Tien redenen om Aluminium toe te passen

DSCN1941

In het Nederlandse onderwijs komt aluminium niet of nauwelijks aan bod. Hoe kan men een materiaal toepassen als er onvoldoende kennis is over de mogelijkheden? Daarom hierbij 10 redenen om Aluminium toe te passen in uw productieproces.

 

 

 

 

1 Licht

Aluminium is een licht metaal. Niet voor niets wordt aluminium steeds meer in allerlei vormen van transport toegepast.

2 Sterk

Doordat het metaal met toevoeging van legeringselementen zeer sterk is, worden constructies en overspanningen van aluminium gemaakt, zoals bruggen.


3 Recyclebaar

Aluminium is 100% recyclebaar. In de bouw en automotive wordt nu al 98% van het materiaal gerecycled. Doordat het materiaal zo goed te recyclen is is de restwaarde gunstig. Dit is een autonome drijfveer achter het recyclen van het metaal.


4 Vervormbaar

Door de specifieke metaalstructuur, is aluminium in allerlei vormen te produceren. 30% van het aluminium wordt bijvoorbeeld in de vorm van een profiel gemaakt. Ook allerlei plaat- en giet-processen kunnen het aluminium in de meest optimale vorm brengen. Hiervoor is de juiste legering beschikbaar.


5 Corrosiebestendig

Doordat het aluminium een gesloten oxidelaag vormt die het onderliggende metaal beschermt is het materiaal uitstekend corrosiebestendig. Het wordt niet voor niets onbehandeld op zee toegepast.


6 Verbindbaar

Aluminium laat zich op veel verschillende manieren verbinden. Voor iedere toepassing is er een geschikte techniek te gebruiken. Of het nu lassen, lijmen, of één van de andere technieken betreft, er zijn legio mogelijkheden voor aluminium.


7 Decoratief

Aluminium is een decoratief materiaal. Mochten er specifieke wensen zijn voor het uiterlijk, aluminium is in allerlei kleuren te lakken of te verfraaien. Technieken zoals (kleur) anodiseren laat het aluminium zijn metallische uiterlijk behouden en geeft een duurzame laag.


8 Ondoordringbaar

Doordat het metaal een specifiek metaalrooster heeft en uit relatief kleine deeltjes bestaat is het materiaal zeer dicht en ondoordringbaar. Ook omdat aluminium niet giftig is, zie je het voor verpakkingen veel toegepast, zodat producten als medicijnen of chips lang houdbaar blijven.


9 Overvloed

Wist u dat Aluminium het meest voorkomende metaal op aarde is? 8% van de aardkorst bestaat uit verbindingen met aluminium


10 Verspaanbaar

Tenslotte, aluminium laat zich goed verspanen. Hogesnelheidsfrezen heeft men dan ook voor aluminium uitgevonden. In no time is een product van aluminium gemaakt.


Meer feiten & fabels?

Op AluminiumNext praten we u in een dag bij over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van aluminium. Feiten en fabels over de toepassingsmogelijkheden van aluminium en aluminium legeringen passeren de revue. Staal en aluminium worden vergeleken en ook de bewerkingstechnieken en materiaaleigenschappen worden besproken. Meld u daarom aan voor de themabijeenkomst op 16 juni 2015 in de Hilvaria Studio's te Hilvarenbeek.