20 februari 2017
Leestijd: een minuut

3D-printen wint de populariteit in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie

3d printen in de gezondheidsindustrie

In onderzoek van IDC uit 2017 wijst uit dat 3D-printen steeds meer terrein wint in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie. Voor het onderzoek werd aan diverse Additive Manufacturing bedrijven uit Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk gevraagd naar de inzet van 3D-printing. Hieruit bleek dat de techniek steeds meer wordt ingezet in de productie van onderdelen in beide branches. 

3D-printen is dankzij de snelheid en schaalbaarheid zeer geschikt voor low volume production. Dankzij deze eigenschappen speelt 3D-printen in op de behoefte van de gezondheidszorg, waarbij de vraag naar bijvoorbeeld snel leverbare maatwerk protheses hoog is. Ook in de luchtvaartindustrie is 3D-printen zeer goed toepasbaar: veel, complexe, onderdelen dienen namelijk op maat geleverd te worden.

Is de doorbraak van 3D-printen nabij?

De doorbraak in beide industrieën komt langzaam op gang: waar 3D-printen zijn intrede op diverse R&D afdelingen al heeft gemaakt, dringt het nu ook langzaam door in de productielijnen. Dit komt mede door gebrek aan geschikte materialen. De huidige polymeren die nu gebruikt worden bij 3D-printen voldoen niet altijd aan de eisen op het gebied van levensduur en sterkte die gesteld worden door beide industrieën.

Uitdagingen en mogelijkheden van 3D-printen

3D-printen brengt uitdagingen met zich mee op prijstechnisch-, kennis en productievlak. Volgens het onderzoek is een goede samenwerking tussen diverse partijen dan ook belangrijk om de toepasbaarheid te vergroten en adaptatie van 3D-printen in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie te laten slagen.

3D-printen in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie tijdens RapidPro

Tijdens RapidPro vertellen experts en exposanten u meer over de uitdagingen en mogelijkheden van 3D-printen in de luchtvaart- en gezondheidsindustrie.

Benieuwd naar de mogelijkheden van 3D-printen in uw bedrijf?

RapidPro is een vakbeurs op het gebied van 3D-printen, Additive Manufacturing en prototyping. Maak kennis met de laatste innovaties, ontdek welke mogelijkheden deze technologieën bieden, laat u inspireren door nationale en internationale sprekers en vergroot uw netwerk.
Bekijk de komende RapidPro editie
Over de schrijver
Mikrocentrum

Mikrocentrum

Gerelateerde cursussen

3D printen in de praktijk

(1 review)
18 mei 2022 2 bijeenkomsten

3D printen bedrijfsanalyse

Deze cursus wordt alleen bedrijfsintern georganiseerd.

Gerelateerde evenementen

RapidPro

Datum volgt z.s.m.