CAD-constructeur bij Multin Technotek werkte hij zeventien jaar bij spuitgietbedrijf Polytec Plastics NL BV als Project Engineer. “In deze periode heb ik veel ontwikkeld voor Inalfa Roof Systems en andere automotive OEM's.” Nu werkt Dick van de Wetering als Manager Engineering bij NTZ Nederland BV, fabrikant van micro filtersystemen voor de automobielindustrie. “Ik verzorg de lessen bij Mikrocentrum graag. Je moet het als docent leuk vinden om over je vak te vertellen.”