VDL Technics gebruikt SolidCAM voor hoogspanningsmasten

CAD2M,  6 januari 2017
Geleidertrek

Wie onlangs in het oosten van ons land is geweest, heeft ze misschien wel gezien: de nieuwe hoogspanningsmasten in aanbouw. Deze 380 kilovolt verbinding loopt van Doetinchem naar Duitsland en moet de Nederlandse stroomvoorziening goedkoper, betrouwbaarder én duurzamer gaan maken. De masten zullen een fikse hoeveelheid stroom vervoeren en zijn dan ook tussen de 55 en 75 meter hoog. Deze giganten worden geproduceerd door de VDL Groep en ook VDL Technics draagt hieraan bij.

 

Elke mast wordt opgebouwd uit meerdere delen. VDL Technics is verantwoordelijk voor het bovenste stuk, dat soms wel 30 meter lang is. In het onderste deel van de mast bevindt zich een deur voor onderhoud en inspecties. Als soort kozijn voor deze deur worden grote stalen ringen gebruikt, ook wel mangaten genoemd. Deze mangaten worden ook gemaakt door VDL Technics, met behulp van de SolidCAM software. Wim Hoezen, engineer bij VDL Technics, vertelt: “Van buiten lijken alle masten op elkaar, maar in werkelijkheid maken we meerdere soorten, afhankelijk van de locatie en functie. Hierdoor moeten er ook verschillende mangaten gemaakt worden, zodat ze altijd de vorm van de buis volgen.” De mangaten worden gegoten bij VDL Technics aangeleverd. Er zijn 2 gietmodellen, waaruit met behulp van SolidCAM verschillende ringen worden gefreesd. “We hebben een template gemaakt van één ring. Door dit template te hergebruiken kan snel het programma voor een ander type mangat gemaakt worden,” aldus Hoezen.

 

Op dit moment is het plaatsen van de masten in volle gang, naar verwachting wordt de bouw medio 2017 afgerond. Wim Hoezen kijkt met plezier terug op hun aandeel in het project: “het blijft bijzonder om aan dit soort projecten mee te werken, omdat het product voor iedereen herkenbaar is. Als ik ooit deze masten langs de weg zie staan, zal ik trots vertellen dat ik hieraan bij heb mogen dragen”.

 

Meer informatie over het project: www.doetinchem-wesel380kv.nl 
Meer informatie over VDL Technics: www.vdltechnics.nl
Meer informatie over SolidCAM: www.cad2m.nl