10 keer sterker met Robo-Mate exoskelet

Metaalmagazine, GizMag,  2 december 2015
robo mate 4

Het Europees onderzoeksproject Robo-Mate heeft een intelligent en comfortabel exoskelet ontwikkeld voor zwaar lichamelijk werk in productie-omgevingen en magazijnen. Het idee achter Robo-Mate is om de arbeidsomstandigheden voor fysiek belaste werknemers te verbeteren en repetitieve tiltaken te vereenvoudigen, waardoor blessures en ziekteverzuim verminderen.

 

Verschillende handmatige taken in de industriële productieprocessen en in magazijnen zijn moeilijk te automatiseren als gevolg van hun complexiteit. Dit is met name het geval in de werkzaamheden, zoals die worden gebruikt in de automotive, voedselverwerkende industrie of in magazijnen, waar relatieve zware lasten gehanteerd en getild worden, veelal kort cyclisch, of met piekbelastingen en vaak in niet optimale houdingen. Dit soort werk leidt tot grote risico op letsel, wat resulteert in een lage productiviteit, langdurige uitval en zelfs arbeidsongeschiktheid.

robo-mate

 

Het doel van het Robo-Mate project is om een intelligente en eenvoudig te manoeuvreren, en draagbare body exoskelet voor handmatig werk te ontwikkelen. Het project bestaat uit twaalf partners uit zeven Europese landen, waaronder belangrijke spelers uit de industrie en de academische wereld zoals bijvoorbeeld TNO. Het eerste Robo-Mate prototype is inmiddels klaar en werd 12 juni gepresenteerd bij Fraunhofer IAO. “Ons exoskelet bestaat uit modules voor de armen, de romp van het lichaam en de benen”, legt Prof. Dr. Wernher van de Venn, coördinator van het Robo-Mate project uit.

robo mate

 

De armmodules worden bevestigd aan de boven- en onderarm van de operator. Motoren verlichten zware lasten met een factor tien. De rugmodule is ontwikkeld met als doel om de rug te stabiliseren en te beschermen tegen rugblessures. De beenmodules ondersteunen het exoskelet, stabiliseren de benen en helpen bij het dragen van zware lasten bij het hurken.


TNO is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform.


Bronnen:

Ook interessant:

Cursus Functioneel Specificeren
De cursus Functioneel specificeren helpt opdrachtgevers, productmanagers en ontwerpers met het helder opstellen van technische specificaties.
Cursus Robotveiligheid volgens de Machinerichtlijn (Module F)
De verdiepingscursus Robotveiligheid geeft u inzicht in machineveiligheid voor robot- en geïntegreerde productiesystemen.

Cursus ROS-Industrial basis (Robot Operating System)
Tijdens de cursus ROS (Robot Operating System) gaat u kennis maken met de mogelijkheden van ROS-I.