Nanogate vertrouwt op Oerlikon Balzers systems

Oerlikon Balzers,  2 december 2015

Met het volledig geautomatiseerd INUBIA systeem voor ePD gebaseerde coatings heeft Oerlikon Balzers het Duitse NANOGATE, een specialist voor high-preformance oppervlakken, gekozen om te vertrouwen op de duurzame en milieuvriendelijke knowhow van Liechtenstein.

 

De EPT oppervlaktetechnologie levert niet enkel glanzende, metaalachtige (zoals het populaire chroomeffect) plastic onderdelen die gebruikt worden in wagens, maar voldoet ook aan de hoogste bescherming en milieueisen. Hiervoor werd een overeenkomst aangegaan tussen Oerlikon Balzers en NANOGATE. Het systeem zou in de eerste helft van 2016 operationeel moeten zijn.

“De technologie om kunststof te metalliseren trekt al vele jaren de aandacht van ontwerpers en belangrijke industriële sectoren. Kwalitatief hoogwaardige componenten met glanzende, metalen oppervlakken, zoals diegene die gebruikt worden voor de uitrusting van wagens of in elektronica, zijn momenteel een grote trend en verhogen de waarde van het eindproduct. De ePD-technologie die door Oerlikon Balzers werd ontwikkeld, is een baanbrekende coating voor alle toepassingen waarin kwalitatief hoogwaardige metallisatie van plastic onderdelen vereist zijn. Het is bovendien een milieuvriendelijker alternatief voor conventionele productiemethoden,” legt Bernd Fischer, hoofd van Oerlikon Balzers, uit.

 

In tegenstelling tot conventionele productieprocessen kan ePD plastic onderdelen niet alleen voorzien van een hoogglans of een mat metallisch uiterlijk, maar ook een waaier aan aantrekkelijke metalen kleurenvariaties en extra functies, zoals configureerbaar licht of radio transparantie. Hierdoor voldoet men niet enkel aan de hoge decoratieve en functionele eisen van zowel de industrie als de consumenten, maar kan men deze ook overstijgen. Oerlikon Balzers maakt gebruik van een combinatie van dunne metalen PVD film technologie en UV Verf technologie. Extra voordelen die hieraan verbonden zijn de uiterst economische productieomstandigheden en de zeer korte cyclusduur met een hoog rendement.

 

Investeren in een duurzame toekomst

Nanogate en haar dochterondernemingen zijn erkende specialisten voor hoogwaardige oppervlakte behandelingen, bijvoorbeeld de metallisatie van kunststof. Hun klanten vergaren ze zowel in de wereld van autoproducenten, mechanica, alsook elektronica, automatisering, de bouwsector, communicatie en medische technologie. De Nanogate-groep werd door talrijke bedrijven uitgeroepen als zijnde een betrouwbare innovatie en productie partner. Gebaseerd op ePD technologie gaan ze een waaier van innovatieve en economisch efficiënte toepassingen ontwikkelen.

 

Het volledig geautomatiseerde IBUBIA I6 coatingsysteem vormt samen met de technologie, ontwikkeld door Oerlikon Balzers, een duurzame investering voor de toekomst voor Nanogate. Daar ePD volledig werkt zonder gebruik te maken van giftige stoffen zoals chroom derivaten, zal Nanogates metallisatie voldoen aan de strenge Europese milieuvoorschriften die vanaf eind 2017 van kracht zijn. Met behulp van het nieuwe systeem, zal Nanogate in staat zijn om de automobielmarkt in grote hoeveelheden te voorzien van gemetalliseerde decoratie en panelen. De potentiële toepassingen omvatte talrijke delen die worden gebruikt in voertuigen, zoals achteruitkijkspiegels, console delen, decoratieve stroken en nog zo veel meer.

 

Het coatingsysteem voor Nanogate is modulair ontworpen en laat het bedrijf toe om dit segment van de technologie op een individuele basis te benaderen. Bovendien biedt deze modulaire aanpak veel flexibiliteit voor de toekomst: Nanogate is in staat om het systeem op elk gewenst moment uit te bereiden met een extra UV verf om de productiviteit te verhogen.

 

“Met ePD heeft Oerlikon Balzers een innovatie ontwikkeld die nogmaals aangeeft dat we marktleider zijn in de sector van oppervlakte technologieën. Met behulp van duurzame, milieuvriendelijke technologieën proberen we nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Door wereldwijde ontwikkeling van grote bedrijven, met de auto en sanitaire industrie voorop, ontstaat er een grote vraag naar onze ePD technologie. Het biedt onze klanten een veelzijdig, milieuvriendelijk alternatief voor de conventionele, giftige coatings. Oerlikon Balzers beschikt over technische en zakelijke middelen die men kan inzetten om nieuwe innovatieve trends met ePD te ontwikkelen en om grote ondernemingen en technologische leiders te voorzien van een breed spectrum aan innovatieve technologieën." aldus Dr. Roland Herb, bedrijfsleider van het segment Surface Solutions, waartoe Oerlikon Balzers behoort.


Oerlikon Balzers is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform

Ook interessant:

Cursus Constructieprincipes voor precisietechnologie
Er wordt steeds kleiner, sneller en nauwkeuriger geconstrueerd. De cursus Constructieprincipes voor precisietechnologie leert u alle do’s en dont’s bij het ontwerpen van precisiemechanismen. Dit helpt u zelf oplossingen te genereren voor kritische ontwerp aspecten.
Cursus Tekeninglezen
Een goed doordachte en generieke opgezette technische tekening met functionele bematingen is noodzakelijk voor een vlot verlopend productieproces. De cursus Tekeninglezen leert u zowel technische tekeningen te interpreteren als welke eisen u aan een technische tekening kunt stellen.
Cursus Vacuümtechniek
De cursus Vacuümtechniek maakt u wegwijs in de basisprincipes van het fenomeen vacuüm en leert u welke aspecten hierbij een belangrijke rol spelen. Onderwerpen als drukgebied en -meters, materiaalgebruik, pompprincipes, componenten, reinheid, ontgassing en assemblage komen hierbij aan bod.