Tijdens de praktisch opgezette cursus Artificial Intelligence voor engineers leer je zelflerende Artificial Intelligence (AI) oplossingen realiseren. Het aanpakken van complexe problemen door het toepassen van machine learning technieken staat hierbij centraal. Je leert data voorbewerken maar ook de resultaten te evalueren. Tijdens deze cursus wordt gewerkt met Python.

 • Leer zelfstandig AI applicaties ontwikkelen
 • Begrijp hoe u algoritmes en machine learning toepast
 • Pas data gedreven oplossingen toe binnen uw organisatie

Inschrijven met het STAP-budget?
Neem direct contact op via +31 (0)40 296 99 33

R&D-ers, designers en engineers
HBO
3 dagbijeenkomsten
Bewijs van deelname
Syllabus en andere bronnen
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Artificial Intelligence voor engineers

Kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence (AI), is eenvoudig gezegd de automatisering van denkkracht. Door het toepassen van geavanceerde software is het mogelijk geworden om (slimme) systemen en machines specifieke taken op een intelligente manier uit te laten voeren. Hoe werkt dit en hoe kun je hier gebruik van maken om slimme systemen te ontwikkelen?

AI wordt veelvuldig toegepast in tal van systemen waar we dagelijks mee in aanraking komen. De steeds betere (zelflerende) algoritmes en de beschikbare tools maken dat de drempel om AI toe te passen lager wordt. Hierdoor gaat AI de manier waarop we leven flink veranderen. De toepassingen van AI in de maakindustrie nemen gestaag toe, vaak onder de noemer Industry 4.0  of Smart Industries. Denk hierbij aan toepassingen als predictive maintenance, productieproces optimalisatie en robotica/cobotica. In de cursus Artificial Intelligence voor engineers leer je zelf AI applicaties ontwikkelen.  

Tijdens de cursus leer je hoe je met data een AI oplossing kan maken die zelf leert (Machine Learning). Op een praktische manier ga je machine learning technieken toepassen op een complex probleem. Je leert welke soorten data daarvoor nodig zijn en hoe de uitkomsten van de AI gebruikt kunnen worden. Het doel is om de problemen binnen jouw bedrijf aan te pakken op een data gedreven manier. Aan het eind van de cursus weet je:

 • Waar data gedreven AI gebruikt kan worden binnen jouw organisatie/applicatie
 • Hoe je data gedreven AI kan maken
 • Hoe je met data en AI tot nieuwe inzichten kan komen

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus richt zich op R&D-ers, designers en engineers die de eerste stappen willen maken naar het werken met data. Je ziet potentie in AI, machine learning, maar je weet nog niet hoe AI werkt en gebruikt kan worden binnen hun organisatie. Voor proces-, IT-, en projectmanagers biedt Mikrocentrum de cursus Artificial Intelligence voor managers.

De cursus vraagt HBO denkniveau in een van de volgende technische vakgebieden: technische informatica, technische natuurkunde, werktuigbouwkunde, mechatronica, elektrotechniek. De cursus wordt gegeven in Python met veel gebruik van de modules Numpy/Pandas, Matplotlib en Sci-Kit Learn. Ervaring in Python of deze modules is niet verplicht, maar wel wordt enige programmeerkennis verwacht (bijvoorbeeld MATLAB, C++, Java, JavaScript). De cursus maakt gebruik van wiskunde en statistiek

Programma

De opzet van deze cursus is praktisch en interactief. Diverse onderwerpen worden behandeld die toepasbaar zijn in de maakindustrie. Deze onderwerpen zijn:

Introductie

 • Wat is AI? Wat is het verschil tussen AI en ML?
 • Welke verschillende soorten AI zijn er?
 • Data en AI
 • Python en SciKit-Learn
 • Basisstatistiek

AI onderwerpen

 • Hoe maak je een AI model?
 • Classificatie methoden
 • Regressie methoden
 • Unsupervised learning
 • Survival Analysis

Data preprocessing

 • Data imbalance
 • Feature Engineering
 • Aandachtspunten en valkuilen van data

 

AI evaluatie

 • Evaluatiemethoden
 • Overfitting
 • Visualisatie

Indeling:

 • Introductie en AI onderwerpen
 • Data preprocessing en AI evaluatie
 • (extra) Feature Engineering en eindcasus

Bij elk theorie onderwerp wordt zowel de wiskunde uitgelegd en gekoppeld aan een (praktijk)oefening. Elke dag eindigt met een casus die het geleerde van die dag samenvat. Op de laatste cursusdag wordt een grotere casus als afsluiting behandeld. Gekozen is voor een casus op het gebied van predictive maintenance waarin al het geleerde van de cursus tot zijn recht komt.

Neem contact voor meer informatie

Simcha van Helvoort:

Simcha heeft een wiskundige achtergrond met als specialisatie Artificial Intelligence. Vanuit zijn eigen bedrijf heeft hij als AI engineer een scala aan projecten uitgevoerd in toepassingen zoals predictive maintenance, robotica en deep learning-vision. Naast de dagelijkse werkzaamheden als AI engineer geeft hij gastcolleges bij de opleiding Toegepaste Wiskunde en verzorgt hij bij Mikrocentrum de cursus Artificial Intelligence voor Engineers.

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
22-05-2023
05-06-2023
12-06-2023
...
in totaal 3 bijeenkomsten
13:30
21:30
€ 1590
3

Inschrijven met het STAP-budget?
Neem direct contact op via +31 (0)40 296 99 33

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

De AI cursus is een gooi in het diepe; veel informatie in een korte tijd. Sommigen ervaarden dit als overweldigend, maar ik hou ervan. Heb er erg veel van geleerd en erdoor geïnspireerd voor toekomstige projecten.
Emiel Tijs, Zehnder Group
Erg interessante cursus die goed theorie en praktijk combineert. Ik zou op de theorie vaak nog net iets meer diepgang willen, dus dat er ook ook uitgelegd waar de formules vandaan komen en wat de exacte impact van bepaalde parameters is. Organisatorisch zou het beter kunnen. Zo was er vrij kort van tevoren de informatie gestuurd hoe je je moest voorbereiden en dat je daarbij ook 10 uur aan voorbereidende online cursus moest volgen. Dit mag wel langer van tevoren zodat het beter in te plannen is. Locatie en lunch waren perfect
Frank Poort, Vention Technologies
De cursus heeft een goede balans tussen theorie en praktijk. De concepten van AI en ML worden goed uitgelegd en aan de hand van codering opdrachten krijgt de cursist inzicht in hoe verschillende methodes ingezet kunnen worden in de praktijk.
Robert Huitema, Bruil

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij je op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Wouter Lintsen komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.