Leendert Vandenhove wint ENGEL BENELUX Student Award met nieuwe methode voor karakterisatie van rubbers!

Mikrocentrum,  2 december 2015
winnaar engel benelux award2015

Door de economische instabiliteit en de naschokken van de financiële crisis kiezen meer en meer Europese bedrijven ervoor om hun rubbers aan te kopen bij leveranciers uit China. Het probleem bij deze producenten is dat, door hun kleine productiecapaciteit, ze niet in staat zijn om aan de gevraagde kwaliteit te voldoen. De kwaliteit van een rubber wordt onder andere bepaald door de aanwezigheid van de “Chloropreen rubber” (CR) component. Vaak is de industriële consument het slachtoffer van de aankoop van een minderwaardig rubber voor de prijs van een hoger afgesproken samenstelling. Deze kwestie kwelt de West-Europese kunststofindustrie al enige tijd en kan beteugeld worden door de kwaliteitscontrole van deze elastomerische materialen.

 

Onder de begeleiding van professoren Jozefien De Keyzer (KULeuven), Myriam Lynen (KULeuven) en Valentin Cepus (University of Applied Science Merseburg) optimaliseerde master student industriële ingenieurswetenschappen Leendert Vandenhove (UHasselt/KULeuven) een alternatieve methode voor de karakterisatie van een technisch rubber. Deze methode was het resultaat van de combinatie en optimalisatie van een verouderde methode die oorspronkelijk het zwavelgehalte in steenkool kon bepalen (Schöniger digestion) en een gekende methode in de kunststofindustrie voor de bepaling van het rubbergehalte in technische elastomeren (TGA).

 

In de eerste plaats werd de Schöniger digestion voor deze specifieke toepassing, namelijk de bepaling van het choropreen rubber, geoptimaliseerd. Deze optimalisatie leverde een procedureversnelling van 60 naar 25 minuten op, geeft stabiele resultaten en een uitstekend rendement. Deze optimalisatie werd vervolgens getest op gekende rubbers om de afwijking voor de bepaling van het CR-gehalte vast te stellen. Resultaten voor deze optimalisatie toonden aan dat een stabiele en nauwkeurige bepaling mogelijk was.

 

De geoptimaliseerde Schöniger digestion kan perfect gecombineerd worden met Thermogravimetrische analyse (TGA). Bij TGA wordt een polymeer verwarmd van 25 tot 900°C, opdat de verschillende componenten bij verschillende temperaturen verdampen uit het polymeer. Op die manier komt men veel te weten over de samenstelling van dit materiaal. De resultaten van de combinatie met de TGA-methode gaf indrukwekkende resultaten.

 

De meest gebruikte methode in de industrie, Pyrolyse GC/MS, en de ontwikkelde methode werden naast elkaar getest op eenzelfde rubber. De nieuwe methode detecteerde nauwkeuriger het CR-gehalte dan Pyrolyse GC/MS. Bij het uittesten van de nieuwe Schöniger methode op een “echt” technisch rubber, waarbij het chloropreen gehalte 20 “delen per 100 delen rubber” bevatte, schetste de nieuwe methode beter en nauwkeuriger de samenstelling van het materiaal, zowel de vulstoffen als het totale rubbergehalte, alsook het specifieke rubbergehalte.

 

Kortom, de geoptimaliseerde methode is een vernieuwend alternatief doordat het sneller, efficiënter en nauwkeuriger is als de methode die op dit moment voor deze toepassing gebruikt wordt. Bovendien levert het veelzijdige informatie.

 


Met dit onderzoek won Leendert de Engel Benelux Student Award, die op donderdag 24 september 2015 tijdens de Kunststoffenbeurs in Veldhoven uitgereikt werd. Naast de trofee heeft hij daarmee een stimuleringsprijs gewonnen van 800 euro en een bezoek aan de ENGEL spuitgietfabriek in Oostenrijk.

Leendert is ondertussen afgestudeerd en gestart aan Antwerp Management School met een Advanced Master in Global Management.

Upcoming events

Kunststoffen Gratis Vakbeurs & Congres
Kunststoffen 2020
2 december 2020 t/m 3 december 2020
NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven
Inschrijven | Informatie | In agenda
Logo Materials Eurofinish Surface 2020 Gratis Kennis- en netwerkevenement
Materials+Eurofinish+Surface 2021
26 mei 2021 t/m 27 mei 2021
NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven
Informatie | In agenda