Nieuwe InSight L100 CMM-laserscanner combineert productiviteit en nauwkeurigheid

Nikon Metrology ,  2 december 2015
Nikon InSight L100

Nikon Metrology stelt zijn nieuwste CMM-laserscanner, de Nikon InSight L100, voor. Nikon Metrology is al 20 jaar een pionier op het vlak van laserscanning en heeft de contactloze meettechnologie voortdurend verfijnd.

 

 

InSight L100 CMM-laserscanner

Door de superieure optica van Nikon te combineren met innovatieve cameratechnologie ontstond deze nieuwe, baanbrekende Nikon-scanner. De InSight L100 CMM-laserscanner biedt een optimale combinatie van snelheid, nauwkeurigheid en gebruiksgemak. Geschikt voor zowel oppervlakte- als gedetailleerde feature-metingen, zelfs op glanzende onderdelen of onderdelen uit meerdere materialen, levert de InSight L100 snel nauwkeurige gegevens en overzichtelijke vergelijkingen van onderdelen ten opzichte van het CAD-model.

 

Focus op productiviteit

De InSight L100 is uiterst geschikt om grotere componenten te inspecteren waarbij productiviteit een vereiste is, zonder in te boeten op nauwkeurigheid. Het 100 mm brede gezichtsveld gecombineerd met de data-acquisitiesnelheid van 200.000 punten/seconde zorgt voor een meetproductiviteit die grensverleggend is voor CMM-scanners.

De InSight L100 beschikt over een nieuwe zichtveld (FOV)-projector die het programmeren van scanpaden gevoelig vereenvoudigt. Door ervoor te zorgen dat de scanlijn binnen het geprojecteerde gezichtsveld (FOV) valt, is de gebruiker er zeker van dat alle onderdelen goed worden gescand.

 

 Nikon InSight L100 2

 

Geschikt voor het meten van de fijnste details

De InSight L100 is uitgerust met een hoogwaardige Nikon-lens die geoptimaliseerd is voor laserscanning. Samen met de hogedefinitie-camera zorgt die voor een resolutie van slechts 42 μm, waardoor een gedetailleerde meting en analyse van scherpe randen mogelijk zijn. De InSight L100 heeft een uitzonderlijk kleine foutmarge van 6,5 μm – een graadmeter voor het meetruisniveau van de scanner – en produceert daardoor vlot zeer gedetailleerde puntenwolken.

De InSight L100 is daarom geschikt voor gecombineerde oppervlakte- en elementmetingen. Dankzij het lage meetruisniveau en de hoge resolutie benadert de meetnauwkeurigheid die van een tactiele meetprobe.

 

 

Meten van glanzende oppervlakken en veranderingen in kleuren

Een brede waaier en een mix van materialen, afwerkingen, kleuren en overgangen kan op een meer efficiënte wijze worden gemeten zonder manuele afstelling en zonder voorbereidend sprayen van onderdelen. De unieke ESP4-technologie (Enhanced Scanner Performance van de 4de generatie) van Nikon Metrology past sneller de laserintensiteit voor elk punt in de scanlijn aan voor veranderende kleuren of materialen. Zo is deze scanner nog beter geschikt om glanzende oppervlakken of assemblages uit meerdere materialen te digitaliseren zonder het oppervlak uitvoerig te moeten voorbereiden.

 

 

Groter meetbereik

Dankzij het geïntegreerde rotatieplatform (patent in aanvraag) kan de scanner rond zijn Autojoint-as draaien van 0° tot 90° in stappen van 30°. Dat maakt het gebruik van specifieke Autojoint-adapters overbodig en is interessant om turbineschoepen of onderdelen met verticaal gerichte kernelementen en randen te meten. De InSight L100 kan ook gebruikmaken van een verhoogde PH10 A-hoek (tot 105°) en zo beter onder of achter onderdelen meten.

 

 

Beter inzicht in productconformiteit op een snellere manier

Nikon InSight L100 3Met laserscanning krijgen fabrikanten volledig inzicht in de dimensionale kwaliteit van hun producten op een snelle manier. Aangezien het hele onderdeel met het CAD-model wordt vergeleken, worden alle probleemzones onmiddellijk met Color Mapping (kleurtoewijzing) aangeduid. Verder onderzoek en analyse zijn mogelijk dankzij de visualisatie van individuele meetpunten (fly-outs), secties en een uitgebreide bibliotheek met geometrische dimensionering en toleranties (GD&T). Aangezien deze grafische rapporten makkelijk te interpreteren zijn, verbetert dit de eenduidige communicatie van resultaten met interne of externe collega's of leveranciers. Dat maakt uiteindelijk de besluitvorming eenvoudiger, zorgt voor snellere corrigerende acties en een kortere time-to-market.

 

 

Multi-sensortoepassingen, klaar om te gebruiken met uw CMM

De InSight L100-scanner kan worden gecombineerd met tasters in een wisselrek om er een veelzijdige, volledig geautomatiseerde CMM met meerdere sensoren van te maken. Naargelang de toepassing kunnen beide technologieën afzonderlijk of samen binnen hetzelfde inspectieprogramma worden gebruikt. De InSight L100 kan ook worden gebruikt met een hele reeks andere CMM's.
Bezoek www.nikonmetrology.com voor meer informatie.

 


Nikon Metrology is lid van met Mikrocentrum High Tech Platform