Kusters & Bosch / Butraco winnen tender CERN voor het maken van onderdelen voor prototype 11T Dipole magneten

Mikrocentrum, 10 maart 2016
CERN

CERN is groot onderzoeksinstituut voor nucleair research in Zwitserland en o.a. bekend van het Higgs deeltje. Een van de belangrijkste machines waarmee onderzoek gedaan wordt is de z.g. Large Hadron Collider (LHC); die in een ca. 27 km lange tunnel onder de grond geïnstalleerd is. CERN werkt momenteel aan een upgrade van deze machine dat in 2025 gereed moet zijn; het High Luminosity project.

Onderdeel van dit project zijn de nieuwe 11T Dipole magneten. Welke een aanzienlijke ruimte besparing moeten gaan opleveren. Hiervoor zijn onderdelen nodig welke middels tenders in de lidstaten, waaronder Nederland, ondergebracht worden.

Recent heeft Kusters & Bosch in Mierlo; een bedrijf dat gespecialiseerd is in precisie onderdelen, in samenwerking met Butraco, een van de eerste tenders gewonnen voor het maken van onderdelen voor het prototype van deze 11T Dipole magneten.

Het deelnemen aan een tender is niet altijd eenvoudig, maar met de wetenschap dat in de nabije toekomst nog vele tenders zulle volgen is dit hopelijk voor andere Nederlandse bedrijven een stimulans om actief aan dit soort tenders deel te nemen.