Zo ziet een dag van een lijmcursus eruit

Mikrocentrum, 21 februari 2019
cursus lijmen

Het aanbrengen van de meeste lijmproducten uit de lokale bouwmarkt is geen rocket science, maar voor een industriële toepassing gelden hele andere regels. Hier komen aspecten als zekerheid, betrouwbaarheid, veiligheid en kwalificatie om de hoek kijken. Het “uit elkaar vallen” van een verlijmd product, bijvoorbeeld in de automotive of luchtvaart, kan namelijk grote gevolgen hebben. Industrieel verlijmen is een specialisme met steeds vaker gecertificeerde processen en procedures. Deze aspecten leert u tijdens onze lijmcursussen, die we in samenwerking met Lijmacademie organiseren. Benieuwd hoe een lijmcursus eruit ziet? We liepen een dag mee met de cursisten en maakten hier een fotoverslag van.

welkom docent

Direct om de hoek bij Vliegbasis Gilze-Rijen, zit de Lijmacademie. Bij binnenkomst worden we begroet door docenten Arnold Knottnerus en Mariëlle Wouters. De dag begint met een korte introductie met theorie waar we kennismaken met aspecten bij het kiezen van de juiste lijmsoort en de verschillende testen en analyses die daar bij horen.

soorten verbindingen

Na de theorie is het tijd om dat wat geleerd is zelf te ondervinden tijdens het practicum! Mariëlle en Arnold nemen de cursisten stap voor stap mee door het gehele lijmproces. Voor we beginnen, is het belangrijk eerst te bepalen welke type lijmverbinding we gebruiken. We hebben de keuze uit fysisch bindende of chemische bindende lijmen en tapes.

Testen oppervlak

De juiste keuze maken we door op het te verbinden oppervlak eerst een aantal testen uit te voeren met behulp van water, inkt of een speciale stift. Aan de hand van het gedrag van het testmiddel, kunnen we zien met welke type lijmverbinding het oppervlak het beste matcht.  

lijm of tape

Na het uitvoeren van de test gaan we aan de slag met een epoxy lijm en een tape.

voorbehandelen schuren

Voor we de epoxy lijm aanbrengen is het belangrijk het lijmdeel goed voor te bereiden. Daarom gaan we het lijmdeel reinigen en goed te schuren.

Ultrasoon reinigen

Om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht, is een grondige reiniging essentieel. Met behulp van een ultrasoon reiniger worden de substraten stof- en vetvrij gemaakt.

Lijm mengen

Tijd om de lijm klaar te maken voor gebruik. De epoxy lijm die we voor deze cursus gebruiken heeft 2 componenten welke in de juiste verhouding en goed gemengd moet worden tot één homogene kleur.

Lijmen

Vervolgens brengen we de lijm aan op het lijmdeel en verbinden we deze met het andere lijmdeel in een speciale mal om later het gemaakte proefstuk te testen.

Mal gewichtjes

Eenmaal klaar wordt de mal beschermt met folie en leggen we gewichtjes op de gelijmde onderdelen zodat de lijm goed uit kan harden

rollerpeltest

Nadat de lijm uitgehard is, is het belangrijk om de zekerheid en betrouwbaarheid te testen van de lijmverbinding. Dit doen we aan de hand van een tweetal testen: de afpeltest en de afschuiftest. Alle resultaten worden tenslotte genoteerd en beoordeeld samen met de docenten.

testen eas

Aan de andere kant van het practicumlokaal zijn de andere cursisten druk bezig met het beoordelen van proefstukken van de vorige les. Hierover wordt druk gediscussieerd. Nadat alle testen zijn uitgevoerd en beoordeeld, zit de cursusdag erop en blikken we nog even met zijn allen kort terug op de dag.

Bent u door deze impressie benieuwd naar de gehele inhoud van onze lijmcursussen?

Bekijk dan hier alle informatie over de cursus Lijmen, cursus Lijmoperator (EAB) of cursus Lijmspecialist (EAS).