Zorgen deze 5 3D print trends voor de grote doorbraak van 3D printen in 2017?

3D-print magazine, 13 januari 2017
3D printen 2017

Wordt 2017 het jaar van de doorbraak van 3D printen als productietechnologie? Om die belofte waar te maken, zal de hele 3D printketen op een aantal fronten een tandje hoger moeten schakelen. Dat gebeurt al, niet alleen bij de traditionele spelers in deze sector. Ook nieuwkomers pakken innovaties op die de 3D printindustrie heeft laten liggen. We zetten 5 belangrijke trends op 3D printgebied voor 2017 op een rij.

 

Stroomlijnen workflow
Ga je 3D printen in de productie inzetten, moeten de softwareoplossingen geïntegreerd worden in één pakket.

 

Kwaliteitscontrole: hoe controleer je 3D geprinte stukken?
Jarenlang hebben de 3D printerfabrikanten vooral hun energie gestopt in het perfectioneren van de printtechnologie zelf. Productiemanagers willen echter niet alleen printen, zij moeten de kwaliteit van de onderdelen kunnen aantonen. De fabrikanten van 3D metaalprinters willen de kwaliteitscontrole eigenlijk integreren in het printproces.

 

Hoogwaardigere kunststoffen in filamentvorm
Een trend van een heel andere grootte die in 2017 een rol gaat spelen, is de ontwikkeling van materialen voor FDM printen. Sommigen noemen het ook FFF printen. Qua aantal 3D printers, is dit momenteel absoluut de grootste markt. Het afgelopen jaar waren PEEK en PEI buzzwoorden bij veel fabrikanten.

 

Goedkopere metaalprinters
3D metaalprinten wordt wel eens de holy grail van de 3D printindustrie genoemd. Lange tijd is dit het domein geweest voor de fabrikanten van SLM technologie en – in beperkte mate – elektronenstraal technologie. Later is daar het 3D lasercladden bijgekomen. Stilaan komen er steeds meer technieken waarmee metalen componenten geprint kunnen worden.

 

Multimateriaal en slimme materialen
Super interessant op materiaalvlak de strategie om de materialen in de toekomst slim maken. Dat kan omdat de 3D printtechnologie het toelaat om op pixelniveau eigenschappen te veranderen. Een polymeer kan bijvoorbeeld geleidend worden, zonder dat er een ander materiaal aan toegevoegd moet worden.

 

Oorspronkelijk en volledig artikel is te vinden op 3D-print magazine