Pearltect wint Philips Innovation Award 2015

N. van Roon en R. Haan - Arnold + Siedsma,  2 december 2015
Philips Innovation Award - © Niké Dolman

Pearltect is de winnaar van de jubileumeditie van de Philips Innovation Award, die dit jaar haar tienjarig bestaan viert.

 

In de afgelopen jaren is de Philips Innovation Award uitgegroeid tot een groots evenement, waaraan dit jaar maar liefst 155 deelnemers van over de hele wereld meededen. High Tech Platform-lid Arnold + Siedsma is al jaren partner van dit evenement.

 


De avond van de jubileum editie werd officieel geopend door Jan Peter Balkenende, die het belang van innovatie benadrukte. Vervolgens was het aan de voorzitter van de Philips Innovation Award om de introductie te doen, waarna Neelie Kroes namens Startup Delta als eerste keynote speaker het belang van start ups en het investeren in start ups benadrukte. Eén van haar boodschappen was dat samenwerking tussen gevestigde bedrijven en start ups een win-win situatie voor beide partijen oplevert.


Daarna was het aan de finalisten om met hun pitches de jury en het publiek te overtuigen. Zij kregen elk vijf minuten de tijd, waarna de jury in de gelegenheid werd gesteld om enkele kritische vragen te stellen. Het was goed te zien dat alle finalisten, mede dankzij de door de organisatie aangeboden coaching, enorm waren gegroeid in hun presentatietechniek. De pitches waren een stuk strakker en beter opgebouwd dan tijdens de halve finale en de finalisten waren duidelijk een stuk zelfverzekerder op het podium. Dat zij hun pitches moesten presenteren voor een volle Rotterdamse Schouwburg, leek geen invloed te hebben.


Aan het eind van deze zeer geslaagde en inspirerende finale op 21 mei jongstleden, mocht Pearltect de trofee en het bijbehorende prijzenpakket ter waarde van 50.000 euro in ontvangst nemen. De winnaar liet Athom, Printr, the Blue Battery en Smart Blocks - allemaal ook veelbelovende start ups - achter zich.


Dubbele winst

Pearltect overtuigde tijdens haar pitch niet alleen de jury, maar ook het publiek. Het team mocht daarom niet alleen de eerste prijs mee naar huis nemen, maar tevens de publiekprijs. Door deze dubbele overwinning is de lancering van hun product, een sieraad dat beschermt tegen seksueel geweld door het afgeven van een indringende stank na activatie, weer een stap dichterbij. Gelukkig voor de aanwezigen hoefden zij de uiteindelijke armband niet daadwerkelijk te activeren en was de jury tevreden met een demonstratie van een geurloos prototype. De tevens toegevoegde DNA-marker was wel aanwezig, waardoor de voorzitter van de jury en CEO van Philips, Frans van Houten, voorlopig nog op te sporen is.


De Philips Innovation Award kan terugkijken op een zeer geslaagde jubileumeditie. Als trotse partner van dit evenement kijkt Arnold + Siedsma met belangstelling uit naar de elfde editie. Ondertussen zullen we winnaar Pearltect niet alleen op de voet volgen, maar daar waar nodig ook bijstaan om hun intellectuele eigendomsrechten goed te beschermen.

 


Arnold + Siedsma is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform