Welke verandering staat er bovenaan úw prioriteitenlijst?

Renso Kuster - Cadmes, 19 oktober 2016
Cadmes Smart industry

Verandering is overal om ons heen. Hoe klein of groot ook: veranderingen hebben invloed op allerlei bedrijfsprocessen. Ook op die van u, of u nu engineer bent of manager. Welke veranderingen spelen er in uw organisatie? En welke uitdagingen brengt dit met zich mee?

 

Heraclitus wist het ongeveer 500 jaar voor Christus al te benoemen: “Nothing endures but change”. Dat veranderingen er altijd en overal zijn, hoef ik u niet te vertellen. Al is het wel verstandig hier zo af en toe bewust bij stil te staan. Vraag uzelf dan af wat deze veranderingen dan voor u kunnen betekenen en hoe u hier van kunt profiteren. Waarom? U schiet minder snel in de natuurlijke reflex van weerstand. Want ondanks dat verandering u vaak de mogelijkheid geeft om te groeien, is weerstand iets wat de meeste van ons niet vreemd is. Oorzaken: een afkeer voor onzekerheid, het afleren van gedragspatronen en het aanleren van nieuw gedrag.

 

Generatie Y: gedreven door techniek
Het is belangrijk dat iedereen ervan doordrongen is dat de Nederlandse industrie aan de vooravond staat van een grote verandering. Onze eindklant is in een rap tempo aan het veranderen; we krijgen steeds meer te maken met zogenaamde millennials, generatie Y:  de eerste generatie die als het ware ‘native digital’ is opgegroeid. Ze zijn techniek gedreven (met o.a. brede kennis, een snel tempo en altijd gedreven door innovatie), een voorstander van samenwerken en sociaal bewust. En wist u dat deze Generatie Y groter is dan de zogenaamde babyboomgeneratie?

 

Onszelf opnieuw uitvinden
Het is daarom meer dan ooit van belang om aansluiting te vinden bij deze generatie. Om dat te bereiken, zullen we onszelf opnieuw moeten uitvinden. Het is dan ook niet voor niets dat u de laatste tijd veel hoort over Smart Industry, IoT, Connected en meer van dat soort termen. Behoort u nu tot het C-level management en vraagt u zich af waarom ik hier benoem dat we aan de vooravond van deze veranderingen staan? Denkt u ‘Wij zijn toch al een tijd bezig met het vormen van strategisch plannen om de organisatie klaar te stomen voor deze onafwendbare veranderingen’? Goed zo. Want bent u hier nog niet mee bezig, dan is de kans groot dat de aanpassingen te laat of meer gedwongen gaan komen. En dat zijn precies de ingrediënten waarbij verandering niet goed gedijt.

 

Ik benoem de vooravond van verandering bewust nu, omdat het belangrijk wordt om de strategische plannen te gaan delen met alle lagen binnen de organisatie, om deze zo in de organisatie te verankeren. Het concretiseren van de plannen, om zo internationale concurrentie voor te zijn en de positie van de Nederlandse industrie te verstevigen. Want de toekomst vraagt ons niet om 10 procent beter te zijn dan voorheen, maar om 10 kéér zo goed zijn, willen we succesvol blijven. Hiervoor hebben we nieuwe inzichten en tools nodig,  zullen we efficiënter moeten samenwerken en samenwerkingen op moeten zoeken met nieuwe partijen en disciplines.

 

Checking Changes tijdens het Cadmes Event 2016
Samenwerken en het delen van kennis en ervaringen is dan ook ons doel tijdens het jaarlijkse Cadmes Event. Zowel op management- als engineeringsniveau dagen wij u uit om die stap naar het concretiseren van Smart Industry-plannen te komen. U bent uitgenodigd om deel te nemen aan de verschillende doelgerichte break out-sessies en rondetafelgesprekken. Bezoek ook ons Partner Pavilion en maak gebruik van de mogelijkheid om te netwerken met de knappe koppen van de Nederlandse industrie, namelijk ú en uw concullega’s! Na afloop van het event heeft u een concrete checklist in handen om direct mee aan de slag te gaan.

 

Ik ben benieuwd welke veranderingen uw specifieke markt bewegen. Zie ik u op 1 november in de Rijtuigenloods te Amersfoort?

 

Renso Kuster

Cadmes BV is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform.