Belang oppervlaktetechniek in de spotlights op Surface 2016

Mikrocentrum, 12 september 2016
Surface2016

Oppervlaktebehandeling is van essentieel belang voor menig product. Op Surface 2016 staan nieuwe ontwikkelingen en de meerwaarde die oppervlaktebehandeling aan producten kan geven in de spotlights. Oppervlaktebehandelaars en gespecialiseerde toeleveranciers maken producten duurzamer, fraaier en verbeteren de materiaaleigenschappen en/of voegen er specifieke functionaliteiten aan toe.

 

De continue ontwikkelingen in het vakgebied komen uitgebreid aan bod op Surface 2016. De tweejaarlijkse vakbeurs is de grootste specialistische vakbeurs voor oppervlaktetechnieken van materialen in de Benelux en staat bekend om haar inspirerende exposities en innovaties. De komende editie vindt plaats van 4 t/m 6 oktober in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch en kent meer exposanten, bijzondere exposities en pleinen en een informatief programma van voordrachten in samenwerking met brancheverenigingen en kennisinstituten.

 

Mikrocentrum
Ook Mikrocentrum is aanwezig op de beursvloer. Tevens organiseren wij op 4 oktober een kort lezingen programma over “Materialen”. De lezingen worden verzorgd door: Ellen Vaders (Aluminium Metal Knowledge), Erik Schuring (ECN), Matty Wijnen (AHC Benelux) en Julien van Kuilenburg (Philips Innovation Services).

 

Grootste aanbod Benelux bijeen
Oppervlaktebehandeling maakt materialen geschikt voor hun toepassing en geeft meerwaarde zoals duurzaamheid, uitstraling, een extra functionaliteit en een betere verkoopbaarheid. De ontwikkelingen in het vakgebied gaan snel; Ruim 175 gespecialiseerde oppervlaktebehandelaars én toeleveranciers presenteren hun vakmanschap en nieuwe technieken zoals met betrekking tot biobased grondstoffen, nano-technologie, 3D (metal)printing, precisietechniek, fotokatalyse, lasertechnologie, slimme lagen en robotisering.

 

Surface 2016 geeft inzicht in nieuwe oplossingen voor onder meer afwerking, kleurvastheid, geleiding, hittebestendigheid, conservering, slijtvastheid en hardheid.

Oppervlaktebehandeling van o.a. staal, rvs, aluminium, kunststof, hout, beton, textiel, composieten, hybride materialen, keramiek en glas komt aan bod.

Surface biedt dan ook een zeer breed spectrum aan oppervlaktetechnieken zoals stralen, thermisch spuiten, (poeder)coaten, galvaniseren, anodiseren, opdamptechnieken, harden, thermisch verzinken, polijsten, etsen, slijpen, mechanische bewerkingen en karakteriseren van oppervlakken.

Ook zullen diverse nieuwe coatings de revue passeren o.a: nanocoatings, smartcoatings, geluidsreducerende coatings en DLC coatings.

 

Themapleinen & exposities; van techniek tot toevoegen bijzondere eigenschappen
De expositie ‘Surface Solutions’ geeft per thema inzicht in de nieuwe mogelijkheden van oppervlaktebehandeling. Ze toont mnet behulp van samples concrete oplossingen voor o.a. verduurzaming, corrosiewering, slijtvastheid, brandwerendheid en lagere lifecycle-kosten maar bijvoorbeeld ook intelligente lagen en graffiti-bestendigheid.

Op de expo ‘Trots op het werk’ zijn eindproducten te vinden die dankzij oppervlaktetechniek een additionele meerwaarde hebben gekregen. In het Surface Lab kan men kwaliteit ervaren en zelf meegenomen samples op tal van eigenschappen laten testen.

Op het Kleurenplein zijn kleurbeleving en kleurtechniek de thema’s. De expositie Colour & Design in samenwerking met het Nederlandse Kleurencentrum toont de beleving van kleur met niet 6 maar 12 zintuigen en productontwikkelaars en architecten kunnen ervaren hoe met kleur te ontwerpen. Op het Reinigingsplein komen kwaliteitsverbetering en methoden ten behoeve van voor- en na-reiniging aan bod.

De expositie Wrapping toont presentaties van creatieve folietechniek op auto’s, meubilair, keukens, gevels etc.. Op de expositie van de ION Borghardt Award zijn de top 10 innovaties te vinden. Op Glass Unlimited zie je oppervlaktetechniek van glas voor de bouw en industrie die je voor onmogelijk houdt.

 

Informatief voordrachtenprogramma met specifieke thema’s
In drie naastgelegen zalen worden doorlopend voordrachten over innovaties en best practices gehouden. Er vinden voordrachten plaats voor applicateurs, toeleveranciers, architecten, inkopers, ingenieurs, gevelbouwers, productontwikkelaars, bevoegd gezag en kennisinstituten. De voordrachten zijn gekoppeld aan diverse thema’s. Deze gaan o.a. over machinebouw, materialenkennis, (utiliteits)bouw, de CE-EN 1090, nano- en geluidsreducerende coatings, lijm- en andere hechtingstechnologie, oppervlaktetechniek op niet-metalen ondergronden, galvanotechniek, arbo en milieu. Uiteraard is er op Surface 2016 ook alle gelegenheid voor ontmoeten en netwerken.

 

Beurs voor, door en met het vakgebied
In totaal hebben meer dan 30 brancheverenigingen, diverse kennisinstituten waaronder 12 hogescholen en universiteiten, innovatieve bedrijven en onderzoeksinstituten uit Nederland en België, alsmede vertegenwoordigers van het bevoegd gezag en enkele kwaliteitsorganisaties hun bijdrage toegezegd. Dit zijn o.a. Bouwen met Staal, FOCWA, Koninklijke Metaalunie, Nederlands Kleurencentrum, Vereniging Metalen Ramen en Gevelelementen (VMRG), Technische Universiteit Delft (TUD) Technische Universiteit Eindhoven (TUE) Universiteit van Wageningen Inspectie SZW Ministerie van Economische Zaken en Permanente vertegenwoordiging van Nederland in Brussel

 

Surface 2016 is een initiatief van de Vereniging ION, Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland en maakt deel uit van de WOT2016, Week van de Oppervlaktetechnologie. De beurs is alle dagen geopend van 10.00 - 17.00 uur. Bezoekers kunnen tegelijkertijd de naastgelegen vakbeurs Energie bezoeken. Meer info zie www.surfacevakbeurs.nl.

 

Registreer u nu voor en u heeft gratis toegang tot Surface 2016. Klik hier.