Persoonlijke groei door persoonlijke aandacht

Bas Vaessen,  6 augustus 2018
OPL2018 Blog Bas Vaessen 1200x628

Al ruim 6 jaar verzorgt Bas Vaessen, trainer, trainingsacteur en coach, diverse trainingen bij Mikrocentrum in het vakgebied Projectmanagement, Persoonlijke Vaardigheden & Management. Zijn specialisme: communicatie en leiderschap skills, verandermanagement en stemontwikkeling. In al die jaren heeft Bas diverse mooie en unieke momenten met onze cursisten meegemaakt. In deze blog licht hij een van zijn ervaringen uit.

Wat een prachtig vak heb ik! Na ruim 25 jaar werkervaring als trainer en trainingsacteur blijven de persoonlijke ontwikkelprocessen van deelnemers me boeien en positief verbazen. Ook na ruim 6 jaar training geven bij Mikrocentrum. Of het nu gaat over de training Communicatie op de werkvloer, Communicatie voor engineers of Persoonlijke effectiviteit voor engineers; iedereen komt met zijn persoonlijk verhaal en leerwensen naar de training.

Open en kwetsbaarheid in het trainingsproces

Zo heb ik pasgeleden nog een prachtig proces mogen begeleiden. De deelnemers kregen tijdens een bijeenkomst de vraag een presentatie over zichzelf en hun leervraag te geven. De reacties op deze vraag waren divers: een cursist wilde op dat moment weglopen en een ander sloeg dicht omdat hij niet wist hoe hij zijn verhaal moest vertellen zonder emotioneel te worden. Hierop ben ik kort met hen in gesprek gegaan om duidelijk te maken dat dit totaal niet erg was. Daardoor voelden zij ook dat het niet om een strijd ging, zo een die ze kennen met collega’s. Na afloop hebben zij een mooi en persoonlijk verhaal vertelt; ze durfden open en kwetsbaar te zijn.

Zonder oordeel leren en ontdekken

Dit verhaal geeft de kern weer van wat ik deelnemers bied: een veilige plek waarin zij zonder oordeel kunnen leren en ontdekken. Na dit traject zijn deelnemers beter opgewassen tegen gedrag waar zij moeilijk mee om kunnen gaan. En dit allemaal dankzij innerlijke reflectie en het aanleren van effectieve tools.

Wilt u een stap zetten in uw persoonlijke ontwikkeling, dan bent u van harte welkom!

Bas Vaessen, trainer, coach en trainingsacteur