3D print industrie de hype voorbij?

3D printmagazine,  2 december 2015
3d printing

Veel beursgenoteerde bedrijven uit de 3D print industrie liggen onder vuur. Dat heeft alles te maken met de tegenvallende resultaten. Is de hype rond 3D printen voorbij? De beursgenoteerde bedrijven, met name 3d printer fabrikanten, in deze sector hebben de afgelopen weken meermaals tegenvallende resultaten bekend gemaakt. En dikwijls forse verliezen. Was het optimisme te groot? Of zet de industrie één stap terug om vervolgens twee stappen vooruit te zetten?

 

Verliezen nemen toe

Wat is er aan de hand? Een kort overzicht van wat er de laatste weken bekend is gemaakt. Stratasys heeft de omzet zien dalen, evenals de winst. Onder aan de streep werd verlies geleden, waar vorig jaar in het tweede kwartaal nog break even werd gedraaid. Concurrent 3D Systems moest een organische omzetdaling rapporteren. Reken je de overnames mee, dan was er wel nog een groei van 13%. SLM Solutions heeft fors meer metaalprinters verkocht en uitgeleverd (40 nieuwe orders), maar zag het verlies oplopen, ondanks een verdrievoudiging van de omzet. Voxeljet verdubbelde de totale omzet in het tweede kwartaal; de omzet uit de verkopen van 3D printers groeide met 56,6%. Betere cijfers dus dan de rest van de markt. Maar ook hier een verlies: 2,1 miljoen euro netto. ExOne, de concurrent, zag het verlies eveneens oplopen in vergelijking met vorig jaar. De omzet bij ExOne is altijd lastig te beoordelen, omdat het bedrijf zich net als Voxeljet op de industriële markt richt en dure systemen verkoopt. Eén order kan een verschil maken. Maar zelfs met de toeleveractiviteiten erbij geteld, nam de omzet bij ExOne af, deels toe te schrijven aan valua-effecten.

 

Arcam boekt winst

Arcam, de Zweedse fabrikant van elektronenstraal machines voor additive manufacturing heeft de verkopen in het totale eerste half jaar zien groeien met 135% en boekte zelfs een netto winst van 20 miljoen Zweedse kronen. En dat allemaal doordat de Zweden 23 EBM machines hebben uitgeleverd dit jaar, vergeleken met 11 vorig jaar in dezelfde periode. En dan is er nog Materialise, de grootste softwareleverancier in deze industrie en wellicht een van de grootste 3D printbedrijven. Ook het Belgische bedrijf zag de verliezen toenemen. De omzet groeide met 20% in het voorbije kwartaal. De investeringen in de uitbouw van de organisatie stegen echter sneller.

 

Optimisme over de toekomst

Toch zijn alle CEO’s van deze bedrijven optimistisch over de toekomst. Ze zien een sterke onderliggende markt. De tegenvallende groei wordt door hen afgedaan met eenmalige oorzaken, valuta-effecten, terughoudendheid in de industrie qua investeringen en organisatorische problemen door de snelle groei die de meeste bedrijven achter de rug hebben, het oplossen van kwaliteitsissues. Ze hebben fors geïnvesteerd in verkoop- en service afdelingen, nieuw voor de meesten. Dat veroorzaakt de kostenstijging die de verliezen veroorzaakt. Kosten komen voor de baten. Die moeten komende tijd sterker gaan toenemen.

Het Stratasys management constateert namelijk dat vooral duurdere 3D printers gekocht worden.

Ali Reichental van 3D Systems merkt dat de lucht- en ruimtevaartindustrie evenals de medische industrie investeert en steeds meer interesse krijgt.

En SLM Solutions, met 40 nieuwe bestellingen in de eerste zes maanden van dit jaar waarvan 8 van hun topmodel, verwacht een verdere groei in de komende tijd. Vele klanten die eerder al een 3D metaalprinter hebben gekocht, bestellen nu aanvullende machines. 3D printen een hype? Nee, een kans zo zien zij het.

De twee andere grote spelers in de additive manufacturing industrie, Concept Laser en EOS, zijn familiebedrijven die stevig in Duitse handen zijn. Zij maken niet elk kwartaal cijfers bekend. Dat geldt ook voor FIT, een Duits 3D print toeleverancier die onlangs aankondigde voor 20 miljoen euro te investeren in een nieuwe printfabriek in Duitsland.

 


Materialise is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform


Bron:  3D printmagazine, een uitgebreider artikel over de financieel-economische ontwikkelingen verschijnt in de september editie.

Deel uw nieuws!

Mikrocentrum publiceert over ontwikkelingen in de markt, eigen activiteiten, High Tech Platformleden en (event)relaties.

Is u iets opgevallen in het nieuws of wilt u uw visie delen in de vorm van een blog?

Tip de redactie!