97% verkorting doorlooptijd van prototypes proefmatrijzen

Layertec,  2 december 2015
Whale matrijzen

Whale, bekend van mobiele waterpompen en warmtesystemen, heeft sinds de inzet van 3D printing de doorlooptijden van productie voor prototype matrijzen ingekort met  97%.

 

Whale print de mallen in minder dan 24 uur, door gebruik te maken van een Stratasys Objet350 Connex 2 3D printer. En dit tegen een fractie van de traditionele kosten. Jim Sargent, R&D Manager bij Whale vertelt:

“Vroeger maakten we voor alle prototypes proefmatrijzen uit metaal. Die matrijzen waren vrij kostbaar en het duurde zo’n 4 tot 5 weken om te produceren. Het resultaat daarvan was dat de ontwikkeling van nieuwe producten zeer tijdrovend was en dit de introductie van nieuwe producten flink vertraagde. Door gebruik te maken van de Objet Connex printer kunnen we nu overdag de matrijs ontwerpen, deze in de avond printen en de volgende morgen testen met verschillende productiematerialen. De besparingen in tijd en geld zijn dan ook gigantisch.”

 

Goede weerstand tegen hoge temperaturen en hardheid

De matrijsdelen die Whale nodig heeft voor de testen worden gemaakt van digitaal ABS. De mechanische eigenschappen van dit materiaal zijn ideaal om te gebruiken voor de productie van kleine proefseries. Dit komt door de goede weerstand tegen hoge temperaturen en hardheid. Voor andere toepassingen gebruiken ze materialen als Polypropyleen en zelfs glas-gevulde varianten. Patrick Hurst, algemeen directeur van Whale zegt hierover:

“De 3D printer heeft een grote impact op ons bedrijf gehad. Dankzij die printer is de tijdsduur van het ontwikkelen van nieuwe producten namelijk verkort tot 35%! Daarnaast hebben we nu veel meer grip op het proces omdat we het werk nu niet hoeven uit te besteden. Als laatste zien we ook in het ontwerpproces een tijdbesparing van 20%, dat is echt super!"

  

Gebruik 3D geprinte matrijzen neemt snel toe

Bij Layertec zien ze deze toepassing van 3D printing in een razend tempo ontwikkelen:

"Steeds meer bedrijven gaan op zoek naar de mogelijkheden van 3D geprinte matrijsdelen. Het digitale ABS materiaal kan enorme besparingen in tijd en materiaalkosten opleveren zonder concessies te doen aan het eindresultaat. Doordat het in huis wordt ontwikkeld zie je dat veel bedrijven sneller meer testen kunnen uitvoeren en ook makkelijker kleine wijzigingen kunnen doorvoeren die allemaal het eindproduct ten goede komen. We zien dat deze bedrijven allemaal hun time-to-market hebben verbeterd."

 

Bekijk de video over deze case:


Layertec is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform en exposeerde op RapidPro en de Kunststoffenbeurs.