Hexagon Manufacturing Intelligence vernieuwt SENMATION

Hexagon Manufacturing Intelligence - Erwin Andes,  9 maart 2016
Senmation HD2

Het intelligente sensor-wisselsysteem wordt geïntroduceerd voor 3D meetmachines van Leitz, type PMM-C


Hexagon Manufacturing Intelligence heeft vernieuwde functionaliteit voor het universele sensor-wisselsysteem SENMATION vrijgegeven voor Leitz PMM-C 3D meetmachines (CMM's). SENMATION stelt gebruikers in staat om lastige meetsituaties het hoofd te bieden met één CMM, door de juiste sensor op het juiste moment in te schakelen.


Dankzij de volautomatische sensorwissel binnen hetzelfde meetprogramma is SENMATION ontworpen om meten eenvoudiger te maken, terwijl de uptime en productiviteit van de machine worden geoptimaliseerd. In de vernieuwde versie is de geavanceerde HP-S-X5 HD analoge taster toegevoegd aan de mogelijkheden van het SENMATION systeem, als aanvulling op het bestaande aanbod van scan-, optische en vision-sensoren. De HP-S-X5 HD kan gebruikt worden met styli tot 800 mm en 650 gram, waardoor eenvoudiger toegang tot bepaalde productonderdelen verkregen kan worden. Het zal SENMATION binnenkort ook in staat stellen om gebruik te maken van de PROFILER R tactiele ruwheidssensor, waardoor de functionaliteit van de CMM nog verder wordt uitgebreid.


De SENMATION is gebaseerd op een universele sensorwissel en een intelligente basismodule welke rechtstreeks geïntegreerd is in de Z-as van de CMM. Daarnaast maakt het systeem gebruik van een mechanisch wisselsysteem om de sensor te gebruiken, zonder manuele handelingen van de bediener. Een ingebouwd sensor-identificatiesysteem herkent de sensor meteen en controleert de status ervan. Er hoeft dus niet gekalibreerd te worden tussen wisselingen. De gegevens die elke sensor verzamelt, worden samengebracht in dezelfde software. Zo krijgen gebruikers een compleet overzicht van het werkstuk door middel van de beste verkrijgbare sensor voor elk aspect en kenmerk.


“SENMATION biedt klanten ware flexibiliteit, zodat zij snel kunnen werken en het volle vertrouwen kunnen hebben in hun resultaten. We kijken er zeer naar uit om deze uitstekende technologie te introduceren op de Leitz PMM-C”, aldus Micha Neininger, Sensors Product Manager van Hexagon Manufacturing Intelligence.
De productlijn van hoogwaardige CMM's van Leitz PMM-C combineert uitzonderlijke nauwkeurigheid met ongeëvenaarde machinedynamiek. Dankzij het snelle verzamelen van data, door de geavanceerde scanresultaten op hoge snelheid, en efficiënt procesbeheer, brengt de SENMATION functionaliteit en flexibiliteit op een hoger niveau voor deze CMM's.


De SENMATION kan niet alleen gebruik maken van de HP-S-X5 HD, maar ook van de motorisch indexeerbare HH-AS-2.5 (draai-zwenkkop) met HP-S-X1-(scansensor), de HP-S-X5 3D-scansonde en de PRECITEC LR optische sensor voor contactloze metingen op matte, reflecterende, glazen of transparante materialen. Het systeem, dat oorspronkelijk werd geïntroduceerd op de Leitz PMM-Xi, is nu ook verkrijgbaar bij nieuwe bestellingen van de Leitz PMM-C. Deze kunt u bestellen via lokale verkoopkantoren en dealers van Hexagon Manufacturing Intelligence.