Antibacteriële deurkruk dankzij UV-licht en coating

Sirris, Phys,  2 december 2015
antibacteriele deurkruk

Twee studenten uit Hong Kong zijn erin geslaagd een deurgreep te construeren, die dankzij een coating en uv-licht bacteriën doodt. Zo kan de verspreiding van ziektes via de handen vermeden worden.

 

Een van de manieren waarop ziektes zich verspreiden is via contact en deurgrepen zijn een doorgeefluik bij uitstek. Een deurhendel die zulke ziektekiemen doodt, remt dus ook de verspreiding.

 

Op basis van die redenering gingen de studenten aan het werk met titaniumdioxide (TiO2), een mineraal dat onder invloed van uv-licht geactiveerd wordt en zo onder andere ziektekiemen doodt. De toepassingen waren in eerste instantie echter beperkt, omdat uv-licht binnenhuis niet aanwezig is en zo het anti-bacteriële effect van het TiO2 niet geactiveerd kan worden.

 

Om dit euvel op te lossen, koos men voor een glazen buis waarop een TiO2-coating werd aangebracht en waarvan de beide uiteinden voorzien werden van een uv-led. Zo schijnt er continu uv-licht in de buis waardoor de coating geactiveerd blijft en elke ziektekiem op de buis gedood wordt. Testen konden aantonen dat de werking tot 99,8% effectief is.

 

De hendel verbinden met een stopcontact was echter te omslachtig en ook enkel batterijen leken geen gepaste optie. Daarom werd een aandrijving ontwikkeld op basis van de energie die vrij komt bij het openen en sluiten van de deur. Deze energie wordt naar een batterij geleid, die ervoor zorgt dat de deurhendel altijd verlicht is. Zo worden niet alleen bacteriën gedood, maar is de kruk ook makkelijk terug te vinden. Hetzelfde principe kan worden toegepast op andere gebruiksvoorwerpen die met veel mensen in aanraking komen, zoals winkelwagentjes, trapleuningen etc.

 

De studenten hebben de deurhendel gedemonstreerd tijdens de Intel International Science and Engineering Fair in het Amerikaanse Pittsburgh, maar vooralsnog is het onduidelijk of en wanneer de kruk op de markt zal komen.

 


Bronnen: