Noise and Vibration control: versterk uw concurrentiepositie met stillere en trillingsvrije producten

Bas Möllenkramer & Bert Roozen, 20 februari 2017
Untitled design 2 1

De markt vraagt om steeds stillere en trillingsvrije producten. Klanten zijn zich ervan bewust dat lawaai schadelijk is voor het gehoor en hinderlijk voor iedereen die in de omgeving woont of werkt. Ook trillingen verlagen sterk het comfort. Steeds vaker worden er dan ook op deze gebieden eisen gesteld aan producten. Met noise and vibration control versterkt u uw concurrentiepositie.

 

Kennis en kunde zijn onmisbaar om producten in de toekomst stiller en trillingsarmer te maken. Ervaring toont aan dat een eerste reductie van enkele decibels soms mogelijk is met behulp van boerenverstand. Het verder verlagen van de decibels vereist echter een wetenschappelijk onderbouwde aanpak.

 

Kennis bij noise and vibration control is onmisbaar

Bij geluids- en trillingsreductie is kennis zowel theoretisch als praktisch onmisbaar. Denk hierbij aan kennis over het ontstaan van geluid door trillingen, de banen die geluidgolven door een constructie en door de lucht volgen, de manier waarop ons gehoor het waarneemt, maar vooral ook over methodes en oplossingen om de trillingen en dus het geluid te verlagen. Tenslotte is ook kennis van actuele analytische meettechnieken onmisbaar.

 

Ontdek de grondbeginselen van noise and vibration control

In de 3daagse cursus Noise and Vibration Control maakt u kennis met de grondbeginselen van geluid en trillingen. Zo beschikt u snel over de juiste begrippen en terminologie. Bouwend op deze kennis gaat de cursus verder met het “source-path-receiver” model waarin u wordt uitgedaagd om nieuwe inzichten te toetsen en te borgen door er mee te leren rekenen.

 

De cursus wordt ondersteund met praktische voorbeelden, waarin we u uitdagen de uitkomsten te voorspellen. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen over actuele uitdagingen in de eigen praktijk.

 

Ook interessant voor de verkoopstaf

Veel bedrijven in Engeland, België, Duitsland en vooral Nederland volgden eerder deze cursus, waarbij zelfs zo nu en dan de verkoopstaf aanschoof om te leren hoe klanten vragen stellen over lawaai. Na het volgen van deze cursus konden deze bedrijven hun producten stiller en trillingsvrij produceren. Voorbeelden van deze producten zijn digitale film projectoren, hoogwerkers, auto-schuifdaken, transportbanden, medische scanners, sport-loopbanden, vliegtuigsimulatoren, warmteterugwinninginstallaties en zelfs complete schepen.

 

Praktijkcase 1: toepassing in de vliegtuigbouw

Vliegtuigbouwers stellen bijvoorbeeld steeds strengere eisen aan apparaten die in de cabine worden geplaatst. Denk daarbij vooral aan de keuken (galley). Niet alleen het geluidniveau, zelfs het karakter (tonaliteit) van het geluid moet worden gemeten. In een maatwerkopleiding werd aan de ontwerpers uitgelegd hoe tonaal karakter wordt gemeten en beoordeeld. Voor producten die de norm niet haalden werd ook onderwezen hoe het ontwerp het beste kan worden aangepast. Denk hierbij aan aanpassingen in het profiel van ventilatorbladen of door een sterker dempend materiaal voor de omkasting te gebruiken. Dankzij deze cursus concludeerden de ontwerpers dat hun producten al voldeden aan de strengste industrienormen.

 

Praktijkcase 2: medische scanners trillingsvrij

Grote medische scanners zijn onmisbaar voor de gezondheidszorg. Tegelijkertijd zijn deze apparaten ook beruchte bronnen van veel hinderlijk lawaai. Door de kennis toe te passen uit de cursus bleek het mogelijk om het lawaai met meer dan 10 decibel te verlagen. Een kritiek metalen onderdeel in het hart van de machine werd vervangen door een kunststof exemplaar. Onderdelen werden trillings-geïsoleerd van de bron en gedempte omkastingen met absorptie maatregelen werden toegepast. Door deze veelheid van maatregelen daalde het lawaai en steeg het comfort voor de patiënt aanzienlijk.

 

Cursus Noise and Vibration control

De cursus Noise and Vibration Control is geschikt voor iedereen met een technische of wetenschappelijke vooropleiding op HBO+ of HBO werk/denkniveau door werkervaring verkregen.

 

Ontdek de actuele startdata