ABB robots 3D-printen stalen brug

ABB,  2 december 2015
MX3D 1 508x213

De Nederlandse start-up MX3D heeft grote ambities. Ze zijn hard aan het werk om in 2017 een stalen voetgangersbrug te 3D-printen op een nog onbekende locatie in Amsterdam. Twee robots van High Tech Platformlid ABB werken mee aan het unieke project dat de wereld van constructie en robotica op zijn kop kan zetten.

 

3D print steel bridge in Amsterdam 1500x630

Met staal in de lucht tekenen

In het voorjaar van 2014 kregen de eerste stalen constructies eindelijk vorm in de werkplaats van Joris Laarman. De designer bij MX3D ‘3D-printte’ stalen kabels met een IRB 2400 ABB robot en een lastoestel.
Inmiddels staat Laarman een stuk verder. Het nieuws van MX3D om in Amsterdam een stalen voetgangersbrug te 3D-printen ging begin juni de hele wereld over.

 

MX3D 2 508x213 

 

Premium support

De plannen van MX3D zijn dan ook niet mis. In 2017 willen ze op twee maanden tijd een bruikbare brug fabriceren. De nieuwe manier van werken zorgt voor heel wat complicaties. MX3D werkt daarom samen met een aantal partners om de bouw van de brug goed te laten verlopen.

ABB Robotics Benelux, premium supporter van MX3D, steunt het project door de inzet van een IRB 2600 en een IRB 6700 robot. Verder trainen zij de programmeurs en ondersteunt ABB waar nodig op het gebied van robottechnologie en interfacing.

Martin van der Have, Sales & Marketing manager bij ABB Robotics Benelux, zit tevens in de adviesraad van MX3D om het project in goede banen te leiden.

“Het MX3D project is een uniek en ambitieus initatief waar de ABB robots hun nut bewijzen door uitstekende beweegbaarheid en ongeëvenaard vermogen voor programmeren en communicatie”, aldus van der Have.

 

Tim Geurtjens, CTO bij MX3D, liet aan IB Times UK weten onder de indruk te zijn van de ABB robots.

“Onze software vertaalt een design naar laspatronen en vertaalt de laspatronen vervolgens naar de Rapid software van ABB die de robots vertelt hoe ze moeten bewegen”, aldus Geurtjes.


De taak van industriële robots is momenteel vaak nog erg eentonig. Ze worden voor één handeling geprogrammeerd en voeren die vervolgens keer op keer uit. Niets mis mee, maar het MX3D project laat zien dat de toekomst andere mogelijkheden biedt.

“De achtergrond van industriële robots is serieproductie. De toekomst is productie per stuk”, volgens van der Have.

 

MX3D 3 508x213

 

Bekijken

Vanaf september 2015 is het MX3D project te bezoeken op de NDSM werf in Amsterdam-Noord.
Openingsuren en exacte locatie worden binnenkort bekend gemaakt.