Landelijke diploma erkenning geeft opleidingen waarde

NRK Onderwijsspecial,  9 december 2015
Mikrocentrum20150420 5975

Mikrocentrum in Eindhoven was, samen met de NRK, een van de initiatiefnemers voor branchegerichte opleidingen met landelijke erkenning. “De erkende opleidingen garanderen een bepaald niveau vakmedewerker”, aldus Barend Blom van Mikrocentrum.

 

Mikrocentrum is een door de NRK erkend instituut dat zorgt voor opleiden, ontmoeten en onder nemen op twaalf vakgebieden. Barend Blom is manager Opleidingen en lid van de examencommissie van de NRK. “De opleidingsbehoefte is het afgelopen half jaar sterk toegenomen. Door de combinatie van theorie en praktijk leren cursisten het proces te begrijpen en kunnen ze het geleerde direct toepassen. Onze docenten zijn ervaren praktijkmensen die vaak waardevolle aanvullende adviezen geven. Wij bieden voor Spuitgieten vier vormen aan: een dagopleiding, avond opleiding, beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en bedrijfsinterne trainingen. Dit geldt straks ook voor de opleidingen Extruderen en Composietverwerking. Voor de opleidingen kan OVP subsidie worden aangevraagd”, legt Blom uit.

 

 Mikrocentrum20150420 5988

Landelijke erkenning

“Het voordeel van bedrijfstrainingen is dat de nieuwe kennis groepsbreed kan worden gedeeld.  Bij de open opleidingen in Eindhoven, Utrecht en Houten is er juist uitwisseling tussen bedrijven. De gezelschappen zijn heel gemêleerd qua functie en ervaring, waardoor het inzicht toeneemt. Dankzij de landelijke erkenning van de opleidingen en de examens weten cursisten  en bedrijven dat een bepaald niveau wordt gehaald. En bedrijven die beschikken over vakbekwame medewerkers en optimale processen hebben een voorsprong!”

 


Meer inzicht dankzij Spuitgieten 1

Wat begon als vakantiewerk groeide uit tot het vak dat Jaouad Allouchi nu met veel passie voor AllinPlast in OudBeijerland uitoefent: spuitgieten. AllinPlast produceert zowel de stalen matrijzen als de kunststofproducten. Om zijn kennis te vergroten, volgde Allouchi de opleiding Spuitgieten 1 bij Mikrocentrum in Eindhoven. “Het is fascinerend om van korrels tot een eindproduct te komen.”

Als spuitgieter is Jaouad Allouchi verantwoordelijk voor de verwerking van kunststof in de matrijs tot het kant en klare eindproduct. Dit zijn met name elementen voor LEDverlichting van Philips. Allouchi: “Het werk is elke keer anders. Het vraagt om technische handigheid om het goed te doen, zonder uitval. Door de opleiding heb ik veel meer inzicht gekregen in de verwerking van kunststof: welke handelingen kan ik verrichten om het proces te verbeteren, hoe kan ik problemen herkennen en oplossen. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en kan niet wachten tot ik de volgende opleiding mag doen.”

Gerelateerde opleidingen

BBL-opleiding Spuitgieten
BBL-opleiding Spuitgieten leidt op tot MBO-erkend diploma niveau 2
Cursus Spuitgieten 1
Tijdens de branche erkende cursus Spuitgieten 1 leert u zelfstandig een eenvoudig spuitgietproces op te zetten en veel voorkomende processtoringen te verhelpen.
Cursus Spuitgieten 2
Tijdens de cursus Spuitgieten 2 leert u zowel aan de hand van theorie als praktijk zelfstandig complexe procesomstandigheden te analyseren en praktische problemen direct op te lossen. Bij succesvolle afronding ontvangt u een NRK erkend diploma.
Cursus Spuitgieten 3
Tijdens de cursus Spuitgieten 3 doet u verregaande kunststofkennis op. U leert door onderwerpen zoals additieven, procesoptimalisatie, aanspuitsystemen, kwaliteit, troubleshooting, vulgedrag en nadruk tot een optimaal spuitgietproces te komen.