We zien wel waar het schip strandt en andere misvattingen over Scrum

shutterstock 245829418

Steeds meer organisaties overwegen over te stappen op Scrum, een effectieve werkwijze die al zo’n 15 jaar wordt toegepast in software ontwikkeling. Met name multidisciplinaire bedrijven, waarbij software niet de core business vormt, snuffelen de laatste tijd aan deze nieuwe manier van werken. Helaas bestaan er nogal wat misverstanden over de essentie van deze werkwijze. Dit leidt vaak ten onrechte tot aarzelingen om met Scrum te starten.  In deze blog wordt afgerekend met mythes die nogal eens de ronde doen...

 

1 We zien wel waar het schip strandt

Een tamelijk hardnekkig misverstand, dat suggereert dat je niet meer betrouwbaar projecten kunnen plannen als je met Scrum werkt. De waarheid is precies andersom: als je Scrum op de juiste wijze toepast, komt een realistische projectplanning juist binnen handbereik. Door toepassing van de Scrum werkwijze wordt het projectrisico juist verkleind.

 

2 Lang leve de lol?

Soms wordt er gedacht dat met Scrum iedereen kan doen waar hij of zij zin in heeft. Niets is minder waar: Scrum is een zeer gedisciplineerde manier van werken. In eerste instantie lijkt het een tegenstelling, maar juist deze discipline is nodig om medewerkers vrijheid te verschaffen opdat zij het werk naar eigen inzicht op de meest effectieve wijze kunnen uitvoeren.

 

3 Weg met die documentatie

Scrum is een mensgerichte benadering. Mensen met hun unieke talenten en de wijze waarop ze met elkaar samenwerken, zijn belangrijker dan het maken van documenten. Maar dit betekent niet dat documentatie niet meer nodig zou zijn! Uiteraard moeten essentiële zaken geborgd worden door ze op papier te zetten – maar wel op een slimme en effectieve wijze.

 

4 Als het maar werkt

Scrum is een incrementele werkwijze, waarbij het Scrum team na elke iteratie van 2 à 4 weken een demonstratie geeft van wat er is gerealiseerd. De valkuil hierbij is dat het team zich uitslooft om de demo te laten lukken, dus zich minder bekommerd om hoe het er ‘onder de motorkap’ uit ziet. Dit kan leiden tot de misvatting dat Scrum iets te maken zou hebben met ‘iets snel in elkaar hacken’. Niets is minder waar: Scrum heeft de intrinsieke kwaliteit van het opgeleverde deelproduct hoog in het vaandel staan, afgedwongen door vooraf bepaalde acceptatie criteria.

 

5 Scrum is alleen voor software

Inderdaad is Scrum zo’n 15 jaar geleden ontstaan in de software wereld, en is nu een mainstream methode voor software ontwikkeling. De laatste jaren is er echter een groeiende belangstelling voor Scrum in andere toepassingsgebieden, soms zelfs volledige non-software disciplines. Ook wordt Scrum in toenemende mate toegepast in industriële multidisciplinaire projecten. Met name in innovatieve omgevingen, waar in kleine teams kort-cyclisch gewerkt kan worden aan deelopleveringen, kan Scrum met succes worden toegepast.

 

6 Architectuur groeit organisch

Een ander misverstand is dat systeem architectuur een overblijfsel is van de traditionele aanpak, en dat architectuur iets is wat ‘uit zichzelf’ ontstaat als je met Scrum werkt. Alsof je een complexe, multidisciplinaire machine zou kunnen realiseren zonder een basis systeem architectuur. Scrum heeft weliswaar geen plek voor een ‘Big Design Up Front’ (BDUF), bedacht door architecten in een ivoren toren; maar het onzalige concept van een ‘just-in-time’ architectuur betekent dat het kind met het badwater wordt weggegooid. Scrum en architectuur gaan wel degelijk samen.

 

7 Scrum is een magische pil

Nogal wat organisaties denken dat met het invoeren van Scrum de huidige problemen zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon: Scrum als onze redder in nood. De waarheid is dat Scrum altijd zal laten zien waar de grootste ineffectiviteit zit in de huidige manier van werken. Het vertelt je niet wat je moet doen, maar waar je als eerste aan zult moeten werken om een grote efficiency stap te kunnen zetten. En dit zijn lang niet altijd technische issues... Dus de prangende vraag is of alle betrokkenen bereid zijn om in de spiegel te kijken die Scrum ze voorhoudt.

De invoering van Scrum is geen eenvoudige taak, en er zijn nogal wat valkuilen waar beginnende Scrum teams in kunnen vallen. Een succesvolle implementatie van Scrum vereist daarom een deugdelijke basis. Indien de Scrum werkwijze wordt geïmplementeerd vanuit het juiste gedachtegoed, dan kan Scrum wel degelijk meerwaarde opleveren voor bedrijven die actief zijn in de (hightech) machine- en apparatenbouw en productontwikkeling. 

Een training kan hierbij soelaas bieden. Mikrocentrum heeft een 2-daagse Agile Scrum cursus in het programma, waarmee u snel kennis kunt maken met de basis principes van Scrum. Deze pragmatische training is bedoeld voor professionals die actief zijn op het gebied van technische innovaties in een multidisciplinaire omgeving en aan de slag willen met de Agile werkwijze en het Scrum framework voor project management. Bekijk de mogelijkheden >>