Cloud Based oplossing structureert inkoopcommunicatie producent

Tradecloud,  2 december 2015
Productieproces montage

Binnenkort vindt het Business Software Event plaats, waarbij o.a. Cloud Based oplossingen aan bod zullen komen. Graag delen we een best-practice waarbij deze techniek toegepast wordt binnen een productieproces.

 

Samenwerking Van Raam met TradeCloud

Van Raam, producent van aangepaste fietsen, is live gegaan met het TradeCloud-platform. De B2B-portal ondersteunt het bedrijf in Varsseveld bij het efficiënter laten verlopen van de inkoopprocessen. De overstap op TradeCloud was Van Raam noodzakelijk als gevolg van de harde groei die het bedrijf doormaakte.

 

Anjo Lubbers, hoofd Bedrijfsbureau / Manager Planning Office vertelt:
“We zien al, nu de eerste twee leveranciers zijn overgestapt op TradeCloud, dat het platform een stuk onduidelijkheid wegneemt.” De groei van de producent heeft in de afgelopen jaren volgens Lubbers geleid tot een groei van de inkoopafdeling. “We zijn van één naar vier personen gegaan. Dat betekent eveneens een enorme toename aan communicatie. Tussen inkopers onderling, met andere afdelingen, maar zeker ook met onze leveranciers . Het kan vervelend zijn als wij of de leverancier telkens dezelfde vragen moeten stellen. TradeCloud zorgt voor de benodigde structuur.”

 
Aparte orderbevestiging overbodig

De eerste twee leveranciers zijn aan het TradeCloud-platform toegevoegd. Het bestelproces is nu zo ingericht dat Van Raam via de portal een bestelling plaatst voor onderdelen. Voorheen gebeurde dit via een PDF-document en via e-mail. Na het plaatsen van de bestelling krijgt de leverancier een melding en geeft deze een akkoord voor de prijs en meldt tevens de verwachte levertijd. Een aparte orderbevestiging sturen naar Van Raam is daarmee niet langer vereist. Het aanmelden van leveringen vindt ook plaats binnen de portalomgeving. De leverancier hoeft niet langer een pakbon te sturen als vooraanmelding.  “Als een leverancier daarmee wilde aangeven dat hij de dag erop zou kunnen leveren, dan is dit nu in TradeCloud zichtbaar”, aldus Lubbers.

 

Standaardiseren communicatie

Bij Van Raam is men tevredenheid over de portal en dit heeft geleid tot een concretere blik naar de toekomst toe. “Ik kan me voorstellen dat we te zijner tijd ook het offertetraject en de werktekeningen in TradeCloud gaan onderbrengen. Hier zijn ook stappen te zetten wat betreft het standaardiseren van de communicatie met ketenpartners.”

 

‘Van repetitieve handelingen naar proactief checken’

De meer gestructureerde communicatie leidt naar verwachting tot een besparing van een halve FTE. “Het werk wat inkopers nu verrichten komt meer neer op proactief controleren dan repetitieve handmatige handelingen.” En zoals al door Lubbers aangegeven, de groei van de onderneming maakte slimmer werken noodzakelijk. “Er zit een wereld van verschil tussen het inkopen voor een paar mensen of voor veel klanten. Als de data niet juist is zijn de consequenties bij grotere aantallen ook enorm. Dat kunnen en willen we ons niet permitteren. De portal stelt Van Raam verder in staat om de betrouwbaarheid van onze leveranciers te verhogen.”

 

Minder spoedbestellingen dankzij hogere leverbetrouwbaarheid

De voordelen van het gebruik van TradeCloud zijn divers. Dankzij de portal zijn ook aanpassingen van levertijden eenvoudiger in het ERP door te voeren. Vervolgens kan de productieplanning met die nieuwe data gaan rekenen. Lubbers verwacht dat het aantal spoedbestellingen zal dalen, enerzijds als gevolg van een betere leverbetrouwbaarheid door Van Raam, anderzijds dankzij betrouwbaarder data van toeleveranciers. Tot minder voorraad leidt de implementatie nog niet. “Maar dat is ook niet het doel.”

Van Raam wil ongeveer zeventig procent van alle leveranciers laten aansluiten op de TradeCloud-portal. De meeste daarvan bevinden zich in Nederland en Duitsland. Ook wil het bedrijf een grote leverancier in Azië aan het platform koppelen. Over de samenwerking met TradeCloud zelf is Lubbers erg te spreken. “Ze zijn snel in de communicatie, informeel, denken goed mee en staan open voor suggesties. Het is fijn om de portal verder te ontwikkelen met een organisatie die een open karakter kent.”

 

Meer weten?

Tradecloud - Cadac staat op 1 december 2015 tijdens het Business Software Event op standnummer 80