10 redenen om in 2017 te investeren robot-technologie

Mikrocentrum,  2 februari 2017
robots 940x470

Halter CNC Automation onderzocht de redenen om te investeren in robot-technologie. Wouter van Halteren, oprichter, licht het onderzoek kort toe: “Wij hebben onderzoek gedaan naar de redenen voor metaalbedrijven om te investeren in CNC-automatisering en zien dat de bezwaren steeds beter getackeld worden door slimme standaard-oplossingen."

 

 

"Plug-and-play-oplossingen maken dat robot-specialisten niet meer noodzakelijk zijn en nemen dit bezwaar dus weg. Ook de onzekerheid in de supply chain is geen issue meer. CNC-beladingsrobots kunnen snel én eenvoudig worden omgesteld en zijn breed inzetbaar. Beladingsrobots zijn niet gelinkt aan een specifiek product. Het is ook interessant om de veranderde visie op automatisering te benoemen. Bedrijven zien de beladingsrobot soms als een toebehoor aan de CNC-machine, die niet dezelfde prijs mag hebben als de machine zelf. Wij zien dat steeds meer bedrijven de rekensom maken: welke investering moet worden gedaan en wat levert deze investering op?”

 

Het onderzoek van HALTER CNC Automation levert de volgende 10 redenen voor metaalbedrijven om te investeren in automatisering op:

 

1. Gebrek aan personeel

Het vinden van geschikt personeel wordt steeds lastiger. De instroom van vakmensen is niet toereikend om aan de vraag van verspanende bedrijven te beantwoorden. Het dwingt bedrijven dan ook na te denken over alternatieven.

 

2. Lage bezetting van machines

Het voorkomen van een te lage bezetting van machines is noodzaak. Machines worden complexer én duurder: deze investering moet worden terugverdiend. Het realiseren van meer spindeluren zorgt dat bedrijven deze investering sneller terugverdienen. CNC-beladingsrobots kunnen immers ook buiten de reguliere werktijden aan het werk gezet worden.

 

3. Het aanbod aan CNC-beladingsrobots

Het aanbod aan CNC-beladingsrobots is ruim voldoende om iedere ondernemer een passende oplossing te bieden. Het aanbod aan standaard-concepten is sterk toegenomen. Deze maken het investeren in het automatiseren van CNC-machines kostentechnisch ook aantrekkelijker.

 

4. Geen robotspecialisten nodig

Het automatiseren van CNC-machines kan niet alleen voordeliger, maar ook een stuk gebruiksvriendelijker. Het is niet meer nodig om zelf robotspecialisten in huis te hebben. Het instellen van een nieuwe serie kost met de nieuwe generatie beladingsrobots, zoals de Halter LoadAsistant, slechts enkele minuten.

 

5. Plug-and-play en direct meer rendement

Steeds meer automatiseringsoplossingen zijn plug-and-play. Het implementatieproces is kort en de systemen kunnen direct meer rendement uit de CNC-machines halen. Het maakt de investering in het automatiseren van CNC-machines niet alleen eenvoudiger, maar ook aantrekkelijker.

 

6. Breed inzetbare beladingsrobots

Beladingsrobots kunnen snel en eenvoudig worden omgesteld én voor een breed scala aan werkstukken worden gebruikt. Het is niet langer noodzakelijk te wachten op langdurige contracten voordat in een CNC-beladingsrobot geïnvesteerd kan worden. Bedrijven wachtten in het verleden op langdurige contracten, die hen verzekerden dat de investering in CNC-automatisering rendabel zou zijn. Het breed-inzetbare karakter van de huidige beladingsrobots maakt dat bedrijven de vrijheid hebben nu te investeren in de automatisering van hun CNC-machines.

 

7. Financiële instellingen zien de voordelen van automatiseren

Financiële instellingen zijn inmiddels gewend aan het fenomeen ‘CNC-automatisering’. Hierdoor is het voor bedrijven eenvoudiger om de financiering van deze investering te regelen. Sterker nog: ook financiële instellingen zien de voordelen van het automatiseren van CNC-machines en stimuleren deze investeringen. Het is een goed moment om van deze trends en ontwikkelingen te profiteren.

 

8. De CNC-beladingsrobot is een hulpmiddel, geen bedreiging

Het personeel ziet de beladingsrobot niet meer als een bedreiging. Het repeterende en zware werk wordt door de robot overgenomen en de operator kan zich bezighouden met de werkvoorbereiding. Hier hebben plug-and-play-oplossingen een cruciale bijdrage geleverd: de beladingsrobot is een toegankelijk hulpmiddel geworden.

 

9. Bereidheid om te investeren in CNC-automatisering

Het rendement van investeringen wordt kritisch bekeken door verspanende bedrijven. Het investeringsbedrag is niet het enige aspect dat onder de loep wordt genomen, ook de opbrengst en de terugverdientijd spelen een cruciale rol in het beslissingsproces. Het automatiseren van CNC-machines kent een kortere terugverdientijd door de snelle implementatie; dat maakt de bereidheid om te investeren in CNC-automatisering groter.

 

10. Liever automatiseren dan uitbreiden

Het automatiseren van CNC-machines zorgt voor meer rendement. Steeds vaker kiezen bedrijven dan ook voor het investeren in automatisering op bestaande machines en niet voor het uitbreiden van het machinepark.

Bron: Automatie PMA