Onderzoek wijst uit: 3D-printen wint populariteit in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie

Mikrocentrum, 20 februari 2017
Untitled design 3 1

Recent onderzoek door IDC wijst uit dat 3D-printen steeds meer terrein wint in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie. Voor het onderzoek werd aan diverse additive manufacturing bedrijven uit Frankrijk, Duitsland, Italie en het Verenigd Koninkrijk gevraagd naar de inzet van 3D-printing. Hieruit bleek dat de techniek steeds meer wordt ingezet in de productie van onderdelen in beide branches. 

 

3D-printen is dankzij de snelheid en schaalbaarheid zeer geschikt voor "low volume production". Dankzij deze eigenschappen speelt 3D-printen in op de behoefte van de gezondheidszorg, waarbij de vraag naar bijvoorbeeld snel leverbare maatwerk protheses hoog is. Ook in de luchtvaartindustrie is 3D-printen zeer goed toepasbaar: veel (complexe) onderdelen dienen namelijk op maat geleverd te worden.

 

De doorbraak van 3D-printen nabij?

De doorbraak in beide industrieën komt langzaam op gang: waar 3D-printen zijn intrede op diverse R&D afdelingen al heeft gemaakt, dringt het nu ook langzaam door in de productielijnen. Dit komt mede door gebrek aan geschikte materialen. De huidige polymeren die nu gebruikt worden bij 3D-printen voldoen niet altijd aan de eisen op het gebied van levensduur en sterkte die gesteld worden door beide industrieën.

 

Uitdagingen en mogelijkheden van 3D-printen

3D-printen brengt uitdagingen met zich mee op prijstechnisch-, kennis en productievlak. Volgens het onderzoek is een goede samenwerking tussen diverse partijen dan ook belangrijk om de toepasbaarheid te vergroten en adaptatie van 3D-printen in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie te laten slagen.

 

3D-printen in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie tijdens RapidPro

Tijdens RapidPro vertellen de volgende experts u meer over de uitdagingen en mogelijkheden van 3D-printen in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie:

 

Dinsdag 7 maart

 • Adoption of Metal Additive Manufacturing in Aerospace
  David Wilckens, Director Business Development Aerospace, SLM Solutions Group AG
 • Waves of innovation: RF filter flight hardware via 3D metal printing
  Koen Huybrechts - MSc, Project engineer Aerospace, 3D Systems Leuven

Woensdag 8 maart

 • The route from idea to successful end-products like heat exchangers and helicopter parts
  Marc de Smit, R&D Engineer, NLR-Netherlands Aerospace Centre

Donderdag 9 maart

 • Titanium Inserts for Spacecraft: Co-Engineering with Atos
  Dries Vandecruys, Design Engineer Technology Services, Materialise
 • Towards printing personalized orthopaedic implants, the Prosperos project
  Dr. Chris Arts, Associate professor translational biomaterials research, Maastricht University Medical Centre

Benieuwd naar de mogelijkheden van 3D-printen voor uw bedrijf?

RapidPro is dé belangrijkste vakbeurs in de Benelux op het gebied van 3D-printen, prototyping en additive manufacturing. Maak kennis met de laatste innovaties, ontdek welke mogelijkheden deze technologieën bieden, laat u inspireren door nationale én internationale sprekers en vergroot uw netwerk.

 

Registreer voor een gratis bezoek