Ontwerpen met Kunststof Recyclaat

Mikrocentrum,  2 december 2015
Ontwerpen met Kunststof Recyclaat

Sinds kort is er een zeer geschikt handboek beschikbaar voor bedrijven, productontwerpers en engineers die recyclaat toe willen in hun producten:  “Guidelines Ontwerpen met Kunststof Recyclaat”. 

 

De publicatie van het handboek is het resultaat van een MJA3-project in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Federatie Nederlandse Rubber en Kunststofindustrie (NRK), in samenwerking met Philips, geïnitieerd en uitgevoerd door Partners for Innovation. Het idee voor dit project is ontstaan in de werkgroep ‘Recyclaat en Product Design’ binnen het Ketenakkoord Kunststofkringloop.

 

In het handboek, die u gratis kunt downloaden, zijn de richtlijnen, do and don'ts en tal van praktische voorbeelden opgenomen. Het vormt ook een prima uitgangspunt voor gebruik in de ontwerpers- en engineers opleidingen.

Het toepassen van recyclaat in producten is een onvermijdelijk onderdeel van overgang van een lineaire naar een circulaire economie, zo blijkt ook uit een van de infographics in het handboek:

 

Kunststoffen in een Circulaire Economie

Kunststof producten zijn van grote waarde voor de samenleving. Kunststoffen hebben veel positieve ontwikkelingen in gang gezet en faciliteren veiligheid, gezondheid, comfort, voedselvoorziening en welzijn. De meeste kunststoffen zijn gemaakt van fossiele grondstoen, zoals aardolie. Kunststof producten of verpakkingen worden aan het einde van hun leven vaak nog verbrand (met energie herwinning). Dit is een lineair economisch model. In een circulaire economie behouden kunststoffen en kunststof producten langer hun waarde door de producten te hergebruiken, te repareren en uiteindelijk te recyclen. Uitgangspunt is dat de producten en materialen hiervoor specifiek ontworpen worden . Onderstaande illustratie toont de huidige situatie van kunststoen in de circulaire economie binnen Nederland.

infographic circulaure economie kunststoffen

 
Het handboek is het resultaat van een NRK MJA3 ketenproject waarin zes koplopers uit de Nederlandse kunststofketen deelnamen, zoals Philips, Curver, Océ, Schoeller Allibert, AKG en Cumapol. Daarnaast is er naast het handboek nog een casebeschrijving gemaakt inclusief zes video's, met als doel anderen te inspireren om recyclaat toe te passen.

 

Benieuwd geworden?

Download gratis het handboek Guidelines Ontwerpen met Kunststof Recyclaat (PDF). 

 


Bron: partnersforinnovation.com