Verduurzaming blijkt tijdens Kunststofbeurs 2015 hard nodig

Verpakkingsprofs,  2 december 2015
5608f365805ac

Alice van Verpakkingsprofs.nl bezocht Kunststofbeurs, die voor de 17e keer plaatsvond in Veldhoven. Een ding bleek zeker tijdens deze tweedaagse beurs: verduurzaming van de branche zit erin.

 ‘Smart met Kunststoffen’ omhelst eigenlijk de volledige keten: onder hen grondstofleveranciers, leveranciers van verwerkingsapparatuur, product ontwikkelaars, ontwerpbureaus, spuitgiet – en extrusie bedrijven, vacuümvormers, machine leveranciers en 3D printers.

In al deze sectoren worden manieren gezocht en gevonden om slimmer om te gaan met kunst- en grondstoffen. Tijdens deze beurs werd volop kennis en ervaringen gedeeld, want zo stelt de sector: verduurzaming begint met kennis- en ervaringen delen.

 

Groen

Kunststoffen hebben een enorm verduurzamingspotentieel. Lichtgewicht constructies bieden veel besparingen in de logistiek. Er is steeds meer mogelijk op het gebied van recycling en met 3D printen, waar je steeds meer slimme multi-materialen ziet. Tegelijkertijd worden grote stappen gezet op het gebied van bio composieten en worden ook traditionelere productie processen als spuitgieten slimmer en energiezuiniger.

 

Een aantal succes cases vanuit met name de spuitgiet en metaalsector werden toegelicht. Een ketensamenwerking tussen recycler, ontwerpteams en producent is nodig om tot een iteratief systeem te komen, waarbij materialen worden verzameld, gerecycleerd en hergebruikt in nieuwe producten.

 

Om zo’n ketensamenwerking tot een succes te maken is het noodzakelijk om dit projectmatig aan te pakken.

 

Belangrijk tijdens zo’n project is om telkens voorop te stellen dat de kosten onder controle blijven: minder handling, verkorting supply chain, minder kosten èn geen toegevingen in opgestelde specificaties en eisen van de materialen. Dat dit door de kleinere volumes niet altijd eenvoudig is, spreekt voor zich.